• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ČEŠKA OBEC BJELOVAR ORGANIZIRALA MANIFESTACIJU »ČEŠKA U SRCU«

Njegovanje prijateljstva, multikulturalnosti te zajedništva mladih i starih

U ugodnom društvu, pjesmu i ples, završila je ova manifestacija, ali samo kao uvod u Dane češke kulture koje slijede od 24. do 31. svibnja ove godine

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Češka obec Bjelovar organizirala je manifestaciju »Češka u srcu«, u subotu, 9. svibnja. U lijepo uređenim prostorijama, uz dobru posjećenost, bjelovarski Česi organizirali su izložbu iz svoje povijesti. Izložba slika i starih knjiga bio je samo uvod u događanje koje je uslijedilo. U programu su sudjelovali: Hrvatsko-češko društvo Zagreb i Češka beseda Jazvenik.

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Zagreb Marijan Lipovac, slikovito je prezentirao sam rad svoga društva ali i hrvatsko-češke odnose kroz povijest. Uzajamno i hvalevrijedno prijateljstvo Hrvatske i Češke republike,  izgrađivano kroz stoljeća, vrlo je pozitivno i kvalitetno na zadovoljstvo svih strana.

Članovi češke beseda Jazvenik uz kazališnu scenu, priredili su puno plesa i pjesme, te prikazali i običaje čeha u Jazveniku (Sisačko-moslavačka županija).

Samu manifestaciju posjetio je i Zlatko Stahuljak, prvi predsjednik Hrvatsko-češkog društva i prvi hrvatski veleposlanik u Pragu. Gospodin Stahuljak čiji preci su živjeli u Bjelovaru, u Družbi Braća hrvatskog zmaja nosi titulu »Zmaj bjelovarski«, odnosno »bjelovarski VI«.

Time zasigurno Češka ostaje u srcu svih nas, a prijateljstvo koje njeguju zasigurno bude trajao još stoljećima.

Grad Bjelovar opet se pokazao i dokazao da je Grad pun tolerancije, uz miran suživot svih građana usprkos razlikama, bogat kulturom i običajima, čiji građani njeguju prijateljstvo, multikulturalnost te zajedništvo mladih i starih.

U ugodnom društvu, pjesmu i ples, završila je ova manifestacija, ali samo kao uvod u Dane češke kulture koje slijede od 24. do 31. svibnja ove godine.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 11 Svibanj 2015 20:44 )