• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


FILM VEDRANA LUKECA IZMEĐU 500 PRIJAVLJENIH UŠAO U TOP 60 FILMOVA NA HRVATSKOM FESTIVALU JEDNOMINUTNIH FILMOVA U POŽEGI

U društvu svjetskih filmova i film iz male Ivanske

Vedran je jedan od 8 hrvatskih predstavnika na festivalu, i jedini predstavnik Bjelovarsko-bilogorske županije

E-mail Ispis PDF

Hrvatski festival jednominutnih filmova, ili Croatian one-minute film festival, međunarodni je filmski festival koji se održava u Požegi svake godine u svibnju, od 1993. godine, ove godine održava se 29. i 30. svibnja. S obzirom na zahtjevnost filmskog izražaja unutar jedne minute, i činjenice da se na njega prijavljuju radovi iz cijelog svijeta, s ponosom možemo reći da je u uži izbor od 60 filmova i službeni program festivala uvršten i film »Dijalog_out« Vedrana Lukeca iz Ivanske. Vedran je jedan od 8 hrvatskih predstavnika na festivalu, i jedini predstavnik Bjelovarsko-bilogorske županije.

Vedrane čestitamo na uspjehu koji si postigao već samim ulaskom u službeni program! Koliko se dugo baviš filmom?

Bavim se tako nekim ne tipičnim radom oko filma još od srednje škole. Bio sam na nekim radionicama, ali o montaži i radu na filmu učio sam uglavnom sam. Nekako sam navikao po pitanju tih filmića biti sa strane – imaš mali krug ljudi na YouTubeu koji rade slične stvari, i onda si međusobno to komentirate, diskutirate i šaljete na neke trash festove amaterskog tipa. Imam i drugih filmova na svom YouTube kanalu. Međutim, ovo je nešto puno profesionalnije, i čudno je kad se kao amater nađeš u tome.

To je vjerojatno i priznanje ako si kao amater dospjeo među 60 najboljih. Kakva je konkurencija ove  godine?

Ne znam točnu brojku prijavljenih ove godine, između 500 i 600 filmova, ali u službenom dijelu programa su filmovi iz Italije, Brazila, Kine, Filipina, Nizozemske, Rusije, Velike Britanije, Kenije, Španjolske, Poljske, Australije, Njemačke, Izraela, BIH, Srbije, Tajvana, Benina, Irana, Portugala, i jedne male Ivanske. Lijepo je o tome razmišljati na taj način.

Odakle ideja za tvoj film?

Podosta stvari koje radim dođe spontano. Nije to ništa perfekcionistički i rađeno s ciljem da ima velik broj pogleda. Film je nastao prije 3 godine, i to je experimentalno dokumentarna tematika. Radnja obuhvaća 3 prijatelja koji komentiraju virtualni svijet zvan Facebook, a završetak dalje rezonira kod publike i ovisi o percepciji pojedinca. Trenutno ga nije moguće vidjeti prije službene projekcije. Montirao sam ga ove godine i poslao u zadnji tren na nagovor određenih ljudi, kojima sam se zahvalio. Sve u svemu ovo je nastalo spontano i onda je kasnije »brušeno« i oblikovano.

Jesi li imao prilike već sad vidjeti što od drugih filmova, i čemu se nadaš na festivalu?

Ma nisam ni surfao previše. Možda se i da naći ponešto na Vimeo-u ili YouTube-u, ali ne zanima me promatrati ih kao konkureciju. Ovo smatram dobrom prilikom da vidim nešto unikatno i originalno. Sretan sam zbog toga i što ću moći malo obići Požegu i upoznati strane filmaše. Dobio sam put u Poežegu, smještaj u hotelu, mogu povesti frendove, tako da to bude jedan dobar provod na kojem budem pogledao 59 super filmova, i bio dio hrvatskog kulturnog brenda koji je utemeljio filmsku minutu i onda pokrenuo lavinu sličnih festivala u svijetu.

Planiraš li nakon ovoga ozbiljnije ući u film?

Ozbiljan ulazak u film nije mi baš primaran jer sam fan amaterizma i trasha, pa mislim da bih se teško uklopio u mainstream. Ne planiram ići na Akademiju, ili nešto slično, iako se planiram nastaviti dalje baviti filmom u svom stilu.

Ažurirano ( Četvrtak, 21 Svibanj 2015 08:39 )