• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KUĆE – izložba Milana Pavlovića u Aninoj galeriji u Rogaškoj Slatini

Uz prisustvovanje predstavnika domaćina, zamjenika gradonačelnika Rogaške Slatine Borisa FÜHRERA, direktora Javnog zavoda za turizam i kulturu Rogaške Slatine Saše Kopinča te drugih kulturnih i javnih djelatnika, izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec

E-mail Ispis PDF

ROGAŠKA SLATINA Na poziv Javnog zavoda za turizam i  kulturu Rogaške Slatine, u utorak, 19. svibnja, otvorena je izložba akademskog slikara Milana Pavlovića u lijepom prostoru Anine galerije u Rogaškoj Slatini. Izložba će biti postavljena do 5 . srpnja 2015.

Uz prisustvovanje predstavnika domaćina, zamjenika gradonačelnika Rogaške Slatine  Borisa  FÜHRERA, direktora Javnog zavoda za turizam i kulturu Rogaške Slatine Saše Kopinča te drugih kulturnih i javnih djelatnika, izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec.

Osim gradonačelnika, otvaranju izložbe prisutne su bile i zamjenice, Lidija Novosel i Jasna Višnjević  pročelnik Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grda Bjelovara Milan Mateković te lijepi broj Bjelovarčana.

U glazbenom programu sudjelovali su  nagrađivani kvartet saksofona Glazbene škole Vatroslava Lisinskog: Ema Milenković, Jakov Jurković, Ozren Menđaš i Bruno Bišćan ( voditelj Viktor Ključarić) te Dubravko Kovačević, Zoran Čanić i Goran Kruno Kukolj, članovi HORKUD-a „Golub“, a svojim preciznim okom i okom kamere cijeli događaj je bilježio Štefan Brajković.

– U ovoj fazi svog umjetničkog puta Milan Pavlović fascinira koncentracijom misli i sigurnošću poteza. Boja i struktura prožimaju se majstorskom harmonijom , bez upadanja u jednoobraznost koncepta. Likovne sonde ovdje prodiru duboko: do same srži umjetnički zahvaćenog doživljaja svijeta – rekao je o izložbi prof.dr.sc. Aleksandar Bravar.

– Izloženi radovi nastali su u protekle tri godine, a nastavljaju se na portale, zidove sjećanja. Kuće su dominantne u formatu slike. Ona zadržava samo vanjski oblik dok je zidna masa raščlanjena nelogičnim, nestvarnim oblicima prozora i vrata, vidljiva metafizička potka i ponekad direktni psihoautomatizam koji se približava nadrealističkom slikarskom pristupu. Kuće su slikane u sivilima dnevnog ravnovjesja do nokturnovskog ugođaja.

Lik čovjeka prikazan je u prostorijama kuće  samo kao mali likovni zapis. Napuštene kuće, smiraji dana, voda, rijeka na kojoj se pojavljuju prazni čamci u dolasku ili odlasku , pojačavaju horizontalno kretanje. Zidovi, koji prate horizontalu zemlje, zatvoreni ili perforirani prozorima i vratima, učvršćuju kao postament razvedenost plohe kuće.

Slike su slikane u tehnici ulja na različitim podlogama – kazao je o svojoj izložbi, koju je nazvao KUĆE, autor Milan Pavlović.

Za nadati se da će  Bjelovar i njegovi stanovnici također imati priliku vidjeti ovu lijepu izložbu, a jednako tako  ovom kulturnom suradnjom pokušati povezati Bjelovar i Rogašku Slatinu koja je iznimno jak turistički centar Slovenije.

Ažurirano ( Subota, 23 Svibanj 2015 11:35 )