• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KUD »PALIČNA« SEVERIN

Posjetili grad heroj – Vukovar i nastupili na Bogdanovačkim večerima folklora

Program je otpočeo mimohodom kroz selo u kojem je sudjelovalo preko 300 sudionika iz 7 KUD-ova. Povorka u narodnim nošnjama zaustavila se kod crkve sv. Leopolda B. Mandića gdje se formiralo zajedničko kolo.

E-mail Ispis PDF

VUKOVAR – SEVERIN Kud »Palična« iz Severina, 30. svibnja posjetio je Vukovar. Organiziran je obilazak svih važnijih kulturno povijesnih sadržaja grada.  Uz stručno vodstvo turističkog vodiča, koji je ispričao povijest grada, obišli smo kameni  križ na ušću Vuke u Dunav,  dvorac Eltz, kao i rodnu kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke.

Nakon obilaska grada uputili smo se na memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata  gdje su nas dočekali stručni vodiči. Ispričali su nam o stradanju stanovnika Vukovara u Domovinskom ratu, nastanku groblja i njegovom značaju za noviju hrvatsku povijest.

Slijedeće naše odredište biloje Spomen dom Ovčara i Stratište.

Uz posjet spomen području, čuli smo potresne priče o stradanju ljudi dovezenih iz vukovarske bolnice. Tamo smo se upisali u knjigu dojmova i uputili prema Stratištu.

Na povratku u grad na kratko smo se zaustavili ispod vodotornja, simbola grada te se uputili u obližnje Bogdanovce, još jedno mjesto koje je pretrpjelo sve strahote rata.

Na taj dan u Bogdanovcima se održava već tradicionalno druženje KUD-ova iz cijele Hrvatske.

Posjet je započeo primanjem kod Načelnika Općine Bogdanovci te paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama rata.

Program je otpočeo mimohodom kroz selo u kojem je sudjelovalo preko 300 sudionika iz 7 KUD-ova. Povorka u narodnim nošnjama zaustavila se kod crkve sv. Leopolda B. Mandića gdje se formiralo zajedničko kolo.

Oficijelni dio programa nastavljen je u Hrvatskom domu Bogdanovci pod nazivom »18. Bogdanovačke folklorne večeri«.

Svaki KUD je prikazao dio svojih običaja. Tako smo mi, uz pjesmu i ples, pokazali običaje Đurđeva severinskog kraj, te bili nagrađeni velikim pljeskom. Druženje je potrajalo duboko u noć.

Ažurirano ( Utorak, 02 Lipanj 2015 09:49 )