• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NAJAVA PREDSTAVLJANJA KNJIGE PROF. DR. SC. DUBRAVKA HABEKA IZ POVIJESTI ZDRAVSTVA BJELOVARA

Povijest bjelovarskoga zdravstva: nove spoznaje

Knjiga prof. dr. sc. Dubravka Habeka znatno proširuje spoznaje o bjelovarskom zdravstvu, postaje relevantan izvor za nastavak proučavanja te pridonosi jačanju, ne samo bjelovarskog identiteta u nacionalnim granicama, nego i u međunarodnom kontekstu

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U ediciji Posebna izdanja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru objavljena je knjiga prof. dr. sc. Dubravka Habeka Iz povijesti zdravstva Bjelovara. Predstavljanje knjige bit će održano u četvrtak, 18. lipnja, u Gradskom muzeju Bjelovar i to u sklopu programa 20. Terezijane.

Knjiga Iz povijesti zdravstva Bjelovara, na znanstvenim osnovama, proširuje dosadašnje spoznaje o povijesti zdravstva ne samo Bjelovara nego i šireg bjelovarskog područja. Podaci pokazuju da se može s dosta sigurnosti govoriti da je prva vojna bolnica osnovana već 1760. kao i to da je 1782. u Bjelovaru djelovala bolnica namijenjena potrebama tadašnjeg Vojnog komuniteta i obje Varaždinske pukovnije.

Autor prije svega daje širi opis stanja zdravstva i zdravstvene regulative u Habsburškoj Monarhiji, o metodama liječenja u 18. i 19. stoljeću i demografskim i socijalnim zbivanjima u Varaždinskom generalatu te potom, što je središnji dio knjige, opisuje povijest zdravstva u Bjelovaru. Opširno i dokumentirano prikazuje utemeljenje prve bjelovarske bolnice i zdravstveno osoblje, podatke o bolničkom pobolu i pomoru, bjelovarskim ljekarnicima i ljekarništvu, bjelovarskim primaljama i primaljstvu, bjelovarskom zubarstvu, djelovanju časnih sestara milosrdnica od 1884. godine, ustrojstvu zdravstvene službe Varaždinske (bjelovarske) 16. pukovnije i vojnozdravstvena zbivanja u Bjelovaru tijekom I. svjetskog rata kao i djelovanju Županijske bolnice u Bjelovaru u tome vremenu.

Knjiga prof. dr. sc. Dubravka Habeka znatno proširuje spoznaje o bjelovarskom zdravstvu, postaje relevantan izvor za nastavak proučavanja te pridonosi jačanju, ne samo bjelovarskog identiteta u nacionalnim granicama, nego i u međunarodnom kontekstu.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 15 Lipanj 2015 20:27 )