• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


90 GODINA ODRŽAVANJA ŽETVENIH SVEČANOSTI – DOŽINKY

Najveća manifestacija Čeha u Hrvatskoj

Ona ima dva simbola, a to su završetak žetvenih radova te žetva onoga što su naša kulturno umjetnička društva napravila tijekom godina – napomenula je predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, Libuška Stranik i zahvalila se županu Bajsu na pokroviteljstvu ovogodišnje manifestacije

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Ove godine obilježava se 90. godina od održavanja prvih žetvenih svečanosti u Daruvaru - Dožinky. Bio je to i povod za prijem kod župana Bajsa predstavnika Saveza čeha u Republici Hrvatskoj na čelu s predsjednicom Libušom Stranik, kako bi se najavila ova velika manifestacija koja će se održati 10. i 11. srpnja, a okupit će oko 1200 sudionika i brojne ugledne goste.

Dožinke su najveća manifestacija Čeha u Republici Hrvatskoj, a održavaju se svake dvije godine. No, ove godine se održavaju izvan kalendara, jer ipak je riječ o devedesetoj obljetnici od održavanja prvih Dožinky u gradu Daruvaru.

– Devedeseta obljetnica se nikako ne može preskočiti. Moram naglasiti da je moje zadovoljstvo što se to održava na području naše županije, u Daruvaru. Velika mi je čast što Županija može biti pokrovitelj žetvenih svečanosti, čime se potvrđuje tradicija Čeha na našem području. Također, zadovoljan sam s radom Saveza Čeha, ali i češkom nacionalnom manjinom, koji su na neki način most prema Republici Češkoj – istaknuo je župan Damir Bajs.

Ovih dana Savez Čeha ima nekoliko priredbi. Prošli tjedan održala se smotra puhačkog orkestra, ovaj tjedan održat će se Etno dan, a najveća manifestacija je 10. i 11. srpnja. Ona ima dva simbola, a to su završetak žetvenih radova te žetva onoga što su naša kulturno umjetnička društva napravila tijekom godina. Svako od tih društava, a trenutno ih ima 31, pokušava se na najbolji način predstaviti na toj manifestaciji. Tako će biti i ove godine. Kazala je predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, Libuška Stranik i zahvalila se županu Bajsu na pokroviteljstvu ovogodišnje manifestacije.

– I ove godine Dožinke imaju međunarodni karakter. Imamo goste iz Brna, folklorni ansambl Lučina, a s njima dolazi i župan Michal Hašek, koji je ujedno i predsjednik asocijacije županija iz Republike Češke. Također, dolaze predstavnici zaklade Československy ustav zahraniči, zajedno sa predsjednikom g. Šlapotom, s kojim češka nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj jako dobro surađuje i odrađuje mnoge projekte. Na manifestaciji će se održati folklorne priredbe, izložbe, zabavni programi, ali bit će i degustacija čeških tradicionalnih jezika. Stoga pozivam sve građane koji žele upoznati češku kulturu, jezik, te probati češke delikatese, da nas posjete na 90. obljetnici žetvenih svečanosti u Daruvaru – zaključio je saborski zastupnik za češku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

Ažurirano ( Petak, 03 Srpanj 2015 11:58 )