• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


11. BJELOVARSKI SALON FOTOGRAFIJE »ŠUMA OKOM ŠUMARA« S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Grand prix 11. salona otišao u Mađarsku

Sándoru Valentu za seriju od tri fotografije pod nazivom »Am Ende eines langen Försterlebens bleibt nur noch ein Schatten«

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U povodu Dana hrvatskoga šumarstva (20. lipnja), otvoren je u Gradskome muzeju Bjelovar, u organizaciji bjelovarskog Ogranka Hrvatskoga šumarskog društva  »11. bjelovarski salon fotografije 'Šuma okom šumara' s međunarodnim sudjelovanjem«. Uz brojne posjetitelje, autore i članove žirija, svečanome otvorenju salona nazočili su i predsjednik i dopredsjednik HŠD-a Oliver Vlainić i Ivica Tikvić te tajnik Damir Delač. Nakon što se prisutnima protokolarno obratio ravnatelj muzeja, predsjednica bjelovarskoga Ogranka HŠD-a Martina Pavičić u svome je pozdravnomu govoru ukratko podsjetila na dugogodišnju povijest održavanja ovoga Salona. Autor predgovora katalogu ovogodišnjega salona gospodin Marko Čolić, ugledni profesionalni fotograf, osvrnuo se svojim komentarom iz stručne perspektive na sve izložene fotografije.

Predsjednik Hrvatskoga šumarskoga društva Oliver Vlainić, i sam dugogodišnji sudionik i višestruko nagrađivani autor, naglasio je važnost ove izložbe za promociju šumarstva koja javnosti pruža jednu sasvim drugačiju sliku i pogled na šumu i šumarsku struku. Uz to, upoznao je nazočne i s velikom obljetnicom koja se tijekom cijele ove godine, preko brojnih kulturnih, društvenih, edukativnih i stručnih skupova i manifestacija, obilježava u cijeloj Hrvatskoj – 250 godina hrvatskoga šumarstva. Zahvaljujući dugoj tradiciji gospodarenja šumama, koje je još 1765. godine započelo uredbom carice Marije Terezije, očuvanost i uređenost hrvatskih šuma, na ponos svih nas, poznata je u cijeloj Europi pa i šire.

S nekoliko prigodnih riječi i pohvala upućenih bjelovarskom Ogranku na održavanju tradicije ovih salona, voditelj UŠP Bjelovar Stjepan Kovačević proglasio je 11. bjelovarski salon otvorenim.

Tročlani ocjenjivački sud (žiri) u čijem su sastavu akademski slikar Dubravko Adamović i akademski slikar/fotograf Antun Krešić te Berislava Rubčića, dipl.ing.el. i majstor fotografije, od ukupno 480 pristiglih fotografija 50 autora iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske, odabrao je za 11. Salon 244 najbolje, od čega 17 serija sa 65 fotografija i 179 pojedinačnih fotografija.

Grand prix 11. salona pripao je kolegi iz Mađarske Sándoru Valentu za seriju od tri fotografije pod nazivom »Am Ende eines langen Försterlebens bleibt nur noch ein Schatten«. Prvu nagradu u kategoriji serije pod nazivom »Vodeni mozaik« osvojio je Goran Dorić iz Nove Gradiške, a druga je pripala Miranu Orožimu iz Slovenije za seriju „Licitacija“, dok je treću nagradu osvojio Antal Tarjáni iz Mađarske za seriju »Forest cemetery«.

U kategoriji pojedinačnih fotografija prvu je nagradu osvojio Goran Dorić za »Večernju simetriju«, drugu je nagradu dobio Jerko Gudac iz Opatije za fotografiju »Oslikana«, a treća je nagrada pripala Mađaru Lászlóu Géza Gregussu za fotografiju pod nazivom »Hitzige Baumzweigen«. Dodijeljene su i tri pohvale za serije fotografija: Marijanu Baruleku iz Zagreba za seriju »Blizanci«, Darku Cvijiću iz Osijeka za seriju »Buđenje rita« i Marku Kumiću iz Senja za seriju »Petuova«. Pohvale za pojedinačne fotografije dobili su: Jerko Gudac za fotografije »Borba za opstanak« i »Zvončari prizivaju proljeće i plodnost u šumi«, Renata Pušić iz Bjelovara za »Kako cvijet vidi šumu«, Miran Orožim za fotografije »Most« i »Kosilo«, Jolanda Vincelj iz Krapine za fotografiju »Šumska grafika« i László Géza Greguss za fotografiju pod nazivom »Zerrauft«. Za plakat izložbe i naslovnicu kataloga odabrana je fotografija »Bol« autora Vlastimira Arbanasa iz Delnica.

Ažurirano ( Petak, 03 Srpanj 2015 13:25 )