• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA U VELIKOJ GORICI

Češka obec Bjelovar nagrađena za najbolju kostimografiju

Velika folklorna skupina »Srdečko« uz pratnju velike muzičke skupine i vokalne skupine nastupila je s češkim plesovima: Sousedska, Jarmark, Hrabje i Stryc a tetka čime je oduševila publiku

E-mail Ispis PDF

VELIKA GORICA Češka obec Bjelovar nastupila je u subotu, 4. srpnja, na Međunarodnom festivalu folklora u Velikoj Gorici, koji već 15. godina uspješno organizira Folklorni Ansambl Turopolje.

Na 15. Međunarodnom festivalu folklora, od 2. do 4. srpnja, pjesmom i plesom predstavili su se fokloraši iz Njemačke, Poljske, Litve, Bugarske, Makedonije, Hrvatske i Novog Zelanda.

Festival je počeo u četvrtak uz druženje izvođača u parku dr. Franje Tuđmana, nastavio se službenim svečanim otvorenjem u petak uz nastup stranih društava i domaćina FA Turopolja.

Glavni dio festivala održao se u subotu, gdje su se predstavili: Plesni ansambl »Horo« iz Bugarske, Foklorna grupa »Pynimelis« iz Litve, KUD »Toše Miloševski« iz Makedonije, Multikulturalna zajednica Novog Zelanda - FA »Kralj Tomislav«, »Te roopu Tarara o Aotearoa« i »Klapa Samoana«, FA »Biseri« iz Njemačke, Folklorno društvo »Kurpianka« iz Poljske, »Češka obec« češka manjina iz Bjelovara – Velika foklorna skupina Srdečko i KUD Gradina iz Hrvatske.

Velika folklorna skupina »Srdečko« uz pratnju velike muzičke skupine i vokalne skupine nastupila je s češkim plesovima: Sousedska, Jarmark, Hrabje i Stryc a tetka čime je oduševila publiku.

Nakon nastupa svih izvođača stručni žiri je dodijelio nagrade po kategorijama za koreografiju, scenski dojam, vokalnu izvedbu, tehničku izvedbu, kostimografiju, izvornost i glazbenu izvedbu. Ove godine zbog izuzetnih nastupa svih društava, po prvi puta su nagrade dijelile po dva društva, pa je tako, za najbolju vokalnu izvedbu nagrađena Klapa »Samoana«, koja ja je nagradu podijelila s KUD-om »Gradina« iz Polače. FA »Kralj Tomislav«, zajedno s Češkom obeci Bjelovar, nagrađeni su za najbolju kostimografiju.

Za najbolju koreografiju nagradu su podijelili »Pynimelis« iz Litve i »Krupianka« iz Poljske, a za opći scenski dojam »Horo« iz Bugarske i »Krupianka« iz Poljske.

Nagradu za najbolju tehničku izvedbu plesa dobila je grupa »Pynimelis« za svoj ples na štulama, a nagradu je dijelila s KUD-om »Toše Miloševski« iz Makedonije.

Najveća senzacija festivala svakako je Multikulturalna zajednica Novog Zelanda.

Novi Zeland je multikulturalna sredina u kojoj se njeguje suradnja između zajednica, pa su tako u sklopu zajednice nastupili: FA »Kralj Tomislav«, »Te roopu Tarara o Aotearoa« i »Klapa Samoana«.

Klapa »Samoana«, sastavljena od Samoanaca na tečnom hrvatskom jeziku izvela je tri skladbe. Svojom izvedbom »Moja posljednja i prva ljubavi«, »Suza za zagorske brege« i »Moja vilo« oduševili su publiku.

Najatraktivnije nastupe na festivalu imala je grupa »Te Roopu Tarara«,  koja je izvela tradicionalne pjesme i plesove starosjedilačkog stanovništva Maora s Novog Zelanda, čime su oduševili i stručni žiri koji ih je nagradio za izvornost njihovog nastupa.

Hrvatski doseljenici koji su na Novi Zeland počeli dolaziti od 1834. godine, ostavili su dubok trag u društvu Zelanđana. Hrvati su se često ženili Maorkama te su tako postali »čvrsti stupovi« maorske zajednice Novog Zelanda. Ime grupe Te Roopu Tarara dolazi od riječi Tarara, koja je označavala hrvatske doseljenike. Oni su taj naziv dobili zahvaljujući svom jeziku. Maorima je hrvatski jezik zvučao čudno i nerazumljivo, kao tararara, zbog čega su njegove govornike tako i nazvali.

Ništa manje oduševljenje iz publike nisu izazvali ni članovi FA »Kralj Tomislav« svojim nastupom.

Uz goste iz Novog Zelanda posebnost je bio nastup folklorne grupe »Pynimelisa« iz Litve koja je izvela svoj ples na štulama. Neobičan litvanski tradicionalni ples na štulama, koji zahtjeva izuzetnu spremnost i spretnost izvođača. Ples je nastao tako da su seoska djeca koja su se igrala na štulama toliko usavršila hod na njima, da su počeli izvoditi i plesove.

– Osnovni cilj ovog festivala je ponuditi svoju baštinu i naučiti nešto iz baštine drugih naroda.  Izuzetna vrijednost ovog festivala i sličnih manifestacija je što se kroz njega, njeguje solidarnost i poštovanje među ljudima i grupama, a kroz tonski izričaj pjesme i glazba razbijaju se sve jezične i kulturološke barijere. Jako smo zadovoljni  i oduševljeni svim izvođačima a naročito odazivom publike, zbog čega smo morali produžiti program, jer oni jednostavno nisu htjeli napustiti dvoranu – izjavila je za kraj voditeljica Folklornog ansambla Turopolje, Zlata Cundeković.

Prijateljstvo je možda najbolji način da se istraže druge kulture, ali i da se sruše zidovi nerazumijevanja koji razdvajaju različite zajednice. Druženje, zbližavanje naroda i kultura, te skrbljenje i čuvanje vrijednosti stvorenih kroz poštivanja, spontanu radost i prihvaćanje svekolikih osebujnosti bez zavisti cilj je svih nas.

Ažurirano ( Utorak, 07 Srpanj 2015 07:49 )