• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


GRADIŠĆANSKI HRVATI U SKLOPU PROJEKTA, KOJIM OBILJEŽAVAJU PET STOLJEĆA PROGONA, POSJETILI BJELOVAR

Po stazama naših starih

Riječ je o putovanju kroz sedam država: BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku i Češku. To su države iz kojih je u 16 stoljeće krenulo veliko iseljavanje Hrvata i države u koje su se Hrvati naselili.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Gradišćanski Hrvati u sklopu projekta »Po stazama naših starih«, kojim obilježavaju pet stoljeća progona, posjetili Bjelovar. Riječ je o putovanju kroz sedam država: BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku i Češku. To su države iz kojih je u 16 stoljeće krenulo veliko iseljavanje Hrvata i države u koje su se Hrvati naselili.

Progon oko 150 tisuća Hrvata, uglavnom iz Slavonije, hrvatskog primorja ali i sjeverozapadne Bosne u tadašnju zapadnu Ugarsku, danas predjele koji pripadaju Austriji, počinje za vrijeme turske vladavine ovim prostorima. Kako bi oživjeli sjećanja na krajeve iz kojeg potječu njihovi preci ali i krajeve u kojima živi hrvatski narod, gradišćanski Hrvati odlučili su pokrenuti višedimenzionalno putovanje kojeg su nazvali »Po stazama naših starih«.

Organizator putovanja je Zaklada EMC GRAH »KUME« (Etnomemorijalni i informacijski centar gradišćanskih Hrvata) uz brojne organizacije civilnoga društva i jedinice lokalne i regionalne samouprave, koje potpomažu ovaj projekt. Projekt je 2013. godine pokrenuo Franjo Pajrić iz Koljnofa, mađarskog mjesta blizu Šoprona. Ove godine je okupljanje sudionika iz sedam navedenih zemalja i početak putovanja bilo 2. srpnja u Kiseljaku u Bosni i Hercegovini.

Sudionici su posjetili kraljevski grad Bobovac, simbol neovisnosti BiH,  Kraljevu Sutjesku zaprežnim kolima, uz konje i kočije te Franjevačke samostane u Kreševu i Fojnici, a predstavili su se i nastupom 15 parova u narodnim nošnjama svojega kraja na gradskom trgu u Kiseljaku.

Nakon Kiseljaka projekt je nastavljen u Busovači, Vitezu, Travniku i Jajcu te u Banja Luci. Putovanje u BiH završilo je 6. srpnja kada su sudionici projekta prešli u Hrvatsku gdje gostuju u Pakracu, a nakon toga ulaze 7. srpnja u Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Prije Bjelovara posjetili su Daruvar te Lovrakov centar u Velikom Grđevcu.

Ažurirano ( Srijeda, 08 Srpanj 2015 05:59 )