• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DEVEDESET GODINA OD PRVIH ŽETVENIH SVEČANOSTI ČEŠKE NACIONALNE MANJINE U HRVATSKOJ

Dožínky ušle u deseto desetljeće

Prve žetvene svečanosti održane su kupališnom perivoj Daruvarskih toplica, a slijedeće i one iza njih u dvorištu pivovare, čime je dodatno naglašena veza Čeha, žetve i pjenušave tekućine, koja je i dan danas neraskidivo čvrsta

E-mail Ispis PDF

DARUVAR Prohujalo je okruglo devedeset godina od prvih Žetvenih svečanosti Češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Godine 1925., u vrijeme najvećeg zanimanja za organiziranje u kulturno umjetnička društva, Češke besede, rodila se ideja da se rastući interes za iskazivanje nacionalne pripadnosti izrazi i veliko manifestacijom, kreiranoj po uzoru na svečanosti kakve su se nekad priređivale u njihovoj pradomovini.

Prve žetvene svečanosti održane su kupališnom perivoj Daruvarskih toplica, a slijedeće i one iza njih u dvorištu pivovare, čime je dodatno naglašena veza Čeha, žetve i pjenušave tekućine, koja je i dan danas neraskidivo čvrsta. Onda je ustanovljeno načelo da se Dožinke organiziraju u različitim mjestima u kojima djeluju Češke besede, pa da se priređuju svake druge godine, a uz »prave« dožinke ponekad su organizirane i »male« u selima koje nemaju organizacijskih potencijala za program u kojem bi nastupile sve Besede koje postoje u Hrvatskoj. Ukupno ih do sada bilo 55, a dva puta organizirane su proslave jubileja, koje su bile prave pravcate dožinke, možda samo malo manjeg obima.

Takva je bila i ova u Daruvaru, kojom je obilježena devedeseta obljetnica najveće kulturne manifestacije hrvatskih Čeha. Dvodnevna svečanost počela je u petak otvaranjem izložbe retrospektive dosadašnjih Dožinky i izložbe likovnih radova pripadnika češke manjine, te svečanom akademijom u Češkom domu, na kojoj je domaćin, Češka besjeda Daruvar priredila maestralni prikaz žetvenih obijača, pjesama i plesova, a gostujući folklorni ansambl Lučina iz Brna priredio koncert svojih atraktivnih plesova.

Svečana povorka sudionika, folklornih skupina i glazbenih orkestara 27 čeških besjeda, dakle skoro svih koje u Hrvatskoj djeluju, označila je početak subotnjeg programa, koji je nastavljen središnjim folklornom programom na stadionu Sokol u samom središtu grada. Na pozornici su se izredali plesači čeških besjeda i gosti iz Češke, a program je završio spektakularnim završnim plesom svih sudionika.

U parku kod dvorca Jankovića održan je Staročeški sajam – manjinska su društva na štandovima izložila i ponudila jela svojih ruku – umjetničke, ukrasne i uporabne predmete, suvenire i delicije češke kuhinje. Posljednje točka dvodnevnog reda i točka na i ovogodišnjih Žetvenih svečanosti bila je noćna vrtna zabava na kojoj su se posjetitelji i sudionici opustili uz grupu Biseri, gomile češkog bramboraka i potoke Staročeškog piva.

Pred početak programa svakog dana predsjednica saveza Čeha Libuša Stranjik i predsjednik Češke besede Daruvar Tomislav Doležal poželjeli su dobrodošlicu brojnim gostima iz Hrvatske i Češke. Među ostalima bili su to zastupnik u češkom parlamentu Jaroslav Klaška, župan Južnomoravske županije Michal Hašek, gradonačelnik gradske četvrti Prag 15 Milan Wenzl, zamjenik veleposlanika Češke republike u Hrvatskoj Miroslav Kolatek, saborski zastupnik za češku i lovačku manjinu Vladimir Bilek, župan Damir Bajs i njegova zamjenica Tanja Novotni Golubić, daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik i njegova zamjenica Veronika Pilat, te dakako predstavnici čeških besjeda i drugih manjinskih institucija, škola, vrtića i manjinskih vijeća. Posebno su pozdravljeni predstavnici Češke besede Međurić koji će slijedećegodine oganizirati Dožinke, kao i grada Kutine, koji će biti domaćin manifestacije.

Pokrovitelj je bilo Ministarstvo kulture, a supokrovitelji Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Daruvar.

Ažurirano ( Nedjelja, 12 Srpanj 2015 15:12 )