• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Izložbom rukotvorina i fotografija završena građanska akcija »Tekstil nije smeće!«

Akcija se provodila zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj »Zamah« u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

E-mail Ispis PDF

DARUVAR Udruga Ždralice Daruvar je u ponedjeljak, 23. studenog 2015., otvorila izložbu rukotvorina i fotografija koje su proizašle iz građanske akcije »Tekstil nije smeće«. Akcija se provodila zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj »Zamah« u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.  Izložba se održala u prostoru Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar i moći će se razgledati do 02. prosinca 2015. u radno vrijeme knjižnice.

Izložene rukotvorine djela su sudionika edukativno-kreativnih radionica koje su se održavale u sklopu ove akcije. Na radionicama su se od starih pamučnih majica izrađivali unikatni predmeti – podmetači, košarice, ogrlice i tepisi. Izložene fotografije prikazuju tijek odvijanja radionica te sudionike pri samoj izradi rukotvorina.

Izrađene rukotvorine sudionika kreativno-edukativnih radionica u sklopu građanske akcije »Tekstil nije smeće!«.

Cijela akcije započela je u rujnu kada su građani donirali svoje stare pamučne majice. Ovime je udruga Ždralice Daruvar potaknula svijest građana o tome koliko je bitno čuvati okoliš i iskoristiti stvari koje su rabljene, a ne ih bacati u smeće. Isto tako, prilikom sabirnih akcija, građani su se mogli upisivati za sudjelovanje na željenim radionicama. Radionice su se održavale tijekom listopada, svake subote. Obzirom da udruga Ždralice Daruvar okuplja izrazito ranjivu skupinu na tržištu rada – dugotrajno nezaposlene žene, osim čuvanja okoliša, recikliranja tekstilnog otpada, cilj akcije je bio i povećati socijalnu uključenost dugotrajno nezaposlenih žena u društvo, ojačati njihove kapacitete, osnažiti ih te ih ponovno učiniti aktivnim članicama šire društvene zajednice.

Također, osim članica, udruga Ždralice Daruvar okuplja i mlade volonterke, koje su također dugotrajno nezaposlene osobe. Jedna od aktivnosti kojima su se članice Udruge uključile u društvo bila je vođenje edukativno-kreativnih radionica. Svake subote je jedna članica Udruge bila voditeljica radionice i prenosila svoje znanje i vještine o izradi tekstilnih rukotvorina zainteresiranim sudionicima. Rukotvorine su se izrađivale heklanjem, a kao materijal su se koristile stare pamučne majice prikupljene na sabirnim akcijama.

Ždralice su kroz ovu građansku akciju »Tekstil nije smeće« ostvarile brojne pozitivne rezultate. Povećale su ekološku osviještenost građana o važnosti recikliranja tekstilnog otpada, povećana je socijalna uključenost te se povećao broj volonterki i volontera Udruge. Kao neposredan rezultat akcije, udruga Ždralice je od Grada Daruvara dobila prostor na korištenje, čime su članice dobile novi »vjetar u leđa« za svoje daljnje građanske akcije i projekte!

Samu izložbu rukotvorina i fotografija svojim su dolaskom pozdravile dogradonačelnica grada Daruvara Ivana Djedović, zamjenica župana iz redova češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić te brojni građani kao i sami sudionici građanske akcije »Tekstil nije smeće!«. Svojim fotoaparatom cijelu je akciju popratio daruvarski fotograf »Daruvarski Portfolio«, kojemu se udruga Ždralice ujedno ovim putem zahvaljuje na suradnji i podršci. Isto tako, Ždralice zahvaljuju i Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, koja je za potrebe izložbe Udruzi ustupila svoj prostor. Naravno, zahvale svakako idu i Gradu Daruvaru, bez čije potpore ne bi došlo do provedbe građanske akcije »Tekstil nije smeće!«. Najveće zahvala svakako ide Regionalnoj zakladi za lokalni razvoj »Zamah« koja je ovu građansku akciju financijski podržala.

Ažurirano ( Srijeda, 25 Studeni 2015 11:28 )