• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NA STUDIJSKOM ODJELU NARODNE KNJIŽNICE PETAR PRERADOVIĆ OTVORENA JE IZLOŽBA DJELA I OSTALIH PODATAKA O BJELOVARSKOM KNJIŽEVNIKU I UČITELJU

Literarna svjedočanstva Mirka Sabolovića vjerna su slika prošlih vremena

Sabolović je bio neobično smjel pripovjedač. On je jedan od prvih koji je zadirao u te tabu teme za vrijeme socijalizma, to su međunacionalni odnosi, netrpeljivosti, podjele itd. Ali i na druge malverzacije, pronevjere, pljačke itd. Nastavio je istim tempom i devedesetih godina prošlog stoljeća. Nije ni s manje žara, energije i hrabrosti, kritički slikao i naše demokratsko društvo devedesetih godina prošlog stoljeća. Razne ratne profitere, prave vitezove i one lažne – rekao je Ilija Pejić, jedan od autora izložbe

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Na Studijskom odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru u utorak, 25. studenoga, otvorena je izložba djela i ostalih podataka o Mirku Saboloviću te je održano predavanje povodom osamdesete godišnjice rođenja i desete godišnjice smrti Mirka Sabolovića »Čovjek – zemlja – vrijeme«. Autori izložbe su Ilija Pejić i Slaven Pejić. Organizatori izložbe i predavanja su Družba »Braće Hrvatskog Zmaja« – Zmajski stol u Bjelovaru, Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar i III. osnovna škola Bjelovar.

Ilija Pejić je govorio o romanima Mirka Sabolovića, dok se Ivan Pinter s izlaganjem »Bez dlake na peru i značke na reveru: tako se voli Hrvatska« osvrnuo na njegove romane iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Mirko Sabolović u svojim romanima je ispjevao himnu Bilogori, seljacima koji žive na toj zemlji i od te zemlje. Oslikao je i druge vidove života za vrijeme socijalizma, a i burnih devedesetih godina prošlog stoljeća. Sabolović je bio neobično smjel pripovjedač. On je jedan od prvih koji je zadirao u te tabu teme za vrijeme socijalizma, to su međunacionalni odnosi, netrpeljivosti, podjele itd. Ali i na druge malverzacije, pronevjere, pljačke itd. Nastavio je istim tempom i devedesetih godina prošlog stoljeća. Nije ni s manje žara, energije i hrabrosti, kritički slikao i naše demokratsko društvo devedesetih godina prošlog stoljeća. Razne ratne profitere, prave vitezove i one lažne. Tako da je on u biti prikazao pedesetak godina našeg života, odnosno života podno Bilogore, na selu i gradovima na obroncima Bilogore. Njegova literarna svjedočanstva svakako su vjerna slika vremena koja su prošla, ali se i ponavljaju – rekao je Ilija Pejić, jedan od autora izložbe.

Suzna Jurić prikazala je filmove koji su snimljeni po Sabolovićevim romanima. Tina Gatalica govorila je o Mirku Saboloviću u Zavičajnoj zbirci »Bjelovariana«.

Goranka Preskočil govorila je o Mirku Saboloviću kao njezinom učitelju. Mirko Sabolović je 37 godina bio nastavnik hrvatskog jezika u III. osnovnoj školi Bjelovar. Goranku je učio kad je bila učenica, a poslije su bili kolege i zajedno su radili te je ona iznijela svoja sjećanja na Mirka.

Ulomak iz romana »Vitezovi i štakori« čitala je Ivana Pinter.

U glazbenom dijelu nastupio je Tin Pocrnić, učenik 7. a razreda III. osnovne škole Bjelovar

Izložba je otvorena od 24. studenoga do 14. prosinca.

Ažurirano ( Petak, 27 Studeni 2015 12:38 )