• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ODA UMJETNOSTI I PRIJATELJSTVU

Ksenija Erker i Vera Zima o ljudima, djelima i vrijednostima

Nismo sve Karenjine, glazbeno-scensko druženje u kojem sudjeluju Vera Zima, Ksenija Erker i Zoran Mišolongin oduševilo je brojnu publiku u prostoru Bjelovarskog kazališta

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Druženje u knjižnici privuklo je u najvećem broju mlađu publiku, iako mladih nije nedostajalo ni u prepunom prostoru Bjelovarskog kazališta gdje se održalo glazbeno-scensko druženje Nismo sve Karenjine, programa u organizaciji Glumačke družine Histrion.

Glumica Vera Zima te pjevačica Ksenija Erker svojim su nastupom isplele priču o četrdeset godina prijateljstva, suradnje i druženja. Dvije dive prisjetile su se svojih početaka, Verinog prijemnog ispita na Akademiji dramske umjetnosti s monologom Grušenjke iz Braće Karamazova, propalih ljubavi i brakova, uspona i padova u karijerama, ali povrh svega, svojim nastupom proslavile su pravo žensko prijateljstvo koje je nakon tolikih godina, jednako čvrsto.

Uz intrumentalnu pratnju izvrsnog Zorana Mišolongina, koji uz dvije simpatične dame nije uspio doći do riječi, Vera i Ksenija svojim su monolozima, kazivanjem poezije i pjesmama odale počast svojim prijateljima – umjetnicima: Arsenu Dediću, Dragi Britviću, Zvonku Špišiću, Kemalu Montenu, Jadranki Stojaković, Željku Sabolu i mnogim drugima, ali i podsjetile na bezvremenske riječi Cesarića, Ujevića, Goldonija, Dostojevskog... Dobar odgoj naložio im je i da u svom nastupu istaknu i svoje veze s Bjelovarom.

Ksenija Erker, najavljujući poznatu pjesmu bjelovarskog pjesnika Željka Sabola Proljeće bez tebe ispričala je nekoliko zgoda iz vremena druženja s pokojnim Željkom koji je bio i kum na njezinu vjenčanju. Uz iscrpan duhovit opis jednog 3. marta davnih osamdesetih u Bjelovaru kojemu su prisustvovale i Ksenija i Vera, poznata glumica dodala je kako su njezine veze s Bjelovarom neraskidive. Prijateljstvo s bratom i sestrom Tribuson zahvaljujući kojima je snimala i film u Bjelovaru te s kojima redovito surađuje u televizijskim projektima kao i prijateljstvo s braćom Navojec utisnulo je naš grad u neka od njezinih najljepših sjećanja. Nisu zaboravile zahvaliti ni svojim domaćinima, Narodnoj knjižnici »Petar Preradović« te njezinu ravnatelju Marinku Iličiću »koji je pokazao senzibilitet za kulturne programe jedne Ksenije Erker i Vere Zime«, skromno je dodala Erker prije glazbenog oproštaja od bjelovarske publike.

Ažurirano ( Nedjelja, 24 Travanj 2016 22:29 )