• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NAJAVA TRADICIONALNOG 8. MEĐUNARODNOG FOLKLORNOG FESTIVALA »IZ BAKINE ŠKRINJE«

ZBOG FINANCIJSKIH RAZLOGA DOLAZE FOLKLORAŠI SAMO IZ BLIŽE OKOLICE

– To je sramota za turizam u Hrvatskoj, jer najviše potpora od Hrvatske turističke zajednice dobile su Istarska i dalmatinske županije, od kontinentalnih jedino Varaždinska, a najmanje novaca dobila je Bjelovarsko-bilogorska županija. – ogorčen bio je Darko Koren

E-mail Ispis PDF

Koprivnica i Đurđevac ovaj vikend od 18. do 20. srpnja ugostiti će folkloraše iz Crne Gore, Kosova, Slovenije, Mađarske te Hrvatske na tradicionalnom  8. međunarodnom folklornom festivalu »Iz bakine škrinje«. Prva festivalska večer održati će se u petak, u đurđevačkom Domu kulture, slijedećeg dana folkloraši predstaviti će se koprivničkoj publici u Domoljubu, dok posljednjeg dana ugostiti će ih korisnici Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Ukupno na festivalu sudjelovati će preko 200 folkloraša, koji će prikazati svoje narodne nošnje, običaje, pjesme, plesove… te time doprinijeti kulturnoj raznolikosti sadržaja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

No, ove godine organizatori – Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije u suradnji s FA »Koprivnica« i KUD-om »Petar Preradović« iz Đurđevca našli su se u problemima, jer im je Hrvatska turistička zajednica uskratila financijska sredstva.

– Prije osam godina krenuli smo s manifestacijom »Iz bakine škrinje« u namjeri, da pomognemo kulturi u našoj županiji, koja je neizostavni dio ponude kulturnog turizma. Želja nam je bila, da publici predstavimo folklorne grupe iz različitih dijelova Europe i svijeta, ali i mogućnost našim folklornim ansamblima da se predstave. – rekao je Zdravko Mihevc, direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije te istaknuo, da su jedina županija, koja mora sama financirati svoje projekte.

– Smatramo, da je ova manifestacija jedan od načina očuvanja svih onih nacionalnih vrijednosti kojih imamo sve manje, jer tradicija folklora pripada u nešto, što je dužnost sačuvati, što uostalom svaki odgovoran narod i čini – čuva svoje vrijednosti. No, očito, u našem društvu počele su prevladavati neke druge vrijednosti, a ne manifestacije ovakvog tipa. Stoga bi trebali razmišljati o priredbama poput »Red bull air race«, »Ultra Europe festival«… koje su dobile potporu Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice od čak 1,5 miliona kuna po  manifestaciji. Prošle godine za manifestaciju »Iz bakine škrinje« dobili smo svega 20.000 kuna, a ove godine ništa. – Koprivničko-križevački župan Darko Koren izrazio je svoje nezadovoljstvo načinom djelovanja Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

– To je sramota za turizam u Hrvatskoj, jer najviše potpora od Hrvatske turističke zajednice dobile su Istarska i dalmatinske županije, od kontinentalnih jedino Varaždinska, a najmanje novaca dobila je Bjelovarsko-bilogorska županija. Nije mi jasno, po kojim kriterijima dodjeljuju se ta sredstva, jer ovakva raspodjela novca je ispod svih razina funkcioniranja sustava. – ogorčen bio je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, dok Krešo Blažek, glavni organizator manifestacije »Iz bakine škrinje« naglasio je, da rado bi pozvali folkloraše iz Italije, Francuske, Španjolske… ali iz financijskih razloga moraju pozivati folkloraše samo iz bliže okolice.

Ažurirano ( Utorak, 15 Srpanj 2014 18:33 )