• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


»VEČER FOLKLORA« U BJELOVARSKOM DOMU KULTURE

Program se održava pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i potporom Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Češka obec Bjelovar srdačno vas poziva na »Večer folklora« , u subotu 25. listopada 2014., u Domu kulture u Bjelovaru, s početkom u 19 sati.

U programu sudjeluju: Češka obec Bjelovar (sve skupine folklornog ansambla Srdéčko, vokalna skupina Rozmarýnky, mala i velika glazbena skupina), HKUD Vinica iz Vinice općina Marčan te HKUD Mičevec, Velika Gorica.

Program se održava pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i potporom Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara.

ČEŠKA OBEC BJELOVAR

Češka obec Bjelovar, već dobro poznata svojim radom i aktivnošću svojih članova, ne treba se o njoj puno pisati. Mnogo se toga zna... Marljivo rade tokom cijele godine. Večer folklora je posebnost po tome, što su iz svojih zapisa izvukli i oživili plesove koji su se plesali pred četrdesetak godina. Pjesme i plesove za vrijeme kada je postojala Čehoslovačka Republika pa tako i Čehoslovačka obec Bjelovar. Svaki ples priča svoju priču, pa će biti zanimljivo vidjeti ovu malu premijeru.

KUD »VINICA«

KUD »Vinica« dolazi iz Općine Vinica koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije gdje dolina rijeke Drave dodiruje vinorodne brežuljke Viničkog  vinogorja. KUD djeluje od 1979. godine, u tri sekcije (folklornoj, tamburaškoj i pjevačkoj) na očuvanju narodne baštine Vinice i okolice. Tijekom postojanja bilježi brojne uspješne nastupe diljem Hrvatske kao i u inozemstvu (Slovenija, Slovačka).

S Općinom Vinica suorganizator je smotre folklora »Vinička jesen« koja se neprekidno održava od 2003. godine, a na kojoj svake godine nastupa preko dvjesto fokloraša iz desetak folklornih skupina, odnosno, KUD-ova. U programu će nam se predstaviti pjesama i plesovima iz Vinice i neposredne okolice.

KUD »MIČEVEC«

KUD »Mičevec« djeluje od 1995. godine, na području Velike Gorice u Zagrebačkoj županiji. Društvo promovira ljepote Turopolja ali i šireg kraja. Vrlo su aktivni na promicanju i čuvanju kulture, tradicije i baštine Zagrebačke županije, što je rezultiralo otvaranjem vlastitog muzeja i knjižnice u Mičevcu. Društvo je izdalo dvije knjige, pet CD-a i tri kratkometražna filma o nematerijalnoj kulturnoj baštini Turopolja.

U programu će nam se predstaviti pjesmama i plesovima Turopolja te građanskim plesovima Turopolja iz 19. stoljeća.

Ažurirano ( Četvrtak, 23 Listopad 2014 11:09 )