• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


UVERTIRA U OVOGODIŠNJE OBILJEŽAVANJE DANA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Poslovni uzlet Bjelovarsko-bilogorske županije

Okrugli stol održao se danas, 2. lipnja, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u čijoj se velikoj sali tražilo mjesto više. Ono što veseli je velik odaziv gospodarstvenika i poduzetnika koje je iz prve ruke zanimala tema prve panel diskusije, a riječ je o EU fondovima – primjerima dobre prakse.

E-mail Ispis PDF

Uvertira u ovogodišnje obilježavanje Dana Bjelovarsko-bilogorske županije bilo je održavanje okruglog stola pod nazivom »Poslovni uzlet Bjelovarsko-bilogorske županije«, a kojem su glavni organizatori bili Poslovni dnevnik i Županija.

Okrugli stol održao se danas, 2. lipnja, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u čijoj se velikoj sali tražilo mjesto više. Ono što veseli je velik odaziv gospodarstvenika i poduzetnika koje je iz prve ruke zanimala tema prve panel diskusije, a riječ je o EU fondovima – primjerima dobre prakse. Svoj primjer povlačenja europskog novca s okupljenima je podijelio Stjepan Hittner, vlasnik tvornice traktora iz Bjelovara, koji je putem svog projekta iz EU fondova povukao gotovo četiri i pol milijuna kuna nepovratnih sredstava. Isti toliko uloženo je i vlastitih sredstava u izgradnju nove hale, strojeva i opreme, ali i u edukaciju radnika koji će raditi na novim strojevima.

– Ukoliko se odlučite na takav korak morate preuzeti neku odgovornost. Ja se slažem s tim. Vi možete te novce povući, ali kada ih koristite onda morate biti dosljedni da ih koristite u one svrhe za što ste ih i tražili. To je dobro, novci se ne mogu potrošiti osim na ono na što ste aplicirali. Ali kada dobijete četiri i pol milijuna kuna onda shvatite da vam se ipak isplati poštivati cijelu proceduru. U cijelom tom poslu neophodna nam je i potpora lokalne samouprave – podijelio je svoje iskustva u korištenju europskog novca vlasnik tvrtke Hittner Stjepan Hittner.

S tim bi se složio i ministar poduzetništva i obrta na okruglom stolu u Bjelovar konstatirajući kako Hrvatska doživljava sada poslovnu uzlet s obzirom na činjenicu da rezultati i brojke konačno pokazuju izlazak iz recesije.

– Stope nisu one koje priželjkujemo, ali sigurno idemo u dobrom smjeru. S te strane mali i srednji poduzetnici u Hrvatskoj, ali i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, bilježe bolje rezultate. Sada su pred nama još dodatni poticaji. Mi se volimo uspoređivati s drugim zemljama. Neki će reći da ne idemo dovoljno brzo, ali moramo shvatiti da su ove milijarde kuna koje su pred našim poduzetnicima nekome bile na raspolaganju davno prije. Generalno izlazimo iz recesije a tu su i sredstva koja će ove godine biti na raspolaganju do kraja godine 3,8 milijardi kuna. Uz ta sredstva trebalo bi krenuti snažnije sve skupa naprijed – istaknuo je ministar Maras na okrugom stolu, dodavši kako je Bjelovarsko-bilogorska županija bila dosta uspješna i u prethodnim natječajima pogotovo što se poduzetnika tiče.

Ta uspješnost veseli i čelnike Bjelovarsko-bilogorske županije, Županije koja se aktivno uključila u organizaciju okruglog stola, u smislu jednog tematskog događanja uoči Dana Županije.

– Ono što me veseli je velik odaziv svih ovdje nazočnih, dakle naših gospodarstvenika, obrtnika i poljoprivrednika, ljudi iz turističkog sektora, ali i svih onih koji trebaju biti uključeni u panel diskusiju ministri, zamjenici ministra i ostali koji mogu iz prve ruke reći ono što se može očekivati ne samo za našu Županiju, već i za cijelu Hrvatsku – istaknuo je župan Bajs.

Župan Bajs aktivno se uključio kao panelista na temu uzleta kontinentalnog turizma –druge panel diskusije, a da je županijski turizam zaista u uzletu potvrđuju i brojke koje je iznijela direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Jasna Vaniček Fila.

– Naša Turistička zajednica ima u prva četiri mjeseca rast u dolascima 28% i rast u noćenjima 93%. To svakako nije rezultat slučajnosti. Naime, rezultat kontinentalnog turizma uvijek znači jako puno rada. Mi se moramo truditi osmisliti dobre turističke programe, osigurati dobru suradnju javnog i privatnog sektora, ulagati u smještajne kapacitete. Ono što smo još mi napravili u ovoj županiji je povezivanje turističke ponude kroz manifestacije s onim bitnim što imamo, a to su zdravlje, wellnes i enogastronomija – naglasila je direktorica Jasna Vaniček Fila.

– Drago mi je reći da u nekim gospodarskim granama smo i vodeći. Ovog trenutka naša Bjelovarsko-bilogorska županija je prva kada govorimo o porastu broja dolazaka i po porastu noćenja. Mi imamo gotovo trećinu više dolazaka i duplo više noćenja. To pokazuje da naš kraj može i treba iskoristiti te šanse koje ima. To znači da kroz kontinentalni turizam treba zaposliti više ljudi. Mi imamo puno više OPG-ova posljednjih godina, puno je više mogućnosti preko lječilišnog turizma i niza drugih stvari. Ali ono što je ključno je da kontinentalni turizam radi tijekom cijele godine – naglasio je župan Bajs.

S tim se složio i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, apostrofirajući činjenicu da ukupnost hrvatskog turizma se još uvijek odvija na Jadranu, dok adute kontinentalnog tek treba iskoristiti.

– Devedeset i šest posto turizma još uvijek se odvija na moru. To nije dobro i sve aktivnosti koje su usmjerene od strane Ministarstva upravo su usmjerene na stvaranje jednog unificiranog proizvoda. Hrvatski turizam je jedna sinergija kontinentalnog turizma i obalnog turizma i kao takvog ga moramo prezentirati. Svaka regija u Hrvatskoj ima svoje specifičnosti i svoje turističke proizvode koje dodatno moramo razvijati kako bi slika Hrvatske bila potpunija u svom turističkom konceptu – naglasio je zamjenik ministra Daglas Koraca.

Ažurirano ( Utorak, 02 Lipanj 2015 14:25 )