• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ŽUPANIJSKA KOMORA BJELOVAR, U SURADNJI SA SEKTOROM ZA POLJOPRIVREDU HGK I MINISTARSTVOM POLJOPRIVREDE, ODRŽALA JE EDUKACIJU OBVEZE SUBJEKATA U POSLOVANJU S HRANOM PRI INFORMIRANJU POTROŠAČA O HRANI

Predstavljene novosti u informiranju potrošača o hrani

Ciljevi informiranja potrošača o hrani visoka su razina zaštite zdravlja i interesa potrošača, osiguravanje prava potrošača na informacije, davanje ispravnih i jasnih informacija o hrani koja se konzumira, pojednostavljenje postojećih propisa o označavanju hrane radi jedinstvene primjene, jasno i čitljivo označavanje i dostupnost podataka koji povezuju prehranu i zdravlje te omogućuju izbor hrane koji odgovara prehrambenim potrebama pojedinca

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Županijska komora Bjelovar, u suradnji sa Sektorom za poljoprivredu HGK i Ministarstvom poljoprivrede, održala je 29. siječnja edukaciju Obveze subjekata u poslovanju s hranom pri informiranju potrošača o hrani. Iznimno dobro posjećeno predavanje održala je Sanja Kolarić Kravar, voditeljica Službe za označavanje kvalitete u Ministarstvu poljoprivrede.

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji preuzeli smo Uredbu 1169/2011 o obavještavanju potrošača o hrani, a zbog novih zahtjeva za označavanje hrane te radi lakše primjene Uredbe, Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pokrenuo je s Ministarstvom poljoprivrede edukacije o obvezama subjekata u poslovanju s hranom. Od travnja 2013. godine obrazovalo se više od 900 predstavnika subjekata u poslovanju s hranom po županijskim komorama.

Označavanje, reklamiranje i prezentiranje hrane najvažniji su oblici komunikacije subjekta u poslovanju s hranom (proizvođača, trgovca, ugostitelja i svakoga drugog subjekta u poslovanju s hranom koji na tržište stavlja hranu) s potrošačem te zajedno predstavljaju jedno od najsloženijih zakonski uređenih područja u vezi s hranom. Ciljevi informiranja potrošača o hrani visoka su razina zaštite zdravlja i interesa potrošača, osiguravanje prava potrošača na informacije, davanje ispravnih i jasnih informacija o hrani koja se konzumira, pojednostavljenje postojećih propisa o označavanju hrane radi jedinstvene primjene, jasno i čitljivo označavanje i dostupnost podataka koji povezuju prehranu i zdravlje te omogućuju izbor hrane koji odgovara prehrambenim potrebama pojedinca.

Novosti u informiranju potrošača o hrani jasnije su definirane odgovornosti subjekta u poslovanju s hranom, bolja čitljivost (propisana veličina slova, definirano vidno polje, glavno vidno polje), prodaja na daljinu, praksa poštenog informiranja, obvezno označavanje alergena u popisu sastojaka te dodatno naglašavanje uporabom vrste pisma koja se jasno razlikuje od vrste pisma ostalih sastojaka, na primjer slovima, stilovima ili bojama u pozadini.

Subjekt u poslovanju s hranom, odgovoran za informacije o hrani, mora osigurati prisutnost i točnost informacija o hrani u skladu s primjenjivim propisima o informacijama o hrani i zahtjevima odgovarajućih nacionalnih propisa.

Edukacija je podijeljena u dva dijela te se prvi dio (namijenjen subjektima u poslovanju s hranom, koji upravo takvu hranu stavljaju na tržište EU) odnosio na označavanje pretpakirane/zapakirane hrane, na kojem su se objasnile odredbe označavanja u skladu s Uredbom 1169/2011. Drugi se dio odnosio na odredbe o nezapakiranoj/nepretpakiranoj hrani i bio je namijenjen ugostiteljima, hotelijerima, slastičarnicama, pekarama, trgovinama, ugostiteljskim objektima poput hotela, kampova, restorana, barova, objekata za catering i slično.

Radi boljeg razumijevanja Pravilnika o obavještavanju potrošača o nepretpakiranoj hrani, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u prosincu 2015. godine Vodič koji se nalazi na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede, a možete ga preuzeti ovdje.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 01 Veljača 2016 20:26 )