• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NA SAJAMSKOM PROSTORU U GUDOVCU OTVOREN 12. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM

Pčelari vraćaju osmjeh poljoprivredi!

Pčelarski sajam otvorio Davor Romić, ministar poljoprivrede Republike Hrvatske kojemu je sajamski prostor u Gudovcu bio mjesto prvog javnog obraćanja s ministarskog mjesta

E-mail Ispis PDF

Foto: Boris Rogić

BJELOVAR Otvarajući u subotu 6. veljače 12. Međunarodni pčelarski sajam na sajamskom prostoru u Gudovcu kod Bjelovara, Davor Romić, novi ministar poljoprivrede Republike Hrvatske u svom je prvom obraćanju javnosti s ministarskog mjesta poručio da mu je cilj vratiti osmjeh hrvatskoj poljoprivredi.

– Radimo greške, ne možemo pasti niže, a imamo iznimne uvjete i prirodne resurse koji nisu iskorišteni. Pčelarstvo i vinogradarstvo predstavljeni  na pčelarskom sajmu kao vrlo važni dijelovi poljoprivrede jasno  pokazuju da možemo podići ugled hrvatske poljoprivrede. Veliku ulogu u tome je imala znanost i znanstvene institucije. Imamo i novac... Imamo potrebnu struku, znanost, mladost, odgovornost i poduzetništvo koji su pretpostavka vraćanja osmjeha hrvatskoj poljoprivredi. Moja uloga je definiranje strategije, ali ne za ladice nego kao stvarni put kojim treba razvijati poljoprivredu i to dugoročno, neovisno o trajanju političkih mandata – rekao je na otvorenju Pčelarskog sajma ministar Romić.

Okupljenim pčelarima, njihovim gostima i posjetiteljima na otvorenju sajma obratio se i Vladimir Bilek, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza koji je podsjetio da su se pčelari teško oporavili od posljedica 2014. godine kao najlošije pčelarske godine u povijesti pčelarstva kada su prinosi smanjeni i za devedeset posto i da očekuje znatno bolje rezultate 2015. godine.

– Izradom Strategije razvoja pčelarstva od 2017. do 2019. godine i novim Nacionalnim pčelarskim programom trebamo stvoriti što bolje uvjete za povećanje proizvodnje meda  i iskoristiti mogućnosti izvoza meda bez ograničenja u EU koja uvozi više od 200.000 tona meda godišnje. Posebno se to odnosi na povlačenje financijskih sredstava iz EU fondova i potpora – rekao je Vladimir Bilek i podsjetio na još neke probleme poput nabavke i registracije polovnih pčelarskih vozila te osiguravanja jeftinijeg goriva koji se trebaju  ove godine što prije riješiti.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza upozorio je na svu složenost pčelarske proizvodnje obzirom na pojavu novog nametnika – etine o čemu će pčelari biti obaviješteni na edukativnim predavanjima koja će se održavati na sajmu tijekom njegovog dvodnevnog trajanja. Upravo su edukativna predavanja o aktualnim pitanjima pčelarstva i novim tehnologijama jedan od najvrjednijih tematskih dijelova pčelarskog sajma. Vladimir Bilek, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza naglasio je na otvorenju sajma da se na Sajamskom prostoru u Gudovcu održava najveća pčelarska manifestacija u Hrvatskoj i regiji, ali da to nije i jedino mjesto gdje se može vidjeti kvaliteta hrvatskih medova te pozvao novog ministra poljoprivrede da svojom nazočnošću svim takvim manifestacijama i ubuduće na taj način daje potporu pčelarstvu kao visokouređenom i uzornom sektoru poljoprivredne proizvodnje u svim dijelovima Hrvatske.

12. Međunarodni pčelarski sajam koji je ove godine okupio 150 izlagača, pčelara i proizvođača opreme dobio je već drugu godinu za redom i svoj poseban dodatak, Izložbu vina i vinogradarske opreme na kojoj je svoje proizvode izložilo tridesetak vinara i proizvođača opreme.

U sklopu sajma otvorena je Etno kulinarska akademija s Cooking showom na temu moderno i tradicionalno koju vode majstori kuhari Danijela Crnjak Andri i Predrag Galjevski – Galija.

Ažurirano ( Nedjelja, 07 Veljača 2016 09:30 )