• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OKUPLJANJA SVE VEĆEG BROJA VOĆARA POKAZUJE SVE VEĆE ZANIMANJE ZA VOĆARSTVO NA BILOGORI

Bez sela nema ni grada

Prema riječima Nenada Horvata, predsjednika najveće bjelovarske udruge voćara »Dar Bilogore« koja je organizirala skup, više ne treba biti iznenađen sve većim zanimanjem za voćarstvo na Bilogori, zbog korisnih i aktualnih tematskih predavanja stručnjaka praktičara koja se organiziraju u posljednje vrijeme

E-mail Ispis PDF

VELIKO TROJSTVO Članovi udruge »Bilogorski turistički put« vertikale cijelog bjelovarskog kraja u čuvanju bilogorske kulturne i gospodarske tradicije, u ulozi domaćina  stručnog okupljanja voćara Bilogore u srijedu 9. ožujka bili su nemalo iznenađeni odazivom  više od 60 proizvođača koje su zanimale stare sorte voćaka i njihova zaštita na ekološki način. Ipak, prema riječima Nenada Horvata, predsjednika najveće bjelovarske udruge voćara »Dar Bilogore« koja je organizirala skup, više ne treba biti iznenađen sve većim zanimanjem za voćarstvo na Bilogori. Prije svega zbog korisnih i aktualnih tematskih predavanja stručnjaka praktičara koja se organiziraju u posljednje vrijeme, ali i zbog sve jače svijesti da je šire područje ovog dijela Hrvatske idealno područje za razvoj voćarstva. Suorganizator okupljanja bilogorskih voćara bila je i Udruga vinara, podrumara i voćara Veliko Trojstvo.

Neočekivan odaziv i voćarima ispunjenu općinsku dvoranu sa zadovoljstvom je komentirao Ivan Kovačić, načelnik Općine Veliko Trojstvo koja ne štedi na potporama projektima i programima kad je u pitanju ruralni razvoj i opstanak sela:

– Ako nema sela, nema ni grada! – naglasio je Kovačić – Mi smo ovdje da čuvamo baštinu i tradiciju bilogorskog kraja, pa tako i izvorne voćne sorte. Za svaku je pohvala inicijativa voćara za čuvanjem starih sorti i sve takve projekte treba podržavati jer imaju i kulturnu i gospodarsku vrijednost.

Glavni predavač je bio Pavao Kovačić, najpoznatiji hrvatski čuvar starih sorti voćaka iz Cvetkovca kod Koprivnice sa svojom suradnicom i suprugom Zdenkom. Sačuvao je od izumiranja i posadio više tisuća različitih sorti koje uzgaja na ekološki način. Samo jabuka je skupio 2000 sorti. Nesebično je podijelio svoje znanje s bilogorskim voćarima i odgovarao na postavljena pitanja. U drugom dijelu stručnog okupljanja bilo je riječi o zaštiti starih voćaka na ekološki način. Govorili su Nataša i Višnja Vinčić iz samoborske tvtke »Eko-patent«  o neškodljivoj zaštiti voćaka, Kristina Bišćan iz tvrtke »Akvagena« Velika Gorica o dezinfekciji voćaka, tla i podruma te Martina Skenderović Babojelić profesorica s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koja je posebno ukazala na izuzetne uvjete za voćarstvo na području Bilogore. Nakon predavanja voćari su postavljali pitanja i družili se...

Ažurirano ( Petak, 11 Ožujak 2016 09:55 )