• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GOSPODARSKOG VIJEĆA HGK – ŽUPANIJSKE KOMORE BJELOVAR

Novi predsjednik Jakov Čorić iz bjelovarske tvrtke Gala

Tako je Jakov Čorić zamijenio dosadašnjeg predsjednika Zlatka Kufnera koji je dužnost predsjednika Gospodarskog vijeća HGK BBŽ obnašao posljednjih šest godina. Sjednici je prisustvovao i predsjednik HGK Luka Burilović.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, 17. ožujka, prisustvovao je konstituirajućoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Bjelovar na kojoj je izabran novi predsjednik Jakov Čorić iz bjelovarske tvrtke Gala.

Tako je Jakov Čorić zamijenio dosadašnjeg predsjednika Zlatka Kufnera koji je dužnost predsjednika Gospodarskog vijeća HGK BBŽ obnašao posljednjih šest godina. Sjednici je prisustvovao i predsjednik HGK Luka Burilović.

– U zadnje vrijeme obilazim županije i naše Gospodarske komore kako bi vidio s kojim problemima se susreću naši gospodarstvenici. Nakon 2008. godine i drastičnog pada kada smo izgubili veliki dio BDP-a čak 12,6%, možemo biti optimisti, jer je od prošle godine BDP počeo lagano rasti, ali tek neznatno za 1,5%. Da bi mogli razgovarati o jednom značajnijem rastu i razvoju on mora biti između 4 i 5%. Drago mi je da sam danas u posjetu Gospodarskoj komori u županiji koja je iznad prosjeka Hrvatske, gdje su rezultati još značajniji i bolji nego na nivou središnje Hrvatske. Iznimno sam sretan što sam u županiji gdje imamo pozitivni primjer što nažalost nije u svim županijama. Imamo županije poput moje, Vukovarsko-srijemske, ali i kompletne Slavonije gdje je rast usporen i bez direktne pomoći Vlade teško da možemo očekivati da oni sami mogu pokrenuti gospodarstvo. Trebamo dati šansu novoj Vladi, bar tih prvih 100 dana, onda možemo suditi i dati konačnu ocjenu – istaknuo je Burilović.

HGK može, mora i treba biti institucija koja će zastupati interese hrvatskog gospodarstva. Tradicija je nešto što se ne može dobiti preko noći, a tradicija od 160 godina pokazuje da u nizu sistema Hrvatske, komora je uvijek imala načina da promovira i promiče najbolje od onoga što se u gospodarstvu može naći. Čestitam što ste u kratko vrijeme uspjeli učiniti niz reformi. Naša županijska komora ima tradiciju od 60 godina. Ova komora može poslužiti kao primjer štedljivosti, g. Kufner je volonter, koristio je svoj automobil i trošio svoje vrijeme. Budući predsjednik g. Ćorić dobar je izbor jer on sve zna o fondovima EU. Uvijek je zagovarao da se mora pomoći našoj županiji – istaknuo je župan Bajs i dodao – Rezultati u 2014. godini u našoj županiji su iznad naših očekivanja. Ja sam kao župan najavio da ćemo napraviti sve što je u našoj moći. Mi smo u 5 godina izgubili 4 000 radnih mjesta u gospodarstvu i svi naši pokazatelji bili su negativni. U 2014. županijsko gospodarstvo po prvi puta, nakon niza godina, sve brojke je imalo pozitivne, porast dobiti, prihoda, razvoja, ali i zaposlenosti. A to je ono što zanima ljude našeg kraja. 2015. još nije obrađena, ali sigurno znamo da investicije koje su došle na području naše županije od privatnih investitora su negdje u rangu od milijardu kuna što je najjači investicijski ciklus koji je bio u našoj županiji u zadnjih dvadesetak godina. Veseli da porast zaposlenosti je vezan uz proizvodni sektor, ne isključivo, ali pretežito. Ovakvim tempom investicija i rastom, nama će trebati još 2-3 godine da dođemo na 2008. godinu kada su svi rezultati bili pozitivni. Županija mora biti okrenuta prema poduzetnicima, domaćim ponajvišim, ali svima koji žele ulagati na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Većina velikih poduzetnika kod ulaganja je bila u razgovoru s nama zato što oni moraju imati garanciju, sigurnost i potporu, kako Općina i Grada, tako i Županije kako bi ulagali. To je ono što mi činimo samo u jednom dijelu. Nama je bitno samo jedno, da ljudi dođu i imaju sigurnost da će im samouprava biti potpora u ulaganju – naglasio je župan Bajs.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 21 Ožujak 2016 10:40 )