• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U PETAK 1. TRAVNJA MINISTAR POLJOPRIVREDE DAVOR ROMIĆ OTVORIO 19. PROLJETNI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM

Vjera u mlade poljoprivrednike!

Ministar Romić želi širokim reformama vratiti vjeru u hrvatsku poljoprivredu, a ciljana skupina su mladi poljoprivrednici

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Na sajamskom prostoru u Gudovcu otvoren je u petak 1. travnja 19. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam na kojem izlaže 500 izlagača ili prema riječima organizatora 100 izlagača više nego prošle godine. Tijekom tri dana trajanja na sajmu će posjetitelji imati prilike vidjeti poljoprivrednu mehanizaciju i opremu te se upoznati s najnovijim tehnologijama i također nabaviti  poljoprivredni repromaterijal, sjemensku robu, sadnice i zaštitna sredstva. Posebna tematska cjelina ovogodišnjeg sajma je »Drvni svijet« u sklopu kojega se održava niz prezentacija opreme za šumarstvo i drvnu industriju. Na proljetnom sajmu održava se također 4. Regionalna konferencija privatnih šumoposjednika u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera i Međunarodni otvoreni dani mladih poljoprivrednika s nizom predavanja i okruglih stolova o aktualnim temama iz poljoprivrede.

Zemlja partner na Proljetnom sajmu je Makedonija. Veleposlanica Makedonije u Republici Hrvatskoj Daniela Karagjozoska pohvalila je dosadašnju komunikaciju i suradnju koja je prethodila pojavljivanju Makedonije na Proljetnom sajmu i uspješnu integraciju makedonske manjine u ekonomski i društveni život i razvoj u Bjelovaru i Hrvatskoj te je obzirom na značajni potencijal makedonske poljoprivrede izrazila vjeru u dugoročnu i uspješnu gospodarsku suradnju svoje zemlje s Hrvatskom.

– Poljoprivreda je u teškom stanju. Radimo na strategijama i definiranju ciljeva. Slijedeće na redu je mijenjanje zakonodavstva i tada sve to moramo implementirati u ruralne prostore. U Hrvatskoj je 650.000 hektara zapuštenog zemljišta. To su neiskorišteni resursi. Zato ambiciozno najavljujem reformu zemljišne politike, prije svega komasaciju i navodnjavanje koji će pokazati rezultate već do kraja godine – rekao je otvarajući Proljetni sajam ministar Romić i najavio do 15. travnja isplatu poticaja za poljoprivrednike i mljekare.

Ministar je posebno naglasio značaj izrade Programa ruralnog razvoja koji ima podršku EU fondova u iznosu dvije milijarde eura koje treba iskoristiti.

– U Hrvatskoj treba vratiti vjeru u poljoprivredu i ruralni prostor što će pomoći mjere Ministarstva poljoprivrede, ali je to ne samo zadatak Ministarstva nego i svih nas. Pozivam cjelokupnu lokalnu upravu da s pridruži svojim akcijama i projektima u vraćanje vjere u boljitak hrvatske poljoprivrede. Na posebnom mjestu su mladi poljoprivrednici kao ciljana skupina razvoja ruralonog prostora koja bi trebala iznijeti promjene i uvođenje novih tehnologija jer mladi to čine na drugačiji način – rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić.

Ažurirano ( Petak, 01 Travanj 2016 16:58 )