• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TJEDAN OFTALMOLOGIJE U BJELOVARU OD 7. DO 12. OŽUJKA 2016. U ORGANIZACIJI OFTALMOLOŠKOG ODJELA OPĆE BOLNICE BJELOVAR

Donacije namijenjeni djeci

Cjelokupan iznos prikupljenih sredstava namijenjen je za opremanje oftalmološke djelatnosti primarno za opremanje dječje ambulante i kupnju aparata za vježbe

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Zaposlenici očne djelatnosti i voditelj očne djelatnosti u bjelovarskoj bolnici dr. med. Davor Malčić, specijalist oftalmolog, pozivaju sve građane da se uključe u programe i bilo koju od brojnih aktivnosti  te donacijom pomognete Oftalmološkom odjelu Bjelovarske bolnice u Tjednu oftalmologije, koji će se obilježiti od 7. do 12. ožujka u organizaciji  Oftalmološkog odjela Opće bolnice Bjelovar. Cjelokupan iznos prikupljenih sredstava namijenjen je za opremanje oftalmološke djelatnosti primarno za opremanje dječje ambulante i kupnju aparata za vježbe.

Poseban je poziv upućen i poslovnim ljudima koji se mole da na vrijeme jave koju od predstava žele  pogledati kako bi mogli rezervirati potreban broj mjesta.

Najzanimljivija predstava svakako je u petak 11. ožujka, u Domu kulture, Kazališta slijepih i slabovidnih osoba »Novi život« u 19 sati pod imenom »Jučer sam se sjetio plave«. Ovo kazalište prvi puta gostuje u Bjelovaru.

Podršku je dalo i Bjelovarsko kazalište koje će se u Tjedan oftalmologije uključiti satiričnom komedijom »Kako sam ponovno postao normalan« u ponedjeljak 7. ožujka u 20 sati. Bjelovarsko kazalište pripremilo je također i predstavu za osmoškolce  »Mala sirena« u četvrtak 10. ožujka u 11 sati. Toga dana se u akciju uključuje koncertom  HORKUD »Golub« u 19 sati u Domu kulture.

Novčana sredstva će se prikupljati na ulazu dvorane u kojoj se održava predstava  te će se nakon toga uplatiti na žiro račun Erste banke broj: HR IBAN5424020061100003597 (svrha doznake: Donacija za oftalmologiju, OIB bolnice: 34506547848)

Uplatiti se može i direktno na gore navedeni žiro račun, s naznakom za Oftalmološku ambulantu – Tjedan oftmologije.

Nabaviti nove aparate

Oftalmologija u Bjelovaru postoji kao samostalna djelatnost od 1967. godine kada je dr. Božidar Bišćan došao sa specijalizacije. Prvi sistematski pregledi u vrtićima počinju iste godine. Od 2010. godine redovne sistematske preglede djece u dobi od 4 godine u dječjim vrtićima grada Bjelovara obavlja dr. Kristina Košćak Čale. Svake godine izdvoji se oko 10 % slabovidne djece koja se dalje obrađuju u oftalmološkoj ambulanti Opće bolnice.

Mlađa populacija (predškolska i školska djeca) ima veliku potrebu za dijagnostikom grešaka vida i njihovom što ranijom terapijom. Vježbe se provode na 2 sinoptofora, jedan iz 1979. a drugi proizveden 2003. godine. U radu se koristimo separatorom i pleoptoforom također nabavljenim 1979. godine.

Rezultati vježbi: 73,3% očiju postiglo je stupanj poboljšanja vida nakon obavljenih vježbi.

Nemoguće i skupo bi bilo organizirati putovanja radi terapije dječje slabovidnosti u udaljenije oftalmološke ustanove. Znatan broj djece ostao bi uskraćen za učinkovitu terapiju slabovidnosti.

Nabavka novih aparata za provođenje ortoptičkih i pleoptičkih vježbi kod slabovidne djece je neophodna za normalan rad  dječje oftalmološke ambulante.

Cilj je prevencija i liječenje slabovidnosti i škiljavosti kod djece, ali i davanje savjeta i konkretnih odgovora roditeljima. Želimo unaprijediti zdravlje djece i omogućiti terapiju djeci s poteškoćama u razvoju vida. Za to nam je potrebna   nabavka novih aparata za provođenje ortoptičkih i pleoptičkih vježbi.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 29 Veljača 2016 18:56 )