• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


FORUM ZA ZAŠTITU OKOLIŠA GRADSKE ORGANIZACIJE ORAH BJELOVAR OBILJEŽIO ZAJEDNO S GRAĐANIMA BJELOVARA MEĐUNARODNI DAN RIJEKA SA CILJEM SKRETANJA POZORNOSTI NA POTREBU ODRŽIVOG GOSPODARENJA VODAMA U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Cijela županija u kanaliziranim rijekama!

Orahovac Darko Podravec, predsjednik Foruma za zaštitu okoliša u Bjelovaru, izjavio za medije da je tek danas vidljivo koliko se pretjeralo u kanaliziranju riječnih tokova

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Forum za zaštitu okoliša Gradske organizacije ORaH Bjelovar u subotu 12. ožujka na bjelovarskom korzu obilježio je zajedno s građanima Bjelovara Međunarodni dan rijeka sa ciljem skretanja pozornosti na potrebu održivog gospodarenja vodama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojoj su sve rijeke kanalizirane! Izgubile su sposobnost ublažavanja klimatskih promjena i prestale biti potencijal za održivu poljoprivredu i turizam. Za građane je bila postavljena ulična izložba fotografija prirode, a za najmlađe organizirano crtanje i bojanje živog riječnog svijeta na asfaltu i papiru. Građanima su dijeljeni informativni letci o čuvanju vodotoka i njihovom vraćanju u prirodne tokove.

Darko Podravec, predsjednik Foruma za zaštitu okoliša Gradske organizacije ORaH Bjelovar o tome je rekao:

–  Obilježavanje Međunarodnog dana rijeka u Bjelovaru uspjelo je zahvaljujući brojnoj djeci i roditeljima koji su prisustvovali Orahovoj radionici na otvorenom. Gradska organizacija ORaH-a zahvaljuje na sudjelovanju u aktivnostima kojima se željela skrenuti pažnja  na vrijednosti koje prirodne rijeke pružaju poljoprivredi, šumarstvu, turizmu i ekosustavima. Problem Bjelovarsko-bilogorske županije je da uopće nema prirodnih rijeka! Rijeke i njene pritoke su u dobroj namjeri radi obrane od poplava i širenja poljoprivrednih površina desetljećima kanalizirane, ali danas je vidljivo koliko se u tome pretjeralo. Razina podzemnih voda je preniska za poljoprivredu, a bujice se iz današnjih kanala razlijevaju zbog »uskih grla«. Takvo stanje će dodatno pogoršavati klimatske promjene kojima smo već zahvaćeni.

Predsjednik Foruma za zaštito okoliša Darko Podravec pojašnjava da je rješenje u suradnji struke različitih struka hidrologa, ekologa i agronoma koji moraju prepoznati potencijalne lokacije za povratak rijeka u prirodno ili doprirodno stanje i lokalne samouprave i zajednice koje moraju kreirati odgovarajuće prostorne planove i primjerenu okolišu strategiju razvoja te građane koji se bave poljoprivredom pripremiti za promjene u okolišu.

– To je proces koji traje, koji uključuje mnoge dionike u prostoru, zahtjeva niz istraživanja, razgovora i dogovora, ali sigurni smo da postoji dovoljno prostora i razumijevanja potrebnog za postizanje dugoročnih održivih rješenja, ukazao je na jedino moguće rješenje Darko Podravec.

Ažurirano ( Subota, 12 Ožujak 2016 21:21 )