• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE HSP-a BJELOVARSKO BILOGORSKE ŽUPANIJE

VRIJEME JE ZA ISTINU: Članovi HSP-a odali počast žrtvama četničkih zločina u Donjim Mostima

U svom pohodu na Bjelovar, u kojemu je ustankom 8. travnja 1941. srušena jugoslavenska i uspostavljena hrvatska vlast i proglašena Hrvatska država, II. konjički puk »Car Dušan Silni« iz Virovitice, došavši u selo Donji Mosti na Veliki četvrtak 10. travnja 1941. oko 11.30 sati pogubio je 11 bespomoćnih hrvatskih seljaka, čiji posmrtni ostatci počivaju na groblju u Donjim Mostima – stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti

E-mail Ispis PDF

DONJI MOSTI Članovi Hrvatske stranke prava (HSP) Bjelovarsko-bilogorske županije zajedno s domaćinima, predstavnicima mjesnog odbora Donji Mosti, brojnim izaslanstvima  s državne razine, gdje posebno ističemo  izaslanicu predsjednice Republike Brunu Esih, paljenjem svijeća i molitvom obilježili su 75. obljetnicu Prvog ratnog zločina u II. svjetskom ratu na području Hrvatske počinjenog 10. travnja 1941.godine u selu Donji Mosti od strane četnika.

Ovaj nemili događaj je dio hrvatske povijesti i članovi HSP-a još od početka devedesetih svake godine na taj dan okupljaju se kraj spomenika, i tako šalju poruku svima da se žrtve nikada ne smiju zaboraviti. Uz ove žrtve posebno se prisjećamo svih poginulih i ubijenih pripadnika Hrvatske vojske u II. svjetskom ratu sa područja naše Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i cijele tadašnje Hrvatske Države.

U svom pohodu na Bjelovar, u kojemu je ustankom 8. travnja 1941. srušena jugoslavenska i uspostavljena hrvatska vlast i proglašena Hrvatska država, II. konjički puk »Car Dušan Silni« iz Virovitice, došavši u selo Donji Mosti na Veliki četvrtak 10. travnja 1941. oko 11.30 sati pogubio je 11 bespomoćnih hrvatskih seljaka, čiji posmrtni ostatci počivaju na groblju u Donjim Mostima. To je prvi ratni zločin počinjen petog dana rata i početak krvavog ratnog kola na ovim prostorima, kada su od 8. do 25. travnja četnici i velikosrbi u Bjelovaru i okolici ubili ukupno 33 Hrvata.

Nakon 10. travnja 1941., u tijeku II. svjetskog rata i poraća sela Donji, Srednji i Gornji Mosti teško su stradali. Poginulo je i ubijeno 64 mještana i među njima u ožujku 1945. župnik Viktor Miler. Ovo je podloga za istinitu noviju hrvatsku povijest prošlog stoljeća, o čemu se javno do 1990. nije smjelo govoriti, a koje pokazuje posebnu ulogu Bjelovara i bjelovarskog kraja u toj povijesti.

O tragediji i nesreći koje su zahvatile bjelovarski kraj nakon 1945. najbolje svjedoči rasprostranjenost gubilišta na kojima su jugo-boljševičko komunistički zločinci ubijali goloruke i bespomoćne pretežito mlade hrvatske ljude bez obzira na socijalno podrijetlo i stupanj obrazovanja. Na području županije je 70 utvrđenih gubilišta, a pretpostavlja se da taj broj nije konačan.

U knjizi »Jugoslavensko nasilje i prešućivanje žrtve 2. svjetskog rata i poraća s područja današnje Bjelovarsko-bilogorske županije« Matica Hrvatska-ogranak Bjelovar i Županijski odbor za podizanje spomen-obilježja prešućenim žrtvama 2. svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije djelomično je popisao žrtve i taj podatak je zastrašujući. Posebno boli činjenica da je većina ubijena nakon prestanka rata, bez suđenja. Nažalost do današnjeg dana nitko nije odgovarao za te zločine .

Hrvatska stranka prava

Bjelovarsko-bilogorske županije

Zvonko Mlakić, predsjednik

Ažurirano ( Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 11:56 )