• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POGLEDAJTE VIDEO KOMPLETNE TRANSPLANTACIJE SRCA

Sasvim je očito kako video prikazuje skraćeni, no svejedno nevjerojatni, proces transplantacije srca, ipak prilikom gledanja imajte poštovanja jer se radi o nečijem srcu koje je izvađeno iz nečijih prsa

E-mail Ispis PDF

Najviše ljudi u svijetu umre od bolesti srca. Iako godišnje 50.000 kandidata čeka novo srce, obavi se tek 5.000 transplantacija, piše iflscience.com

Prva transplantacija srca napravljena je 1967. godine u Cape Town u Južnoj Africi. Nakon što je 25-godišnjakinja poginula u prometnoj nesreći, njezino srce je dobio 55-godišnjak. Nažalost, čovjek s dobivenim srcem umro je nakon samo 18 dana. Odbacivanje organa bilo je često u ranim operacijama, a pacijenti nisu živjeli duže od nekoliko tjedana te se zbog toga transplantacije nisu često izvodile. U sljedećim desetljećima napretkom medicine smanjila se stopa smrtnosti kod transplantacija organa.

Danas s novim srcem prvu godinu preživi 90% pacijenta, a njih 74% preživi pet godina, no s istraživanjem matičnih stanica u budućnosti se očekuje još veći postotak preživjelih.

Potencijalni primatelji novog srca moraju proći psihološku procjenu za operaciju, ali i razna testiranja u pogledu vrste tkiva te kako bi utvrdili da je organizam dovoljno zdrav za prihvaćanje novog srca.  Kad srce donora postane dostupno, odabir primatelja temelji se na nizu faktora što uključuje i vrijeme provedeno na listi čekanja te udaljenost od donora do primatelja.

Kad je sve spremno za transplantaciju, primatelj se uspavljuje i spaja na stroj za izvantjelesni krvotok. Nakon što se sva krv iz srca preusmjeri u stroj, staro srce se zamjenjuje doniranim srcem. Novo srce, nakon što se smjesti u prsa primatelja i napuni krvlju, električnim šokovima dovodi se do kucanja. Prije nego što se zatvori otvor na prsima primatelja, kirurg će promatrati rad doniranog srca kako bi se uvjerio da ono funkcionira propisno te da se nije dogodio nikakav propust.

Sasvim je očito kako video prikazuje skraćeni, no svejedno nevjerojatni,  proces transplantacije srca, ipak prilikom gledanja imajte poštovanja jer se radi o nečijem srcu koje je izvađeno iz nečijih prsa.

Ažurirano ( Nedjelja, 13 Srpanj 2014 12:55 )