• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NAJROMANTIČNIJA NOĆ LJETA – PLJUSAK METEORA PERZEIDA

SUZE SVETOG LOVRE ISPUNJAVAJU ŽELJE!

Ljeto je, zaljubljeni ste. Ali još je sve komplicirano… Odigrajte nešto romantično što će izgledati pomalo kockarski, a mi vam nudimo keca iz rukava: najromantičniju ljetnu noć.

E-mail Ispis PDF

Gdje god da se nalazite u noći s nedjelje 11. na ponedjeljak 12. kolovoza i u noći na 13. – uz manje izglede u noćima tjedan dana prije ili poslije – priuštite voljenoj osobi romantičnu noć uz padajuće zvijezde. Svaka pala zvijezda, jedna želja.

Radi se o najljepšem, nerijetko i najobilnijem, a u svakom slučaju najugodnijem vremenu u godini za promatranje pljuska zvijezda. Perzeidi su takav ljetni takav događaj kad se i astronomi ugodno opuste s pogledom u noćno nebo. U narodu taj nebeski događaj zovu »suze svetog Lovre«. Nadnevak blizak tom događaju je 10. kolovoza, spomendan svetog Lovrijenca, po kojemu je taj nebeski događaj dobio ime. Astronomija tu pojavu poznaje već više od dva tisućljeća.

VAŽNO JE IMATI SLOBODAN POGLED PREMA SJEVERU I SJEVEROISTOKU

I dok zbog manjih pljuskova astronomi zebu u listopadu, studenom, prosincu, siječnju i travnju, strepeći i hoće li im pogled pokvariti oblaci, ove se godine poklopilo nekoliko iznimno ugodnih okolnosti zbog kojih bi promatranje padanja zvijezda moglo biti uzbudljivo, možda i spektakularno.

Kojih?

Najprije, bit će vrlo mlad Mjesec koji će brzo zaći. Oko 23 sata već ga neće biti i pronađete li neko tamno mjesto zaklonjenog od gradskih svjetala na obzorju. Ili barem tamno u pravcu odakle će meteori »kapljati«. Da se mene pita, to bi bilo na južnom dijelu Paga, negdje blizu Udbine, ili na Lastovu. Idealno bi bilo gledati ga sa s ugašenog svjetionika na Palagruži, ali je to nemoguća misija iz mnogo razloga… Važno je imati slobodan pogled prema sjeveru i sjeveroistoku, jer je ondje zviježđe Perzeja gdje je prividno žarišno ishodište nebeskog pljuska.

Drugi važan uvjet je, dakako, vedro nebo. Meteorolozi se kunu da će to biti vedar, najtopliji vikend u godini. Sakrijte se negdje preko dana, i zaronite u zvjezdan noć navečer. Zaljubljene i romantične, pretpostavljamo, ne moramo upućivati što da rade prije nego počne šou.

ZA PROMATRANJE NIJE POTREBNA NIKAKVA TEHNIČKA NAPRAVA

Tko ima neki od pametnih telefona, a nema baš astronomskih iskustava s osnovnim zviježđima, na raspolaganju za iPhone i telefone pod Androidom je mnogo besplatnih programa, nebeskih atlasa. NASA je izdala i besplatan progam Meteor Counter koji se može preuzeti u AppStoeru ili Google Playu. Neke se nebeske atlase može i pretraživati, pa je tako možda najlakše na vrijeme pronaći pogodnu mikrolokaciju s prepoznatim najočiglednijim zvijezdama ili zviježđima, npr. Polarisom ili Vlašićima. Ili preciznije, poniže od velikog uočljivog W okrenutog 90º u smjeru obrnutom od kazaljke na satu - Kasiopeje. Ispod je zviježđe Perzeja, a malo sjeveroistočnije od njega je mjesto koje je najudobnije promatrati ležeći. Još je bolje ako je pri ruci ležaljka, a zvijezde se ogledaju u moru.

Za ovo promatranje nije potrebna nikakva tehnička naprava, osim boljih fotoaparata kojima će fotografski entuzijasti radije pokušati dugim ekspozicijama snimiti po jedan ili dva bolida u jednom okviru, umjesto da se bave nekim pokraj sebe.

ŠTO ĆE BITI 4479. GODINE

Prozaični prirodoslovni okvir ovoga fenomena su ostaci repa komenta Swift-Tuttle kroz kojega Zemlja prolazi svakoga kolovoza. I dok taj komet, čija jedna orbita oko Sunca traje 133 godine, nije bio otkriven u srpnju 1892. godine znalo se za Perzeide. Samo to ledeno nebesko tijelo čija je čvrsta jezgra promjera 26 kilometara naša je generacija mogla uz upute pronaći dalekozorom 1992. godine s najboljim pogledom u prosincu! Sljedeću takvu priliku neće nitko od danas živućih doživjeti jer je njegova najveća vidljivost biti 14. kolovoza 2126. kad će se i sam probijati kroz ostatke svojega repa i neke druge ljude koji će gledati i komet i Perzeide. Još manje ćemo moći i pretpostaviti što će biti 4479. godine kad će komet proći najbliže Zemlji. Izračuni za tu godinu stavljaju ga na vrh popisa najopasnijih poznatih prijetnji zemlji iz svemira, jer bi njegov udar u Zemlju mogao imati energiju otprilike 27 puta veću od tijela koje je izazvalo veliko istrebljenje života između geoloških razdoblja krede i paleogena prije otprilike 66 milijuna godina. Ali tu brigu hladno možemo prepustiti nekom drugom i posvetiti se romantici.

Pljusak bi se najljepše trebao vidjeti između ponoći i sat-dva prije svitanja. Iz godine u godinu pjusak je jači ili slabiji, što ovisi kako o samom uvjetima gledanja, tako i o neravnomjernom »tragu kometa«, ponekad rjeđem, a ponekad gušćem, kroz koji Zemlja prolazi u kolovoškim noćima. Zna se da je najgušća kiša bila 1939. godine kad su ih astronomi u vršku izbrojali između 109 i 2015! Uz malo sreće, neki nagovještavaju da bi ih ove godine možda moglo biti čak 100-120 u vršnom satu. Najveća aktivnost Perzeida zabilježena u ne tako davnim godinama bila je 1987. kad su ih astronomi u najintenzivnijem satu izbrojali 187. Realno ih je očekivati ne više od 50-60.

UMJESTO PLJUSKA, NEBESKI VATROMET!

Perzeide će pratiti i Hrvatska meteorska mreža, sustav povezanih kamera koje stalno motre noćno nebo, pa ako se – ali ne za Perzeida – »zalomi« neki krupniji komad koji dospije i na tlo, usporedbom se snimki s njihovih raznih položaja kalkulacijom može znatno suziti teren na kojemu bi se takav nebeski kamen mogao pronaći.

Prve vijesti iz astronomskih izvora kažu da već u ovom trenutku Perzeidi kaplju.

Neka predviđanja tvrde da bismo se ove godine mogli naći u onom dijelu repa u kojemu su čestice krupnije pa bismo, osim iskre koja zapara nebo, mogli gledati i bolide veličine snježne grude koji se pri kraju susreta s atmosferom i rasprsnu. Dakle, umjesto pljuska, nebeski vatromet!

Ako ste se s najdražom osobom romantično dogovorili, kao za okladu, da idete vidjeti hoće li te noći pasti, a čim je vidite treba nagla izgovorili neku želju koja će se ispuniti – budite spremni na spektakularnu »noć ispunjenih želja«! I nemojte nikome reći tko vam je taj trik otkrio… barem ne te noći.

KAKO SE NAJBOLJE PRIPREMITI ZA OVOGODIŠNJI PLJUSAK METEORA:

LANJSKI PERZEIDI SNIMLJENI PROFESIONALNO – NA SLICI IH JE VIŠE OD 220 U VRŠNOM SATU:

Ažurirano ( Subota, 03 Kolovoz 2013 13:16 )