• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TRADICIONALNA PARADA 10 DANA ASTRONOMIJE

DARUVARSKA ODISEJA U SVEMIRU 2014.

I ove godine tom odličnom koncentratu znanosti pokrovitelj je Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović koji se nema čega stidjeti u svemu što organizira daruvarsko astronomsko društvo »Kumova slama«

E-mail Ispis PDF

DARUVAR S prvim danom proljeća u Daruvaru počinje »Odiseja u svemiru 2014.«, kako je nazvana ovogodišnja tradicionalna parada 10 dana astronomije. I ove godine tom odličnom koncentratu znanosti pokrovitelj je Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović koji se nema čega stidjeti u svemu što organizira daruvarsko astronomsko društvo »Kumova slama«.

Za posjetitelje izvan Daruvara i okolice pripremljeni su preko vikenda koncentrati zanimljivosti. Sve počinje u petak, 21. ožujka u 18 sati svečanim otvaranjem dana astronomije u Hrvatskom domu, Matije Gupca 7. Sat poslije, od 19 sati ondje u predavanju zanimljive novosti iz svijeta znanosti – a od lani ih se prikupilo poprilično! – u predavanju "Svemirsko zračenje visokih energija" astrofizičarka dr. Dijana Dominis Prester iz Rijeke. Bit će to ponajviše izlaganja iz prve ruke, budući da s grupom hrvatskih fizičara sudjeluje u međunarodnoj istraživačkoj kolaboraciji MAGIC II, koji uz pomoć dva Čerenkovljeva teleskopa na vrhu Roque de los Muchachos kanarskog otoka La Palma osluškuje izvore gama zraka.

U subotu 22. ožujka Dijana Dominis Prester, Predrag Prester i Ivica Puljak će razgovarati sa županijskim stručnim vijećem profesora fizike, da bi Ivica Puljak i Zdeslav Benzon u Hrvatskom domu od 19 sati održali zabavno naslovljeno predavanje »Pogled u budućnost - Znanstvena fantastika i moderna znanost«. Naslov predavanja će sigurno privući određenu kategoriju gledatelja (to je i cilj manifestacije) koje zanima popularna kultura, ali ovo je jedinstvena prilika da se dr. Ivici Puljku postave pitanja o aktualnim otkrićima, budući da je on sudionik i kolaboracije MAGIC II i u kolaboraciji eksperimenta (i detektora) CMS u CERN-u. Osim o dosadašnjim otkrićima zacijelo će se naći netko tko bi iz prve ruke mogao dobiti komentar o objavi o dokazima gravitacijskih valova prošloga ponedjeljka.

U nedjelju će od 10 do 13 sati s glavnog gradskog trga građani moći putem prikladno zaštićenih teleskopa promatrati našu zvijezdu, Sunce, a u 19 sati će se astronom Ogren Variola (Tehnički muzej Zagreb) nadovezati na pitanja nastanka svemira o pojedinostima nastanka zvijezda.

U ponedjeljak, 24. ožujka, Ante Radonić predaje o raketama, današnjim i budućim, kao vozilima kojima se putuje u svemir, a predavanje u utorak Tijana Prodanović nazvala je pomalo zagonetno »Tamna strana svemira«. Srijeda je rezervirana za fizičara koji govori o mikrobiologiji, što Vladimir Paar posljednjih desetak godina čini često iz svog matičnog područja, predavanjem »Genomski regulatori - nova paradigma života na Zemji«.

U četvrtak, 27. ožujka kao da već počinje »drugi vikend« daruvarskih »10 dana astronomije« radionicom za učenike u Osnovnoj školi Vladimira Nazora koju drže Tonka vacka i Josip Prević pod naslovom »Teorija Velikog praska«. U 19 sati nastavlja se predavanjem Korada Korlevića pod naslovom »Zvjezdane staze – sljedećih 2,75 milijuna godina«.

U petak, 28. ožujka predavanje imaju Marino Tumpić i Gregor Srdoč iz Astronomske udruge Vidulini u temi u kojoj je ta ekipa svojevrsni rekorder, metodi otkrivanja promjenjivih zvijezda. Kada zvijezde mijenjaju intenzitet, to može značiti svašta: od toga da se priprema njena eksplozija do toga da smo je dosad zamjenjivali za binarne zvijezde koje orbitiraju u parovima. Zbog subote, 29. ožujka, isplati se doputovati u Daruvar i iz većih daljina, jer od 10 sati počinje izložba astronomske opreme. Roditelji koji bi željeli djetetu kupiti prvi teleskop ondje će moći dobiti racionalan savjet, ali i saznati kako se dijete i gdje može nastaviti baviti astronomijom, bez obzira na uzrast. Večer će začiniti Sandrino Požežanac predavanjem »Zvjezdana mitologija«, a večer će se zaključiti na glavnom trgu u Daruvaru Star partyjem, kad će gradski oci od 20:30 sati na jedan sat ugasiti gradsku rasvjetu, a zvjezdano će nebo u punom sjaju građani moći promatrati kako golim očima, tako i kroz okulare postavljenih teleskopa.

Daruvar nije pretjerano daleko ni od sjeverozapada, niti od sjeveroistoka Hrvatske pa se zbog određenih večernjih događaja, uz malo volje, isplati dojuriti i preko tjedna. Doista, preko godine možete svakoga tjedna negdje na astronomska predavanja, ali nigdje toliko veselja astronoma i publike kao u Daruvaru na njihovih 10 dana!

Ažurirano ( Srijeda, 19 Ožujak 2014 21:53 )