• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


JAVNO PREDAVANJE O DJELOVANJU UDRUGE »IRIS« U PRUŽANJU ZAŠTITE I SKRBI ŽENAMA I DJECI ŽRTVAMA OBITELJSKOG NASILJA I PREZENTACIJA PROJEKTA I REZULTATA ISTRAŽIVANJA »NASILNE VEZE SU BEZ VEZE«

UKAZATI NA PROBLEM PRISUTNOSTI NASILJA NAD ŽENAMA I DJECOM

Smatramo da su psovanje i vikanje uobičajeni obrasci ponašanja u našem mentalitetu, kao i fizičko kažnjavanje djece – kaže psihologinja Barić

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Javno predavanje »Djelovanje Udruge "Iris" u pružanju zaštite i skrbi ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja« i prezentacija projekta i rezultata istraživanja »Nasilne veze su bez veze« održano je danas, 24. studenog, u Velikoj vijećnici Grada Bjelovara.

Ovim predavanjem željelo se ukazati na problem prisutnosti nasilja nad ženama i djecom, ali i nasilja u vezama mladih.

Uvodno se svima na skupu obratila Jasna Barić, dipl. psihologinja, koja je govorila o problemu nasilja u obitelji.

– Smatramo da su psovanje i vikanje uobičajeni obrasci ponašanja u našem mentalitetu, kao i fizičko kažnjavanje djece. Još uvijek toleriramo takva ponašanja i zapravo se ne prijavljuju ili se odustane od prijavljivanja, jer se smatraju jednim sastavnim dijelom života. Tako da djeca koja rastu u okruženju u kojem se smatra da je šamar znak ljubavi ili pripadanja, smatraju zapravo da je to uredu – kaže psihologinja Barić.

Maja Mačešić, dipl. socijalna radnica i Dijana Martinović, dipl. psihologinja upoznali su prisutne s djelovanjem i ulogom  Udruge »Iris«.

– U skloništu za žene imamo mogućnost smjestiti njih od 30 do 40 što uključuje i djecu. Postoji razdoblje kada se žene duže zadržavaju, što je dobro, jer znači da nekako intenzivnije rade da razriješe svoju situaciju te postoji onda i mogućnost da izađu iz te svije nasilne situacije. No, kada se zadržavaju kraće, onda to znači da se najčešće vraćaju u začarani krug nasilja. Dramatična situacija, kako za korisnice tako i za nas djelatnike skloništa, dolazak je supruga.  Zato nastojimo nekako izbjeći te situacije, što ponekad i nije moguće pa nam je potrebna pomoć i intervencija policije. No, na žene to često puta djeluje tako što im to znači da oni misle na njih, da im je žao i žele se vratiti doma – objašnjava Maja Mačešić, dipl. socijalna radnica.

Prezentaciju projekta »Nasilne veze su bez veze« i rezultate istraživanja prezentirale su  Ornela Malogorski, pedagoginja u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar, Željka Holjević, prof. u Medicinskoj školi Bjelovar i Tatjana Grđan.

Prije javnog predavanja učenici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar i Medicinske škole Bjelovar, u suradnji s PU Bjelovarsko bilogorskom i Odborom za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Grada Bjelovara, u središnjem gradskom parku dijelili su bijele vrpce - simbol borbe protiv nasilja nad ženama i letke s informacijama kome se obratiti u slučaju nasilja.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 24 Studeni 2014 22:00 )