• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA U BJELOVARU DOBILA TRAJNU DOPUSNICU ZA STRUČNI STUDIJ SESTRINSTVA

Bjelovaru se smiješi i treći studij tehničkog smjera

Treći smjer bit će iz tehničkog područja, kako je rekao dekan Čikić, odnosno ići će se u smjeru procesno-energetskog dijela. Osnovni kurikulum tog smjera je pripremljen prije dvije godine, a razrađivat će se vrlo brzo u narednom razdoblju te bi novi smjer mogao profunkcionirati za godinu dana.

E-mail Ispis PDF

BJEOVAR Visoka tehnička škola u Bjelovaru dobila je 17. veljače trajnu Dopusnicu za izvođenje preddiplomskog Stručnog studija sestrinstva koje je izdalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, rekao je na konferenciji za novinare dekan dr. sc. Ante Čikić. Naime, nakon isteka 5 godina privremene Dopusnice, u listopadu 2014. godine podnesen je zahtjev Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta za izdavanje trajne Dopusnice koja je stigla jučer, 24. veljače na adresu škole. Samim time Visoka tehnička škola u Bjelovaru ispunila je sve tražene uvijete za trajno izvođenje navedenog studija i to po novom programu usklađenim s europskom direktivom. Što znači da studenti s ovom diplomom mogu se zaposliti unutar Europske unije bez ikakvih teškoća, odnosno bez ikakvih razlikovnih predmeta ili ikakvih nadoknada stručne prakse. Za Stručni studij mehatronike Visoka tehnička škola dobila je trajnu Dopusnicu u ožujku 2013. godine.

Druga dobra vijest za Visoku tehničku školu u Bjelovaru je da su u siječnju ove godine prihvaćeni u sustav financiranja studenske prehrane podržanu od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta bez obzira što je škola tretirana kao privatna ustanova.

– Treba imati na umu da smo u prethodnom razdoblju imali oko 600-tinjak studenata, a sada imamo i nešto više, i to da smo prepoznatljivi, ne samo u Bjelovaru nego i u regiji, pa čak i šire. Naši studenti koji završe studije brzo se zaposle. Isto tako u potpunosti smo, uz veliku podršku Grada Bjelovara, uredili naše prostore koji se koriste za nastavu, ali i za laboratorijsko izvođenje nastave u praktičnom dijelu. S time smo zaokružili kompletan ciklus uređenja, što će nam u narednom razdoblju omogućiti još ozbiljniji i intenzivniji rad. Kroz razgovore s državnim institucijama u posljednjih nekoliko mjeseci od nas se očekuje, i imaju puno povjerenje u nas i našeg osnivača, da se proširimo i napredujemo te postanemo vrlo brzo veleučilište. To znači da moramo krenuti putem trećeg smjera, a što je naš cilj, i sada se otvara put prema trećem smjeru – rekao je dr. sc. Ante Čikić, dekan Visoke tehničke škole u Bjelovaru.

Treći smjer bit će iz tehničkog područja, kako je rekao dekan Čikić, odnosno ići će se u smjeru procesno-energetskog dijela. Osnovni kurikulum tog smjera je pripremljen prije dvije godine, a razrađivat će se vrlo brzo u narednom razdoblju te bi novi smjer mogao profunkcionirati za godinu dana.

– Mi kroz Visoku tehničku školu u Bjelovaru razvijamo obrazovanje, jačamo gospodarstvo, povećavamo zaposlenost, smanjujemo nezaposlenost što je veliki problem Hrvatske, i potičemo razvoj temeljen na znaju i  primjeni novih tehnologija. To je silno važno, to je izuzetno važno za ukupnu populaciju za grad, a posebno je to važno za mlade ljude. Na godišnjoj razini za funkcioniranje Visoke tehničke škole u Bjelovaru Grad Bjelovar izdvaja iz proračuna 2 milijuna kuna. S financiranjem ćemo nastaviti i dalje, pa ako bude potrebno i povećat ćemo sredstva. Ja osobno, zajedno sa svojim ljudima u gradskoj upravi, smatram da su programi nastave i financiranje Visoke tehničke škole u Bjelovaru puno važnije nego 500 metara vodovoda ili kanalizacije u nekom naselju ili nekom mjestu – rekao je Antun Korušec, gradonačelnik Bjelovara.

Na visokoj tehničkoj školi u Bjelovaru u ovoj školskoj godini ima upisano 668 studenata, od toga na mehatronici 224 i na sestrinstvu 444. S područja Bjelovara ima 22% studenata, s područja županije 18% studenata te iz ostalih krajeva Hrvatske 60% studenata.

Ažurirano ( Srijeda, 25 Veljača 2015 17:25 )