• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NA REDOVNOJ GODIŠNJOJ SKUPŠTINI UDRUGE 105. BRIGADE ČLANOVI SI ZADALI DVIJE VELIKE ZADAĆE U OVOJ GODINI

Početak rada na Monografiji ratnog puta i organizacija obilježavanja 25. obljetnice 105. brigade

Udruga 105. brigade je inicirala izradu Monografije 105. brigade, a to će napraviti dr. Željko Karaula. To bi trebala biti Monografija napravljena po svim standardima s uvidom u ratni put brigade – rekao je župan Bajs

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, prošlog petka, 8. travnja, prisustvovao je redovnoj godišnjoj skupštini Udruge 105. brigade čiji je i sam član.

Redovna godišnja skupština bila je prilika da se istakne sve ono što je udruga radila proteklih godinu dana, ali i da se izlože planovi za ovu godinu. Dvije velike stvari Udruga 105. brigade ove godine dala si je za zadaću, a to je početak ozbiljnijih radova vezan uz izdavanje Monografije ratnog puta te velike i važne brigade koja je dala nemjerljiv značaj u Domovinskom ratu. Druga velika stvar koju udruga mora organizirati je obilježavanje 25. obljetnice 105. Brigade HV-a i 10. Obljetnice postojanja njihove udruge.

– Rekao bih da je udruga aktivna, da je prisutna u svim obljetnicama koje vežemo uz Domovinski rat i što se tiče Županije mi ćemo vam uvijek biti potpora. Ja sam danas ovdje u dvojakoj ulozi, kao član brigade i član Predsjedništva udruge, ali i kao bjelovarsko-bilogorski župan. Evo krenulo se u jednu važnu stvar, a to je zabilježba ratnih putova koji se tiču svake postrojbe. Županija je ovog trenutka partner Daruvarčanima koji isto tako rade svoju knjigu vezanu uz Daruvar i ratna zbivanja na tom području. Postoje još dvije, tri knjige koje se pripremaju i mi ćemo svaku tu knjigu sufinancirati. I Udruga 105. brigade je inicirala izradu Monografije 105. brigade, a to će napraviti dr. Željko Karaula. To bi trebala biti Monografija napravljena po svim standardima s uvidom u ratni put brigade, s uvidom u arhive u Zagrebu i u konačnici s evaluacijom vrijednosti brigade u Domovinskom ratu. Tako da se napravi jedna Monografija koju mnoge druge postrojbe nemaju, a njena vrijednost bit će svakako i u svjedočenjima pripadnika brigade, ali i s druge strane ona će biti rađena s pravim dokumentarističkim pristupom. Pred nama je i organizacija obilježavanja 25. obljetnice brigade, koja obuhvaća i postrojavanje njenih pripadnika, dakle imamo što za raditi – rekao je župan Bajs.

Ažurirano ( Utorak, 12 Travanj 2016 11:48 )