• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Čelnici Udruge općina u posjetu kosovskim Hrvatima u Janjevu

Janjevo se nalazi 20 km jugoistočno od glavnog grada Prištine i ima oko 3500 stanovnika, od čega etničku većinu s 80 posto čine Albanci. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine čak 59,6 posto stanovništva Janjeva činili su Hrvati, no danas ih je samo oko 270.

E-mail Ispis PDF

JANJEVO Predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić i glavni tajnik Bruno Hranić posjetili su 13. travnja 2016. Janjevo, vjekovnu naseobinu Hrvata u Republici Kosovo. Dobrodošlicu im je izrazio župnik don Matej Palić i upoznao ih s dugom no često tegobnom prošlošću, običajima i načinom života, ali i sve boljom perspektivom opstanka koju kosovski Hrvati imaju pod uvjetom da ostanu na svojim vjekovnim ognjištima. Udruga općina će, obećali su njezini čelnici, učiniti sve što je u njenoj moći i ovlastima kako bi pomogla funkcioniranje ove male zajednice.

Janjevo se nalazi 20 km jugoistočno od glavnog grada Prištine i ima oko 3500 stanovnika, od čega etničku većinu s 80 posto čine Albanci. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine čak 59,6 posto stanovništva Janjeva činili su Hrvati, no danas ih je samo oko 270. Janjevo i Letnica ostali su oazama katoličanstva na tim prostorima, a međusobno su udaljeni 80 km.

Ažurirano ( Subota, 16 Travanj 2016 17:44 )