• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U KATEDRALI SVETE TEREZIJE AVILSKE U BJELOVARU POJAVIO SE LETAK »OVA NAČELA MOGU SPASITI VAŠ BRAK« KOJI JE UZBURKAO BRAČNE VODE BJELOVARČANA

Srednjovjekovni naputci namijenjeni ženama!

»Žena iskazuje poštovanje držeći se šest načela ili koncepata, koje vidimo u nastavku. Time svojem mužu pokazuje koliko joj je on važan, nezamjenjiv«, poručuju autori letka

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U katedrali svete Terezije Avilske u Bjelovaru pojavio se letak kojim se uz reklamu za knjigu nalazi i nekoliko savjeta kako očuvati brak. Odnosno, kako ih oni nazivaju, načela koja mogu spasiti vaš brak, piše index.hr.

»Žena iskazuje poštovanje držeći se šest načela ili koncepata, koje vidimo u nastavku. Time svojem mužu pokazuje koliko joj je on važan, nezamjenjiv«, poručuju autori letka.

Najviše pažnje izazvalo je posljednje, šesto načelo, koje ukratko ženama poručuju da nema »ne mogu«.

»Poštujem li njegovu potrebu za spolnim odnosom sa mnom i onda kada za to nisam raspoložena?«, pitanje je koje bi si po ovom crkvenom letku trebala postaviti svaka žena. Ako je odgovor na njega »Ne«, žena bi trebala razmisliti o tome da promijeni svoje ponašanje.

Osim toga žena se treba zapitati je li uvijek uz svog muža i daje li mu do znanja da ga podupire u njegovom poslu i svemu oko čega se trudi. Osim toga, žena muškarcu mora pokazati da poštuje i cijeni njegovu želju da štiti nju i njihovu obitelj te da se brine o njima, a to mora i izreći.

»Priznajem li njegov primarni autoritet koji mu pripada zbog njegove odgovornosti za mene (uključujući spremnost da umre za mene)? Puštam li ga da on bude vođa«, još je jedno pitanje koje bi si trebala postaviti svaka prava supruga.

Letak nadalje savjetuje ženama da ne vjeruju u svoju intuiciju (koja se našla pod navodnicima) već samo svom mužu te da provode vrijeme rame uz rame s njim.

Za one kojima ovaj letak nije dovoljno savjetodavan, tu je i knjiga koja obećava svašta: »U knjizi pročitajte kako je svoj brak spasila žena koju je muž prevario i ostavio«.

NAKON LETKA U KATEDRALI – IZJAVA ODBORA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA GRADSKOG VIJEĆA BJELOVARA

U braku jednaka prava i dužnosti!

Povodom letka koji se pojavio ovih dana u katedrali svete Terezije Avilske  u Bjelovaru – »Ova načela mogu spasiti vaš brak« – u kojem se obraća isključivo ženama, Odbor za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Grada Bjelovara, smatra potrebnim istaknuti slijedeće:

U Obiteljskom zakonu NN 103/15 koji je na snazi od 1.11. 2015., u članku 3. stoji da žena i muškarac imaju jednaka prava i dužnosti u svim obiteljsko-pravnim odnosima, te da je u partnerskim odnosima zabranjena diskriminacija prema spolu i nasilje prema partneru. U članku 31. navedeno je da su bračni partneri ravnopravni te se  uzajamno pomažu i poštuju te sporazumno odlučuju u rađanju i  podizanju djece.

Na ovaj način želimo još jednom naglasiti da žena i muškarac imaju jednaka prava i dužnosti u braku te smatramo da je »ovim načelima« žena dovedena u neravnopravan položaj.

Uzajamno poštovanje i razumijevanje su osnova svake međuljudske komunikacije, pa tako i one u braku. Stoga svaka neravnopravnost šteti međusobnim odnosima i u suprotnosti je sa osnovnim ljudskim pravima.

Ažurirano ( Četvrtak, 21 Travanj 2016 12:15 )