• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U UDRUZI SLIJEPIH STRAHUJU OD NEISPLATE SREDSTAVA

151 korisnik usluge videćeg pratitelja mogao bi i doslovno ostati u mraku

Predsjedništvo udruge poziva vladajuće da pokažu empatiju prema ugroženim skupinama

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Udruga slijepih Bjelovar sazvala je tiskovnu konferenciju kako bi javnosti upoznala s problemima s kojima se članovi udruge susreću ovih dana. Naime, Udruga je 13. siječnja 2016. potpisala ugovor o dodjeli financijskih sredstava za program Osiguravanje usluge videćeg pratitelja slijepim osobama koje su nesamostalne u kretanju.

– Tim programom udruga pruža uslugu videćeg pratitelja članovima koji nisu u stanju samostalno se kretati i nemaju obveznika uzdržavanja – pojasnio je okupljenima Dražen Kokotić, predsjednik Udruge slijepih Bjelovar.

U  bjelovarskoj udruzi djeluje jedna videća pratiteljica, Julijana Žganjar, koja brine o 151 slijepoj osobi na području naše županije.  Videći pratitelj obavlja posao pratnje u različitim socijalnim aktivnostima (pri odlasku k liječniku,  u ljekarnu, trgovinu i slično) te pruža  pomoć  u  obavljanju svakodnevne administracije: čitanja, pisanja, pomoć u upotrebi tiflotehničkih pomagala i slično. Na godišnjoj razini, videća pratiteljica Julijana Žganjar državu košta tek 99.000 kuna. No, u vladi, koju proziva Dražen Kokotić, očito smatraju da se ta sredstva ne trebaju dodijeliti.

Na posljednjoj sjednici Vlade, onoj održanoj 20. travnja, nije donesena Uredba o dodjeli sredstava te u udruzi strahuju o sudbini svojih članova, ali i zaposlenika koji na temelju potpisanog ugovora imaju pravo tužiti udrugu za neisplatu plaća. Ogorčen je i dopredsjednik Marijan Medica koji ističe kako je o problemima slijepih, naročito u sustavu zapošljavanja, obavijestio i sve političare na čelu države, no odgovor ni od koga još nije stigao. Ipak, članovi se nadaju kako će državno vodstvo ipak uvidjeti tešku situaciju u kojoj su se zatekli te pokazati dobru volju za rješavanje pitanja onih najpotrebnijih među nama.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 25 Travanj 2016 21:21 )