• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


UPUĆUJE SE ZAHTJEV ZA PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE

Šteta na trajnim nasadima na području Čazme je oko 6 milijuna kuna

Na temelju tog izvješća, Grad Čazma danas će podnijeti zahtjev Županijskom povjerenstvu da Župan, u skladu sa svojim ovlastima, proglasi elementarnu nepogodu na našem području zbog štete od mraza – izjavio je gradonačelnik Čazme, Dinko Pirak

E-mail Ispis PDF

Foto: Davor Kirin

ČAZMA Povjerenstvo Grada Čazme za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obišlo je područje grada Čazme 27. i 28. travnja, zbog jakog mraza koji je to područje pogodio u noći s 25. na 26. travnja. Utvrđene su velike štete na trajnim nasadima, voćnjacima, vinogradima te nasadima borovnica i aronije. Kako se temperatura spuštala i do -5 stupnjeva Celzijusa, došlo je do smrzavanja mladih izdanaka kao i već formiranih plodova. Najveća šteta učinjena je u vinogradima i voćnjacima u Donjem Dragancu, Suhaji, Grabovnici, Martincu, Mikloušu gdje je mraz zahvatio gotovo sve nasade vinove loze i voćaka te je šteta gotovo 100%. Na ostalom području štete se kreću od 60 do 90%.

Postoje štete i na kukuruzu koji je rano posađen, na otprilike 200 do 250 hektara.

Prvo izvješće Povjerenstva o šteti na trajnim nasadima na području grada Čazme je oko 6 milijuna kuna.

– Na temelju tog izvješća, Grad Čazma danas će podnijeti zahtjev Županijskom povjerenstvu da Župan, u skladu sa svojim ovlastima, proglasi elementarnu nepogodu na našem području zbog štete od mraza – izjavio je gradonačelnik Čazme, Dinko Pirak.

Ažurirano ( Petak, 29 Travanj 2016 12:52 )