• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Održana Europska konvencija o međunarodnom konjičkom turizmu

Početkom 2016. u suradnji s međunarodnom asocijacijom ENGEA, županija je dobila i prvih 8 certificiranih vodiča u turističkom jahanju koji su zaduženi da jahaćim turama osiguraju kvalitetu te da pomognu turistima kako bi se što bolje osjećali i tako ih što duže zadržali na našem području

E-mail Ispis PDF

VELIKA PISANICA Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u subotu, 14. svibnja, otvorio je Europsku konvenciju o međunarodnom konjičkom turizmu u koja se održala u Sportsko-rekreacijskom centru Kukavica.

Europska konvencija o međunarodnom konjičkom turizmu u organizaciji međunarodne asocijacije ENGEA sa sjedištem u Italiji i prve njihove podružnice u Hrvatskoj, ENGEA-e Hrvatska, održala  se  pod pokroviteljstvom bjelovarsko-bilogorskog župana  Damira Bajsa i Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Naša županija povijesno je vezana uz konjički sport. Rekao bih da želimo na povratak velika vrata i ova konvencija, turistički vodiči i Balkanski kup potvrđuju da smo na pravom putu. Konjički sport traži prirodu koja je zaštićena, konjičke staze, odmorišta i to je sve što mi imamo. Ali potezom da smo domaćini ovakve konvencije potvrđujemo da smo sposobni organizirati manifestacije na europskom nivou. Vjerujem da ćemo mi to iskoristiti i mislim da smo na tragu da se konjički turizam vrati u stara vremena kada smo bili jedan od odredišta Europe – izjavio je župan Bajs.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluje 10 vrlo aktivnih konjičkih udruga i  jednako toliko »horse welcome« agroturizama te je županija domaćin državnim i međunarodnim natjecanjima u endurance – daljinskom jahanju. Početkom 2016. u suradnji s međunarodnom asocijacijom ENGEA, županija je dobila i prvih 8 certificiranih vodiča u turističkom jahanju koji su zaduženi da jahaćim turama osiguraju kvalitetu te da pomognu turistima kako bi se što bolje osjećali i tako ih što duže zadržali na našem području.

– Mi smo inače turistička zemlja i geografski smo raznoliki, ali unutrašnjost je upravo ta koja može pružiti lijepu sliku i razvoj konjičkog turizma. Raspolažemo s velikim brojem konja, ali oni se nažalost ne koriste u konjičkom turizmu. Obiteljska gospodarstva, konjički klubovi, ugostiteljski objekti su ti koji garantiraju da bi upravo ovdje mogli razviti konjički turizam. Bjelovarsko-bilogorski kraj je poznat po uzgoju konja još iz davnina. U zadnje vrijeme imamo okupljeno u Županijskom konjičkom savezu 10 klubova i raspolažemo sa stotinjak konja koji su spremni ući u konjički turizam – rekao je predsjednik ENGEA Hrvatska, Ivica Pirin.

Konjički turizam, zahvaljujući zajedničkom radu Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i privatnog sektora u turizmu te stručnih udruga, već je ušao u turističku ponudu županije. Tako je u 2015. ostvaren znatan porast turističkog prometa. Takvi rezultati žele se zadržati i dalje, ali i dodatno unaprijediti novim složenim turističkim proizvodima koji obuhvaćaju aktivni odmor te velikim dijelom upravo konjički turizam.

– Imamo infrastrukturu, konjičke udruge, desetak agroturizama, odnosno turističkih obiteljskih gospodarstava koji već i sami imaju konje. Konjički turizam osim višednevnih i jednodnevnih jahaćih ruta, podrazumijeva i vožnju u konjičkim zapregama, a znamo da su bjelovarske povijesne manifestacije povezane upravo uz konje, stoga dobre temelje imamo. Kako je suradnja s  ENGEA-om počela u siječnju ove godine dobili smo i prve vodiče. To je velika udruga koja jamči i inozemne turiste, jer rade u osam zemalja Europe. Mislim da smo na jako dobrom putu što se tiče konjičkog turizma naše županije – zaključila je Jasna Fila, direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Zamjenik župana Neven Alić sa suradnicima, povodom održane Europske konvencije o međunarodnom konjičkom turizmu, primio je 16. svibnja članove međunarodne asocijacije ENGEA.

– Drago mi je biti u ovakvom društvu jer i sam posjedujem konja te volim jahati. Iako nisam aktivan jahač, smatram da je to sport koji je izuzetan za zdravlje što djece, što starijih i drago mi je da se konjički turizam sve više razvija u našoj županiji – rekao je zamjenik župana Alić.

– Prvenstveno se želim zahvaliti na prijemu. Zahvaljujem i Turističkoj zajednici na izvrsnoj organizaciji jer sve je funkcioniralo milimetarski. Moram naglasiti da imate prekrasnu prirodu i zadivljen sam uređenošću, ljepotom i čistoćom vaših gradova. Nakon ovoga, međunarodna asocijacija ENGEA želi nastaviti organizaciju i organizirati zajedno s vama turističke pakete za cijelu ovu regiju. Ipak konjički turizam možda nije najvažniji, ali je veoma važan u razvoju ukupnog turizma kontinenta – izjavio je predsjednik ENGEA Grupe Mauro Testarella.

Inače, na europskoj razini ENGEA grupa sudjeluje osam zemalja Italija, Grčka, Slovenija, Cipar, Austrija, Njemačka, Francuska,  te najnovija članica Hrvatska. U Italiji, gdje je razvijen konjički turizam, postoji 30.000 članova međunarodne asocijacije ENGEA. Osim europskih zemalja, na popisu se nalaze i Kuba, Panama, Argentina te Wyoming.

Najveći korak ENGEA-e Hrvatska dogodit će se u rujnu kada će se održati finalno certificiranje svih staza u županiji, koje će zatim ući u certificirane staze prevedene na ruski, engleski, njemački i talijanski jezik. Označene staze s odmorištima naše županije, privlačit će goste iz cijelog svijeta, što će pridonijeti razvoju konjičkog turizma.

Ažurirano ( Srijeda, 18 Svibanj 2016 15:31 )