• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NA BJELOVARSKOM SAJMU ODRŽAN JE 2. SAJAM KUĆNIH LJUBIMACA I 8. DRŽAVNA IZLOŽBA MALIH ŽIVOTINJA MLADOGA UZGOJA S NEKOLIKO SPECIJALKI

VELIKO OKUPLJANJE MALIH UZGAJATELJA

Posljednja prošlogodišnja sajamska manifestacija u Gudovcu rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje Bjelovarskoga sajma i Udruge "Mali uzgajatelj" Bjelovar, jedne od najaktivnijih udruga uzgajatelja malih životinja u Hrvatskoj. Također, izložba malih životinja podsjetila nas je kako njome obilježavamo 60. obljetnicu prve izložbe malih životinja održane u Bjelovaru u prosincu 1952. godine.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR – GUDOVAC Na sajamskom prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu prošlogodišnje je sajmovanje završeno održavanjem 2. sajma kućnih ljubimaca i 8. državna izložba malih životinja mladoga uzgoja. Okupilo se više od 300 uzgajatelja s preko 1000 malih životinja različitih pasmina: od papigica, golubova, peradi i kunića do pasa i mačaka, a najveći prodajni sajam malih životinja u Hrvatskoj ovaj je put privukao rekordan broj prodavatelja. Gotovo njih 500 ponudilo je više tisuća životinja među kojima su se našle i vijetnamske svinje.

Izložbeno-prodajni sajam malih životinja i kućnih ljubimaca bio je prigoda za uzgajatelje da pred stručnim ocjenjivačima provjere uzgojnu kvalitetu i vrijednost svojih ljubimaca, a za posjetitelje svih uzrasta za susret s malim životinjama koje do sada nisu imali prigodu vidjeti, poput malezijske kokoši službenoga naziva - serama. Najmanju pasminu kokoši na svijetu nedavno je iz Austrije uvezao bjelovarski uzgajivač Dražen Biličić i za sada su to prva, i jedina, dva para takve vrste u Hrvatskoj. Prvi put u državi održana je i izložba golubova umjetničkog leta posebne kategorije golubova hrvatskih prevrtača. Održane su i četiri posebne izložbe, takozvane, "specijalke". Po prvi put održana je specijalka hrvatske kokoši koja je u svijetu službeno priznata zajedno sa zagorskim puranom. Time se nastavlja projekt očuvanja hrvatskih autohtonih pasmina, a stručnjaci su prvi put ocjenjivali kokoš hrvaticu i odredili njezin razvoj. Na drugoj je specijalki bio predstavljen i ocijenjen kunić koji je izvorno nastao u bjelovarskoj udruzi još 1975. godine, a riječ je o hrvatskomu velikom opaljenom kuniću, također, već priznatomu u svijetu.

Treća specijalka se odnosila na hrvatsku patuljastu kokoš, poznatiju pod nazivom Đurek i Kata, a želja je da i ona postane zaštićena hrvatska autohtona pasmina. Na četvrtoj specijalki predstavljena je kokoši brame i kokinkine uzgajivači iz cijele Hrvatske. Održano je, također, i nekoliko stručnih predavanja.

ZNAČAJAN IZVOR PRIHODA I MOGUĆNOST ZAPOŠLJAVANJA

Na otvorenju 2. sajma kućnih ljubimaca i državnoj izložbi malih životinja mladoga uzgoja rečeno je kako je Bjelovarsko-bilogorska županija poznatija po uzgoju velikih životinja, međutim, i male životinje i njihovi uzgajatelji itekako zaslužuju punu pažnju. Male životinje s malo ulaganja mnogo daju i, ekonomski gledajući, uz ljubav svojih vlasnika mogu biti značajan izvor prihoda svojim uzgajateljima, a otvaraju i mogućnost zapošljavanja. Zbog toga je nužno poticati povećanje broja uzgajatelja malih životinja, posebice autohtonih pasmina, na obiteljskim gospodarstvima. Imalo bi to svoju ulogu i u promicanju regionalnoga turizma i ekologije.

"NORVEŠKA ŠUMSKA" ŠAMPIONSKA MAČKA

S posebnim zanimanjem posjetitelji su pratili reviju mačaka. Ukupno je sudjelovalo 20-ak mačaka, među kojima i najnovija pasmina u Hrvatskoj karlovačkih vlasnika - Snow Shoe, porijeklom iz Amerike, zatim, Maine Coon, kartuzijska, perzijska, perzijska egzota, britanska kratkodlaka, norveška šumska i naravno domaća mačka. Po prvi su se put pojavile i mačke iz Bjelovara.

Ocjenjivački sud u sastavu: Vlatka Biondić, mag. oecc., predsjedateljica, zatim, Ante Perković, urednik časopisa Agrohit i Boris Rogić, pjesnik iz Bjelovara, ovaj je put dodijelio utješnu nagradu domaćoj mački CRNA, vlasnika Julija Mihaljevića iz Bjelovara. Prva nagrada pripala je norveškoj šumskoj mački WEGIETTASSEN̕'S DARDEVIL, vlasnice Renate Pešut Mahično, druga nagrada britanskoj kratkodlakoj mački OZIRIS, vlasnice Marine Han iz Zagreba i treća nagrada vrsti Maine Coon BUBBLE TROUBLE, vlasnice Jasne Matijević, također, iz Zagreba.

PILEĆI PAPRIKAŠI I IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA U POSEBNOM PROGRAMU

Priređivači svake godine dodatnim, posebnim programima, obogate sajamsku priredbu. Tako su i ove godine to učinili natjecanjem u pripremi pilećega paprikaša i izložbom dječjih radova.

Velik je broj posjetitelja potpuno besplatno degustirao izvrstne paprikaše, a najboljim je proglašen onaj ekipe "Kult plus" iz Bjelovara (Marina Bencek i Stjepan Kos). Drugo mjesto pripalo je ekipi "Bistro Severko" iz Velikoga Trojstva (Zdravko Vujčić i Vladimir Sever), a treće ekipi turističkoga gospodarstva "Kod Francuza" iz Daruvaru (Nikola Ivanković i Renata Staneković). Posebnu nagradu primila je ekipa "Šefika" iz Pitomače (Zdravko Kovač Pipica sa Canjom) za paprikaš od kunića. Najljepše uređenim mjestom kuhanja proglašeni su stolovi Željka Nejašmića, Nikole Ivankovića i Marijana Javureka.

Posebno vrijedi izdvojiti Izložbu dječjih likovnih radova na temu suživota s kućnim ljubimcima u kojoj je sudjelovalo 14 osnovnih škola s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i jedna osnovna škola iz Šibenika. Na natječaj je pristiglo 294 učenička rada od kojih je dvadesetak nagrađeno. U kategoriji skulpture nagrađeni su Danijel Nemec, 2. razred Češka OŠ Josipa Ružičke Končanica, PRO Dioš, mentorica Amalija Husak te Patricia Grgić, 1. b razred OŠ Rovišće, mentorica Melita Pek i Antonio Nikolić, 1. b razred OŠ Rovišće, mentorica Melita Pek. U kategoriji djece s posebnim potrebama (5. osnovna škola Bjelovar) nagrađen je rad Marije Župčić, 5. razred, mentorica Mira Kovač. U kategoriji 1. razreda najboljim radom proglašen je rad Vannese Habek, OŠ Rovišće, mentorica Renata Koprivnjak; u kategoriji 2. razreda rad Ljubice Rajič, Treća OŠ Bjelovar, mentorica Suzana Turković, u kategoriji 3. razreda rad Krune Križevana, Treća OŠ Bjelovar, mentorica Mira Ankica Klarić te u kategoriji 4. razreda rad Tea Pazdrijana, OŠ Trnovitica Velika Trnovitica, mentorica Monika Evaj. Na slici je program malih folkloraša prve osnovne škole Bjelovar, Područne škole Nove Plavnice na otvorenju izložbe i podjeli nagrada.

NJEMAČKI KRATKODLAKI PTIČAR ŠAMPION REVIJE PASA

Na reviji pasa pojavilo se tridesetak pasa različitih pasmina između kojih je šampionom proglašen njemački kratkodlaki ptičar vlasnika Cikoje iz Bjelovara. Drugo mjesto pripalo je engleskomu buldogu vlasnika Mlinarića, a treće mopsu vlasnika Mostovca, također, iz Bjelovara.

Ažurirano ( Subota, 12 Siječanj 2013 11:32 )