• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBA TJEDNA – TANJA HERCEG, PREDSJEDNICA UDRUGE »IMPRESS«

CILJ NAM JE NAPRAVITI SREDIŠTE MLADIH U DARUVARU

Želimo mlade poučiti rješavanju problema, i dati im zeleno svjetlo za njihove ideje i inicijative, pozitivno ih poduprijeti umjesto da se i oni susreću sa zatvorenim vratima kao što smo i mi. Želimo im pružiti podršku.

E-mail Ispis PDF

Prošli tjedan i prošli vikend u Daruvaru je manifestacijom »Veliko ljetno osvježenje« počelo obilježavanje Međunarodnog dana mladih.  O čemu se točno radi razgovarali smo s Tanjom Herceg, osnivačicom Udruge »Impress« iz Daruvara koja je organizator tog događanja.

Što je zapravo »Veliko ljetno osvježenje« u Daruvaru?

To je manifestacija koja je pokrenuta povodom Međunarodnog dana mladih. Cilj manifestacije je zapravo obilježiti 12. kolovoza, odnosno Međunarodni dan mladih, međutim ove godine se kod nas to obilježavanje protegnulo na tjedan dana! Imamo oko 70 aktivnih volontera od kojih su dobar dio mladi iz Hrvatske, iz Daruvara, ali i iz partnerskih udruga poput Udruge mladih »Like« iz Bjelovara. Međutim, imamo i goste iz Italije, Rumunjske, Kenije, SAD-a, a posredno u pripremi ove manifestacije su nam pomagali i volonteri također iz SAD-a, Češke i Velike Britanije. Ti volonteri su okosnica događanja tijekom ovih tjedan dana. Naime, oni pripremaju radionice i sudjeluju u njima. To su kreativne radionice, modne, plesne, glazbene radionice, i još mnogo drugih događanja. Bazni kamp nam je na Petrovom vrhu. Radi se o planinarskom domu udaljenom oko 10 kilometara od Daruvara. Tamo smo smješteni, ali nemamo samo tamo organizirana događanja. Primjerice, dva dana smo u termalno-vodenom parku gdje imamo organizirane koncerte i slobodan ulaz na bazen. Ono što je bitno za naglasiti jest da je manifestacija okrenuta prema unutra koliko i prema van. Kroz te dane pratimo rad svakog volontera i gledamo njihov napredak i koje su sve vještine stekli, ali isto tako smo s tim radionicama otvoreni i prema ostalim građanima, tj.  oni mogu sudjelovati na tim radionicama. Jedan od primjera je tako i ritmika i crtanje za najmlađe, pa smo imali najmlađu sudionicu sa 3 godine starosti, a bilo ih je sve do 50 godina starosti. Time postaje jasno da ovo nije samo manifestacija za mlade, ali ju organiziraju mladi entuzijasti, koji svojim vršnjacima a potom i svim ostalima žele ponuditi što je više moguće zabavnih sadržaja.

Koju godinu zaredom se odvija »Veliko ljetno osvježenje«?

Ovo nam je 4. godina. »Veliko ljetno osvježenje« je u početku trajalo samo jedan dan, ali s vremenom se širimo sve više, sve više nas se okuplja i naša manifestacija postaje poznata pa ju je lakše i organizirati. S obzirom da je organizator neprofitna udruga, ovisimo o sponzorstvima i samofinanciranju. Upravo stoga bih se htjela zahvaliti Gradu Daruvaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Turističkoj zajednici Daruvar-Papuk, i dobrim ljudima koju su uvijek spremni stati iza nas. Prekrasno je vidjeti kroz te dane kako je grad živnuo zahvaljujući manifestaciji. Cilj nam je stoga napraviti središte mladih u Daruvaru.

Kako je došlo do organizacije manifestacije i osnivanja same udruge?

Udruga »Impress«, odnosno točnim nazivom Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu, nastala je pred 5 godina kada sam pokušala organizirati jedan humanitarni koncert. Tada sam imala 18 godina, i na koja god sam vrata pokucala, svugdje sam nailazila na odgovor da ja to još ne mogu napraviti, i da bi bilo dobro da pričekam još koju godinu s takvim stvarima. Međutim, ja sam odlučila oko sebe okupiti grupicu entuzijasta poput mene, ljude od akcije koje neće čekati da se nešto dogodi nego će to sami pokrenuti, i zajedno smo osnovali ovu udrugu. Cilj nam je zapravo mlade poučiti rješavanju problema, i dati im zeleno svjetlo za njihove ideje i inicijative, pozitivno ih poduprijeti umjesto da se i oni susreću sa zatvorenim vratima kao što smo i mi. Želimo im pružiti podršku.

Počeli smo s radom kao neprofitna udruga. Otprilike godinu dana kasnije došla je i ideja za održavanjem »Velikog ljetnog osvježenja«, međutim teško nam je bilo financijski to pokriti. S obzirom da smo bili mlada udruga, prvo smo se morali dobro dokazati svojim radom da smo doista vrijedni pažnje i da bismo dobili nešto. Čini se da se još dokazujemo jer i nakon 5 godina rada još uvijek nemamo svoj prostor. Nadam se da će se to kroz naredno vrijeme konačno promijeniti. Jako smo napredovali i puno toga radimo. Surađivali smo s organizacijama iz Europske unije, slali smo svoje članove na razmjene i tako ostvarivali kontakte i poznanstva, i javljali se na neke projekte. Sada nam je to dosta lakše otkako je Hrvatska ušla u EU. Naš rad se s vremenom dokazao i kroz činjenicu da smo prošle godine ušli u Savjet za mlade Republike Hrvatske, gdje smo jedna od 7 neprofitnih udruga iz cijele Hrvatske.

Kakvi su vam planovi i ciljevi za dalje?

Smatramo da se uvijek možemo dalje razvijati. Naime, »Veliko ljetno osvježenje« je samo jedna manifestacija koja se događa kroz godinu, a mi radimo cijele godine. Primjerice, između ostalog organiziramo i »Sajam zdravlja« u Daruvaru. Naša udruga ima podružnice u 5 drugih gradova, a to su Pakrac, Lipik, Novska, Garešnica i Zagreb. Mi osposobljavamo volontere tako da kroz različite sekcije i podružnice na kraju oni svi prođu jedinstven program. Želimo educirati voditelje svih sekcija kako bismo mogli stvoriti timove ljudi koji se mogu baviti europskim projektima, i koji će se baviti mladima kako bismo im razvili vještine koje će im pomoći u svakodnevnom životu. Često nam dolaze mladi koji imaju svoje probleme i ne znaju kako da krenu dalje. Mi im pokušavamo prenijeti svoja znanja kako da nauče rješavati probleme i da shvate da nije uspješna ona osoba koja nema problema, nego ona koja ih zna rješavati. Veoma bitno u tom segmentu je naglasiti da udruga uvijek radi u koordinaciji s roditeljima. Važno je da roditelji budu uključeni u to, da se udruga ne nađe između mladih i njihovih obitelji. Širimo se u tom pogledu, na taj način pomažemo mladima, okupljamo ih u različite sekcije od kojih su trenutno najpopularnije modno-edukativna sekcija, fotosekcija, i glazbena sekcija, a kruna našeg rada kroz cijelu godinu je potom »Veliko ljetno osvježenje«.

Fotografirali: Jan Bakarić, Marko Čolić, Ema Stari, Drago Lipičanin, Željko Gašparović, Magdalena Mijatović i Dubravko Šopar

Ažurirano ( Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2014 10:26 )