• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBA TJEDNA – BARBARA KREČAK MLADA PODUZETNICA IZ ŠIBENIKA

Trebate hostesu, ili želite postati hostesa? Barbara ih upošljava više od 1000!

Za uspjeh je najvažnije biti samouvjeren. Zamislite da možete biti što god želite i onda odlučite da to neće ostati na ideji i nemojte odustajati sve dok ne uspijete – kaže mlada poduzetnica Barbara Krečak

E-mail Ispis PDF

Za prvu ovogodišnju osobu tjedna odabrali smo Barbaru Krečak. Vidjet ćete, više nego opravdano! Iako ima samo 20 godina, vlasnica je poduzeća THE BEST OF u čijem sastavu djeluje agencija »Senzacional« za organizaciju događanja (event management) i marketing. To nije sve. U sklopu poduzeća je sada i novoosnovana turistička agencija, a i zalogajnica brze hrane.

Njen je biznis počeo kada je osnovala udrugu hostesa »Štiklama do vrha«. U udruzi ih je više od tisuću! Prevario bi se tko bi pomislio da je to »poslovna igračka« potomkinje bogatih roditelja. Barbara je počela sama i to kad je imala 15 godina.

Tek vam je dvadeset, a već imate udrugu »Štiklama do vrha« i uspješnu agenciju »Senzacional«. Kako je sve to počelo?

Sve je počelo prilično spontano i neplanirano. S 15 godina sam dobila poslić kao hostesa i to mi se svidjelo. Posao nije bio osobito zahtjevan. Bila sam domaćica nagradne igre i u opisu posla bilo mi je da ljudima govorim »Dobrodošli!«, objašnjavam kako funkcionira nagradna igra, dijelim nagrade i fotografiram se s njima. To mi je bilo i jako dobro plaćeno. Volim raditi s ljudima pa sam uvijek radila uz osmijeh, a bila sam uz to i jako odgovorna. Bilo je sve više poslodavaca za tu vrstu posla koji su se mogli na mene osloniti kada se nešto dogovorimo. Dogovor je dogovor. U taj sam posao uključila i pet, šest prijateljica i počela se skrbiti tko će od nas raditi što, gdje i kad. Na mobitelu sam bila »kratka« s lovom pa sam napravila profil na Facebooku, da se lakše dogovorimo. U tjedan dana dodalo nas je 800 ljudi. I tako su nas spontano počele angažirati neke agencije, a i cure su čule da ja to organiziram pa su se same počele javljati. Kasnije sam osnovala udrugu “Štiklama do vrha” koja je cijeloj akciji dala okvir.

Koliko u vašoj udruzi ima hostesa? Što hostese sve rade?

Trenutačno imamo dosta veliku bazu s oko 1130 cura iz Zagreba, Rijeke, Splita, Šibenika i Zadra. Polako ćemo puniti bazu i s curama iz manjih gradova tako da bismo do sljedeće godine solidno pokrili cijelu Hrvatsku. U zadnje nam se vrijeme svakoga dana javi barem desetak novih.

Hostesama je u opisu posla dobrodošlica uzvanicima na događajima, uz osmijeh. Ovisno o tipu događaja, hostese publici prezentiraju akcijsku ponudu ili nagradnu igru, ovisi o čemu se točno radi. Uz takve događaje ona na kraju obično i uruči nagrade i slika se s dobitnicima. Općenito, važno je da je cura nasmijana i komunikativna. Kad se radi nema sjedenja ni pušenja, a ni alkohol nije poželjan.

Provjeravate li klijente kojima ih šaljete? Provjeravate li djevojke?

Nove klijente najprije provjerim u sudskom registru, guglam ih, potražim njihove web stranice i raspitam se. Osjećam se odgovorno za svaku djevojku koju angažiram i nekamo pošaljem pa sve klijente obavezno provjeravam. Uoči odlazak na pojedini posao djevojke okupimo i kratko s njima popričamo te i njih procijenimo koliko je u to malo vremena moguće. Održimo im i edukaciju tako da znaju što se od njih očekuje i kakva su pravila. Novu curu uvijek šaljemo s curama koje već dugo rade tako da se lakše snađe.

Ima li u vašoj agenciji djevojaka iz Bjelovarsko-bilogorske županije? Gdje se zainteresirane djevojke mogu prijaviti i koje uvjete moraju ispunjavati?

Iz Bjelovara imamo nekolicinu djevojaka, iako zasad na tom području ne organiziramo događaje. Ove godine imamo i to u planu pa se sve zainteresirane mogu prijaviti. Na našoj web stranici www.senzacional.com u rubrici »Pridruži se timu« postoji link – tražimo hostese. Na njemu piše koji su podaci potrebni za prijavu i na koju se adresu mogu prijaviti.

Jesu li hostese dobivale i neke neobične zahtjeve?

U početku je bilo i svakakvih zahtjeva, kakvi su većinom podsjećali na nekakav eskort. Ali nakon što poslodavcima objasnim da se mi ne bavimo takvim stvarima njima obično bude neugodno pa se ispričaju.

Jednom mladiću je dosadilo da ga na obiteljskim okupljanjima svi stalno pitaju kad će naći curu, pa je htio unajmit hostesu koja bi mu glumila curu tijekom tog obiteljskog ručka. Drugi je pak imao ideju samo izvesti na večeru neku curu jer je znao da će mu tad bivša bit u tom restoranu pa da je napravi ljubomornom. Naravno, to nije dolazilo u obzir.

Čime se sve bavite?

»Senzacional« je agencija za event management i marketing. Bavimo se istraživanjem tržišta, osmišljavamo promotivne pakete za tvrtke, imamo promotore, supervizore i PR stručnjake, organiziramo degustacije, konferencije, promocije, vjenčanja, šaljemo neke cure na snimanja spotova... Udruga »Štiklama do vrha« je dio organizacije koji je usmjeren isključivo na hostese. Inače Senzacional je pod mojom firmom »THE BEST OF« koja uključuje još i turističku agenciju i fast food.

Planira li vaša turistička agencija nuditi i sadržaje iz kontinentalnog dijela Hrvatske pa i iz naše Bjelovarsko-bilogorske županije?

S turističkom agencijom smo počeli tek nedavno, tako da nam je sad primarno u interesu Dalmacija, ali s vremenom se planiramo proširiti i organizirati ture po cijeloj Hrvatskoj. Meni je to sve malo teško uskladiti s fakultetom, tako da s turističkom agencijom zasad idemo polako. Ako netko iz Bjelovara ima kakvo seosko domaćinstvo, ili nešto što bi bilo zanimljivo turistima, može nam se slobodno javiti. Sve ideje su dobrodošle.

Mlade cure često viđamo kako s prijateljicama dosta vremena provode u kafićima. Kakav je vaš radni dan?

Uglavnom se budim oko 6.50, idem na faks, nakon toga idem na posao u trendi.hr gdje radim kao menedžerica prodaje. Nakon posla obično odem do banke, pošte, ili na neki sastanak. Potom me čeka još podosta posla oko izdavanja računa, vođenja evidencije, uređivanja weba, e-mailova, rasporeda, ponuda itd. Predvečer odem na trening zumbe. Kad se vratim otuširam se i nastavim raditi na laptopu. Odem leći oko 2 ili 3 i pa oko 6.50 sve krene iznova. Nije mi to problem, jer se osjećam korisno i volim sve to što radim. Za prijatelje uvijek nađem vremena tako da u hodu često odem na neku pauzu za ručak/kavu s društvom. Petkom i subotom uglavnom izađem i zabavim se, a nedjeljom se odmaram. I onda tjedan krene ispočetka.

Što biste poručili mladim curama, što je najbitnije za uspjeh, u što trebaju najviše ulagati?

Za uspjeh je najvažnije biti samouvjeren. Zamislite da možete biti što god želite i onda odlučite da to neće ostati na ideji i nemojte odustajati sve dok ne uspijete.

Ažurirano ( Srijeda, 15 Travanj 2015 14:42 )