• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBA TJEDNA – BOŽIDAR MIODRAGOVIĆ, BJELOVARSKI ŠEF-KUHAR

Dobri začin bjelovarskog kuharstva

Predsjednik je Udruge kuhara grada Bjelovara te organizator gastro manifestacije »Slatka nit«

E-mail Ispis PDF

Ovog se tjedna, 12. i 13. ožujka, u Bjelovaru održava gastro manifestacija »Slatka nit«, a organizatora i dobrog začina bjelovarskog kuharstva, Božidara Miodragovića iz Udruge kuhara grada Bjelovara, predstavljamo vam kao osobu tjedna.

Kako ste zavoljeli kuhanje i počeli se njime baviti?

Moja priča o kuhanju i ljubavi prema njemu počinje od malih nogu. Mogu reći da se tu na neki način radi o nastavku tradicije. Naime, moja majka je bila kuharica također, tako da sam ja odmalena bio pored nje i uvijek sam volio kuhati. Bilo je logično da se time nastavim u životu i baviti. Veselim se i mogućem nastavku te tradicije, jer mi i unuk kaže kako bi htio biti kuhar, što me jako veseli.

Vi ste također i predsjednik udruge kuhara grada Bjelovara.

Tako je. U Hrvatskom kuharskom savezu član sam već duže vrijeme, za što sam dobio i jubilarnu nagradu za 10 godina djelovanja, a 2011. godine odlučio sam osnovati i Udrugu kuhara u našem gradu. Udruga trenutno broji oko 60-ak članova.

Vaša udruga je kao i vi poznata da sudjeluje na raznim manifestacijama koje se održavaju u gradu i okolici.

Logično je da sudjelujemo na većim događanjima s obzirom da smo predstavnici kuhara ovog područja. Građani su nas tako mogli vidjeti na brojnim manifestacijama, od Adventa u biskupskom gradu, do proslava pojedinih dana općina.

Kako protječe organizacija najavljene manifestacije »slatka nit« koja se održava ovog vikenda u Bjelovaru?

Iza nas su duga dva tjedna priprema, međutim pripremama još nije kraj. Zahvaljujemo Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu s županom Damirom Bajsom, a potom i sponzorima, na financijskoj podršci. Bez njih bi ovo bilo nemoguće organizirati. Ovo je jedna od zahtjevnijih organizacija gdje imamo pet natjecanja na jednom događanju. Održat će se Kup kuhara HKS-a, Internacionalni kup kuhara, Internacionalni kup slastičara, natjecanje učenika srednjih ugostiteljskih škola, i Carving tj. natjecanje u rezbarenju voća i povrća. Međutim zadovoljstvo nam je potvrditi veliki odaziv međunarodnih gostiju, među kojima je svakako najzvučnija Maria Shramko s Islanda, jedna od najpoznatijih slastičarki svijeta. Također ćemo tijekom vikenda potpisati i povelju »Cultural Assoiationa Euro East Alternative Romania« s kuharima iz Bukurešta.

Vi ste i sami sudjelovali na brojnim međunarodnim kuharskim kupovima

Sudjelovao sam na doista mnogo kupova, od regionalnih pa nadalje. Imao sam prilike sudjelovati i kao natjecatelj i kao sudac, ostvario sam mnoga poznanstva, što se potvrđuje i vraća na ovaj način kroz njihovo gostovanje na »Slatkoj niti«.

Mogu li građani doći na samo natjecanje?

Samo natjecanje će se održati u petak 13. ožujka u restoranu »Šljukin gon«, a građani koji će htjeti prisustvovati mogu to učiniti uz kotaciju od 100 kuna.

Sutra imate i svojevrsnu najavu događanja

Tako je. Određeni broj kuhara dolazi već danas i u četvrtak dopodne. Mi ćemo u četvrtak 12. ožujka na Korzu u 12 sati kao najavu događanja zajedno s tim kuharima podijeliti 500 porcija krpica sa zeljem građanima, i dati im priliku da porazgovaraju sa samim kuharima i naravno da se slikaju ako to požele.

Ažurirano ( Srijeda, 11 Ožujak 2015 21:10 )