• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBA TJEDNA – IGOR BRAJDIĆ, PREDSJEDNIK MJESNOGA ODBORA BAN JOSIP JELAČIĆ I POTPREDSJEDNIK GO HSLS ZADUŽEN ZA GOSPODARSTVO

U Bjelovaru treba više pažnje posvetiti razvoju malog i srednjeg poduzetništva

Aktualna gradska vlast ima svijetlih i manje dobrih primjera. Sudim prema sebi kada kažem da smatram da u mom Bjelovaru meni može biti bolje. Pozivam da svi zajedno bez podjela stavimo glave skupa i krenemo raditi za naš Grad! – ističe Brajdić

E-mail Ispis PDF

Igore, za početak recite nam nešto o sebi

Rođeni sam Bjelovarčan, tu sam napravio prve korake i tu namjeravam ostati. Dolazim iz poštene obitelji i tako sam odgojen. Otac mi je bio u domovinskome ratu u Bljesku i Oluji. Iako sam tada kao dijete plakao kada je odlazio, danas sam vrlo ponosan zbog toga. Predsjednik sam Mjesnoga odbora Ban Josip Jelačić čiji djelokrug obuhvaća 1300 stanovnika. Na izborima sam pobijedio i HDZ i SDP u koaliciji sa gradonačelnikovom listom. Ljudi su vjerovali u mene i zato su me izabrali, a ja to kroz aktivnosti mjesnoga odbora želim opravdati. Poduzeli smo sve potrebne radnje da se u Ulici Mlinovac napokon napravi komunalna infrastruktura i ulica uredi kako i zaslužuje. U mjesnome domu organizirali smo humanitarnu akciju za pomoć onim ljudima kojima je to zaista potrebno. Od rujna pa svakog prvog u mjesecu bit će organizirano u domu besplatno mjerenje šećera i tlaka za sve stanovnike mjesnoga odbora. Izuzetno mi je drago što je u planu rekonstrukcija Radničkoga naselja, koja bi trebala krenuti u srpnju ove godine, a to naselje će dobiti sasvim novi izgled. To nam je vrlo bitno! S ponosom ističem da nam stranačke boje nisu bitne već svi zajedno radimo kao jedan za dobrobit  mještana. Uključio sam se i u rad stranke koja je prvo osnovana u Republici Hrvatskoj -  HSLS kao potpredsjednik gradskoga ogranka zadužen za gospodarstvo koje me jedino i isključivo zanima.

Kako sami kažete, uključili ste se u rad stranke HSLS. Zašto ste to napravili, koji vam je motiv za to?

Mene prije svega zanima gospodarski razvitak grada. Smeta me što danas većina političkih opcija u gradu Bjelovaru radi neplanski, aljkavo i tek toliko da se nešto napravi. Moj cilj zašto sam se aktivnije uključio u lokalnu političku arenu je da se to promijeni. Sve što radimo mora imati plan, smisao,  cilj i rezultat. Ako je rezultat nezadovoljavajući znači da nešto nije kako treba. Ako je pošteno, meni je sasvim svejedno je li lijevo ili desno. HSLS je stranka centra i iz toga razloga sam odabrao baš ovu opciju.

Kao rođeni Bjelovarčan dobro poznajete ovaj grad. Navedite nam nekoliko dobrih primjera u našem gradu!

Pod snage grada možemo navesti izgradnju Učeničko-studentskog doma, Kino dvoranu, Dokuart, BOK fest, Božićni gala koncert, Međunarodni tjedan udaraljkaša, dobro razvijenu energetsku i plinsku mrežu, socijalnu izraženost i brigu za stariju dob te Bjelovar kao Biskupijski grad.

Kao dobru namjeru izdvojio bih i izgradnju javne garaže, ali nažalost ona je izgrađena na totalno krivome mjestu i po meni je neupotrebljiva. Nažalost samim time ne pripada u dobre primjere.

Smatrate li da je Bjelovar danas grad pogodan za život?!

Naravno da smatram da je grad Bjelovar pogodan za život i uvijek ću to smatrati. Međutim, druga je stvar je li bi se netko baš ciljano želio doseliti u Bjelovar živjeti!? Mi danas svakako trebamo priznati da problem Bjelovara postoji, a taj problem ima ime i prezime – gospodarska stagnacija. Kao državljanin Republike Hrvatske sretan sam što je brza cesta do Križevaca i Koprivnice skoro gotova, izgrađena, ali kao lokal patriota sam zabrinut što se izgradnja do Bjelovara čak više ni ne spominje, a kamoli da se gradi. Nekoliko meni bliskih prijatelja koji su radno sposobni su otišli raditi u inozemstvo i tu nažalost Bjelovar dijeli sudbinu ostatka Hrvatske. Potencijalni problem Bjelovara predstavlja i gubitak, odnosno odlazak institucija iz Bjelovara, a to znači gubitak moći.

Koje su to po vama prednosti, odnosno prilike koje Bjelovar može iskoristiti? Što Bjelovar čini posebnim u odnosu na gradove u susjednim županijama?!

Prilike u našem gradu svakako postoje, a to je prije svega postojanje industrijske tradicije, posebice drvno-prerađivačke, poljoprivredno-prehrambene te metalne. Lokalno stanovništvo je radno sposobno i tu žive ugodni, prijazni, radno sposobni ljudi. Bjelovar u odnosu na druge gradove već ima postojane kapacitete u koje samo treba uložiti. Dakle, ne treba polagati ponovo kamene temeljce, Bjelovar ima izgrađen BiM. Kao središte županije koja je prije svega poljoprivredna, stočarska, mišljenja sam da lokalne vlasti trebaju razgovarati sa vlasnicima da se što prije ponovno pokrene proizvodnja u toj industriji. Zatim stare vojne objekte koje čekaju da netko uloži u njih i da se prenamjene u nešto korisno i svrsi shodno kao npr. »Rehabilitacijski centar za ratne vojne invalide«, ili »Starački dom« jer postojeći je već pomalo dotrajao.

Kada biste vi bili u poziciji da nešto promijenite u našem Gradu, što biste učinili?

Kao prvo svakako bih ustrajao na tome da u Bjelovaru se nakon 2005. godine otvori neka proizvodna firma. Figurativno rečeno to može biti i proizvodnja lijevog kotača za automobilsku industriju. Dovesti investitora koji želi uložiti u proizvodnju u Bjelovaru bi svakako bilo u fokusu mog interesa i na tome bih radio svakodnevno. Treba  i dalje ustrajati na brzoj cesti do Bjelovara jer ona gospodarski gledano znači puno. Blizina Zagreba, brže i lakše je omogućen pristup Bjelovaru. Prometna povezanost je vrlo bitna za napredak gospodarstva. Gradsku upravu bih modernije organizirao tako da bude učinkovitija i još više pristupačna potencijalnim investitorima, postojećim poduzetnicima, ali i svim građanima. Svi se često žalimo na opsežnu dokumentaciju, nepremostive birokratske zavrzlame, nedovoljno jasne smjernice ili bilo kakve informacije koje imaju veze sa Bjelovarom. Želja mi je uspostaviti učinkoviti sustav koji omogućuje građanima Bjelovara i njegovim gostima da korištenjem samo jednog besplatnog telefonskog broja ili internetske stranice, komuniciraju s potrebnim gradskim službama i trgovačkim društvima, prijavljuju probleme te dobiju pravovremene povratne relevantne informacije.

U gradu više pažnje treba se posvetiti razvoju malog i srednjeg poduzetništva te poticati na njihovo umrežavanje i stvaranje proizvoda  dodane vrijednosti. Svakako treba poraditi i na dodatnom razvoju kulturne i turističke ponude te povezivanju njihovih aktivnosti i sadržaja u gotov proizvod. To je vrlo bitno primjerice kod organizacije »Terezijane« koja bi trebala biti turistička, kulturna i zabavna priredba. Izdvojio bih još da treba upola smanjiti broj mjesnih odbora u gradu, ali to nikako ne znači da bi te sredine bile zapostavljane, upravo suprotno.

Imate li viziju kako bi Bjelovar trebao izgledati u budućnosti?

Moja vizija Bjelovara je slika ponosnih Bjelovarčana koji dočekuju posjetitelje koji žele doći u njihov grad. Ponudimo im »Bjelovar na dlanu«. Često se spominju fondovi EU i upravo iz tih fondova siguran sam da se dobar dio mojih ideja, odnosno investicija može realizirati. Kao prvo, uredio bih nasip kod bjelovarske za bicikliste i šetnicu – »Rekreacijski centar jug«.  Nasip je idealno potencijalno rekreacijsko mjesto uz rijeku gdje se može nesmetano uživati u blagodatima prirode i dugim popodnevnim šetnjama. Na taj način bi se stvorili preduvjeti za daljnji razvitak južnoga dijela grada Bjelovara.

Moja želja je napraviti šetnicu oko Paviljona. Ovdje bih napomenuo da bih prije svega tražio mišljenje struke, a potom građana grada Bjelovara. Jezgra Bjelovara oko paviljona (Pošta-Carica-bbr) uključujući i sadašnju šetnicu treba biti pretvorena u pješačko biciklističku zonu. U centru Bjelovara naravno da treba biti dozvoljen pristup biciklistima i ne treba posebno odvajati biciklistički promet od pješaka jer nema automobila na korzu. Umjesto asfalta primjerenije centru grada su kocke.

U centru grada vidim smještenu »Pametnu klupu« – »Smart City Corner« koja građanima nudi sustav u kojem je integriran digitalni displej na kojem se prikazuje vrijeme i datum, trenutni meteo podaci te aktualna događanja na širem području grada. »Pametne klupe« trebaju imati i primjerice četiri USB punjača za punjenje mobilnih te ostalih prijenosnih uređaja, a kompletan sustav bi pokretala solarna energija, što klupu čini i ekološki prihvatljivom. Besplatna WiFi mreža, već ranije postavljena u gradskom središtu, omogućuje pristup internetu koji se koristi za prikaz podataka na displeju.

Za kraj, smatrate li da u protekle dvije godine mandata aktualna vlast dobro radi svoj posao?!

Aktualna gradska vlast ima svijetlih i manje dobrih primjera. Sudim prema sebi kada kažem da smatram da u mom Bjelovaru meni može biti bolje. Pozivam da svi zajedno bez podjela stavimo glave skupa i krenemo raditi za naš Grad!

Ažurirano ( Utorak, 23 Lipanj 2015 16:16 )