• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBA TJEDNA – NIKOLA PAPAC, TRENER MLADOSTI IZ ŽDRALOVA

Ždralovu spremni za drugu ligu!

Druga liga nosi jedan rang više, jednu brzinu više, kvalitetu, čvrstinu... pa i gledanost. Sve se podiže na nivo više. To bi podrazumijevalo jedan iskorak i u našem radu, što mislim da mi možemo napraviti ako imamo podršku – kaže trener Papac

E-mail Ispis PDF

NK Mladost iz Ždralova na uzlaznoj je putanji posljednjih nekoliko godina. Uz predan rad igrača i bezrezervnu podršku navijača, okosnica ove priče je trener Nikola Papac kojeg predstavljamo kao osobu tjedna.

Koliko duge se uopće bavite nogometom?

'59. sam godište, a nogomet sam počeo igrati sa 12, 13 godina. Sa 14 godina sam bio u dva navrata na probi u Dinamu. Iako nisam ostao tamo, nogomet sam igrao do 26. godine, a '86. godine sam položio za trenera, i od tada treniram momčadi. Počeo sam upravo u Ždralovima, gdje sam trenirao juniore i seniore. Nakon toga trenirao sam i kadete i juniore NK Bjelovara, pa čak i prvu momčad. Četiri godine sam bio u Pitomači, i bili smo prvaci 3. lige. Gotovo dvije godine sam proveo i u Ivanskoj, a od 2001. godine sam u Ždralovima. 2003. stekao sam licencu UEFA A, koja mi omogućava da vodim momčadi do 2. lige bilo gdje u Europi.

U kojem ste se od navedenih klubova najugodnije osjećali kao trener?

Nisam promijenio puno klubova, ali mislim da su Ždralovi mjesto gdje su treneru omogućeni možda najbolji uvjeti. Iz naše poznate škole nogometa koristimo pionire i juniore za prvu momčad, i tako je najlakše graditi ekipu i raditi s njom. Stvarate si temelje na kojima kasnije gradite. Međutim, svaki klub je nosio nešto svoje. S NK Bjelovarom sam doživio da su kadeti pobijedili Dinamo. Poslije toga Pitomača je donesla malo opuštenije dane kad se više uživalo... sve to nosi svoje. U svakom slučaju, Ždralovi i Mladost su trenutno jako kvalitetno mjesto, i ugodno je raditi u ovako dobrim uvjetima.

14 godina ste već ovdje. Kako se momčad i igra razvijala kroz to vrijeme?

Jasno je da je velika razlika u mojim počecima ovdje i kakva je situacija danas. Počevši upravo od mene. Tijekom tog vremena pohađao sam dosta usavršavanja, napredovao, pa sam to mogao prenesti i na momčad. Mislim da je odlučujući trenutak za nas bio kad smo počeli veću šansu davati mlađim igračima, našim kadetima, i trenirati zajedno s njima. Oni su jako napredovali, pa su ili ostali tako kvalitetni igrati kod nas ili napredovali dalje u više lige.

Kakvo je Vaše mišljenje o stanju bjelovarskog nogometa trenutno?

Mislim da se nitko baš ne bavi ozbiljno nogometom. Mislim i da bi Grad mogao malo ozbiljnije stati iza nogometa. Znamo da je rukomet na prvom mjestu, a nogomet je najrasprostranjeniji. S ovim istim sredstvima koja se sad izdvajaju, a uz bolju organizaciju, moglo bi se možda više postići. Što se tiče samog poretka momčadi, tu smo negdje blizu, ali nedostaje im strategija i plan. Mladost ima u četverogodišnjem planu, primjerice 2. ligu, što smo dostigli već ali nismo imali financijskih sredstava. Sve te segmente treba povezati i dati im čvršće temelje kako bi se moglo dalje.

Mladost je na pragu druge lige. Kakve su šanse i planovi?

Mi i Bjelovar smo trenutno 2. na ljestvici a za 3 boda nam bježi BSK iz Bijelog Brda. Prvenstvo je još dugačko, imali smo par kikseva iako nismo nadigrani, izgubili smo nekoliko igrača, tako da smo malo slabiji nego jesenas, ali veoma dobro smo prošli prvi dio protiv Belišća, Međimurja, Marsonije, i Pleternice, unatoč porazu od BSK-a. Sad nam ostaje malo lakši raspored, i ako ne bude povreda dalje mogli bismo biti unutar prva tri mjesta, a onda nam ostaje proljeće da vidimo hoće li se napredak ozbiljno dati napraviti.

Druga liga nosi jedan rang više, jednu brzinu više, kvalitetu, čvrstinu... pa i gledanost. Sve se podiže na nivo više. To bi podrazumijevalo jedan iskorak i u našem radu, što mislim da mi možemo napraviti ako imamo podršku.

Do tada Vas čekaju još brojne utakmice, a najzanimljivija možda slijedi krajem ovog mjeseca.

Tako je, 27. listopada u goste nam u Ždralove dolazi Dinamo iz Zagreba. Za nas je ovo jako bitan događaj jer već tri godine pokušavamo dovesti Dinamo na utakmicu, a sada ćemo imati priliku igrati osminu finala  kupa HNS-a s prvakom države i momčadi koja igra u Europi. Ne zanosimo se mišlju da ih možemo pobijediti, ali pružit ćemo otpor i vidjeti što će nam to sve donesti. Povezanost i povijest Mladosti i Dinama je neupitna, brojni naši igrači su završili u Dinamu. Dinamo je pak posljednji put u Ždralovima gostovao još davnih 80-ih godina, tako da će ovo biti zbilja važan događaj za nas. Želimo da to bude praznik nogometa, dovest ćemo i što više naših mladih igrača, i pozivam sve ostale građane da dođu taj utorak, 27. listopada, u 14 sati pogledati ovu utakmicu.

Ažurirano ( Četvrtak, 08 Listopad 2015 14:05 )