• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBA TJEDNA – MIRUŠKA LONČAR, PREDSJEDNICA ČEŠKE OBECI BJELOVAR I PREDSTAVNICA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE U GRADU BJELOVARU

Grad Bjelovar prednjači u potpori manjina

Suradnju smo za vrijeme mog djelovanja kao predsjednice uspjeli proširiti s brojnim drugim udrugama i gradovima. Imamo jako puno prijatelja diljem Hrvatske, gotovo u svakom gradu lijepe naše, i s njima izmjenjujemo razna iskustva i međusobno se posjećujemo i sudjelujemo na nastupima – kaže Miruška

E-mail Ispis PDF

S nedavno održanom Večeri nacionalnih manjina iza nas, razgovarali smo s Miruškom Lončar, predsjednicom Češke obeci Bjelovar koja je organizirala ovu manifestaciju te predstavnicom češke nacionalne manjine u Gradu Bjelovaru. S obzirom na uspjeh ove manifestacije, koji je za gospođu Mirušku zapravo još jedan u nizu, odlučili smo je predstaviti kao našu novu osobu tjedna.

Koliko dugo ste predsjednica Češke obeci Bjelovar?

Predsjednica sam oko osam godina. Tijekom tog vremena vodila sam brigu o našim sekcijama, a to su tri folklorne sekcije, zbor Kateřina, pjevačka skupina Rozmarinki, kazališna skupina Lucerna te muzička skupina Stari prijatelji. Zaista imamo dosta raznolikosti po pitanju djelovanja i godišta ljudi koji djeluju u našoj obeci. Primjerice mali folklor ima sudionike već od tri, četiri godine starosti. Trenutno brojimo oko 310 članova.

S obzirom na dugogodišnje djelovanje Češke obeci u Bjelovaru, kakva je vaša suradnja s Gradom i ostalim udrugama?

S Gradom Bjelovarom imamo jako dobru suradnju, zahvaljujući potpori gradonačelnika i njegovih suradnika. Ista je stvar i sa ostalim udrugama i ostalim nacionalnim manjinama, i to ne samo na području grada Bjelovara, nego i županije, pa i šire.

Suradnju smo za vrijeme mog djelovanja kao predsjednice uspjeli proširiti s brojnim drugim udrugama i gradovima. Imamo jako puno prijatelja diljem Hrvatske, gotovo u svakom gradu lijepe naše, i s njima izmjenjujemo razna iskustva i međusobno se posjećujemo i sudjelujemo na nastupima.

Vi ste i predstavnica češke nacionalne manjine u Bjelovaru.

Tako je. Ovaj posao obavljam već u trećem mandatu. Mogu reći da je Grad Bjelovar bio među prvima u Hrvatskoj koji je organizirao predstavnike manjina u Vijeća, i jako dobro prihvatio te predstavnike. Od samog početka korektno smo sudjelovali u sjednicama s pripremljenim materijalima te smo dobivali naknadu za svoj rad što nije bio slučaj u ostalim gradovima. To se pročulo i po ostalim gradovima, tako da mogu reći da je od samih početaka do danas Bjelovar prednjačio u potpori manjina.

S obzirom na sve obaveze koje ste nabrojali, ostaje li vam dovoljno vremena za obitelj i ostale interese?

Moram priznati da mi ostaje malo vremena. Imam dvoje unuka u Samoboru, i jednog unuka ovdje u Bjelovaru. Najčešće se dogodi da ako me žele posjetiti prvo provjeravaju imam li slobodnog  vremena preko vikenda. Isto tako nastojim iskoristiti i slobodno vrijeme da ja posjetim svoju djecu i unuke. Zahvaljujući razumijevanju supruga i moje djece sve se da uskladiti, ali doista sam im zahvalna na podršci.

Iza nas je 9. Večer nacionalnih manjina. Kakvi su dojmovi sada nakon završetka?

Što se tiče same organizacije, mislim da je od naše strane bila dobra. Nemamo saznanja da smo imali ikakvih propusta, od programa do osiguranja, tako da smo zadovoljni. Sam program je bio bogat, dobila sam povratne informacije od građana da su zadovoljni, a i prepuna dvorana svjedoči tome koliko je ova manifestacija već prihvaćena u našem gradu. Mislim da jako malo događaja tijekom godine uspije ovako ispuniti tribine naše Školsko-športske dvorane. Bilo je oko 400 sudionika, i to je brojka oko koje se vrtimo proteklih godina, zbog same organizacije i kapaciteta koji možemo primiti.

Planirate li proširiti Večer nacionalnih manjina s obzirom na stalan odaziv?

Mislim da bi bilo zamorno da napravimo nešto puno više, i za naše gledatelje kao i za same izvođače. 12 društava je sasvim dovoljno za jedno veče, i na tome ćemo ostati vjerojatno. Češka obec ne bi mogla samostalno savladati ni ovu organizaciju da ne postoji potpora i pokroviteljstvo Grada Bjelovar. Svakako ne bi bilo na ovom nivou. Ove godine imali smo puno sponzora i bili smo dobro popraćeni, pa se ovim putem želim zahvaliti svim sponzorima i medijima što su sudjelovali.

Ažurirano ( Subota, 05 Prosinac 2015 13:51 )