• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POUKA USPJEHA OSOBA TJEDNA, NIKOLINE HRPALO I MATE OBŠIVAČA, MLADOG PODUZETNIČKOG PARA IZ BJELOVARA:

Ne čekajte da vam »daju« posao, stvorite si ga!

Hrabro su počeli i pažljivo osluškuju potrebe klijenata i poslovnih partnera pa se poslovi proširuju gotovo sami od sebe, a zapošljavaju nove ljude. I žele još aktivnije poraditi na zapošljavanju, posebno onih koji su ranjiviji na tržištu rada poput samohranih majki.

E-mail Ispis PDF

Statistike o zaposlenosti mladih u Hrvatskoj su poražavajuće. Neki se ljudi toj statistici opiru, a danas govorimo o uspjehu dvoje mladih Bjelovarčana, Nikolini Hrpalo i Mati Obšivaču, koji umjesto da čekaju na posao danas vode dva uspješna posla. A sve što su dosad učinili smatraju da je tek početak.

Nikolina danas vodi »CroMost« d.o.o. tvrtku za poslovno savjetovanje na Trgu Hrvatskih branitelja u Bjelovaru. Pokrenula ju je 2012. godine savjetovanjem drugih kako da se domognu bespovratnih sredstava koja se nude. Klijenti su se ustalili pa su zatražili i da im vodi računovodstvo. Nema problema. Pokazala se prilika i da može prodavati osiguranje, pa je napravila i takav aranžman s jednom od vodećih osiguravajućih kuća te je sada voditeljica njihove poslovnice za Koprivnicu i Bjelovar. Više nije mogla sama pa je zaposlila njih još tri.

Mate je prije godinu i pol dana otvorio rekreacijski centra »Salveo fit« u ulici Milana Šuflaja, kod Borika. Poslovne mu je knjige počeo voditi »CroMost«, a Mate je ubrzo uvidio priliku da proširi svoju ponudu. Osjetio je da bi klijenti, zadovoljni dosadašnjim treninzima, željeli još nešto. Ponudio im je tabatu i cardio box. To se pokazalo kao pogodak i rekreacijski mu je centar procvao na današnjih 160 klijenata koji uz rekreaciju u dobroj i prijateljskoj atmosferi dobivaju i detaljne savjete o zdravlju i prehrani.

Nikolina i Mate su ujedinili snage i u uspjeh su uložili puno rada i truda. Bez toga ne ide. Oboje rade i na raspolaganju su svojim klijentima gotovo cijeli dan. Oboje sad planiraju nova zapošljavanja; »Salveo fit« upravo natječajem traži novog djelatnika, a ni to nije kraj planova proširenja poslovanja.

»CroMost« kroz dogledno vrijeme namjerava klijentima, pravnim osobama, pružiti kompletan servis kojim bi si drugi poduzetnici smanjili glavobolje uredskog poslovanja, nego da se bez papiroloških glavobolja usredotoče i bave svojim osnovnim poslom.

»Salveo fit« trenutačno preuređuje prostor za vježbanje. Do kraja godine imat će prostor od oko 500 četvornih metara, dosad najveći takav u Bjelovaru. Ni tu Mate ne vidi kraj, jer već planira i dodatna proširenja. Svojim cross fit i prilagođenim treninzima s vremenom želi dodati i ponudu team-buildinga te programe za sportske ekipe sportaša. Ponosan je što u »Salveo fitu« već sada treniraju veslači iz ekipe Argonauti Bjelovar u dogovoru s njihovim trenerom veslanja iz Zagreba te nekoliko nogometaša i rukometaša.

Zasad ne pričaju puno o tome da planiraju otvoriti još jedan posao, o zapošljavanju ranjive kategorije osoba poput samohranih majki. Zamisao se rodila nakon što su putem klijenata i njihovih poznanika uvidjeli koliko zapravo u Bjelovaru i okolici ima samohranih majki koje teško nalaze posao jer poslodavci se često predomisle kad pomisle tko će ženama voditi brigu o djeci, pogotovo ako škripi s alimentacijom i drugim ne baš rijetkim financijskim teškoćama.

Oboje su kroz svoje poslove našli temelje koji ih povezuju i motiviraju da se nastave razvijati, ne posustaju i ne predaju se. Rezultati su sve, kažu. Jedno su drugom podrška i zajedno se hvataju u koštac sa svim preprekama i koje se s vremena na vrijeme nađu na njihovoj uzlaznoj poduzetničkoj putanji. Mislite da ih je nemoguće oponašati? Upoznajte ih, pogotovo ako vam nedostaje zrnce sigurnosti za vlastiti poslovni pothvati. Neće biti problema, kažu, jer se sve može kad se hoće, i kad je čovjek spreman doista se primiti posla.

Ažurirano ( Utorak, 22 Prosinac 2015 09:01 )