• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


USPJEŠNA EDUKACIJA UČENIKA BICIKLISTA U PET OSNOVNIH ŠKOLA U ROVIŠĆU, KAPELI, VELIKOM TROJSTVU, VELIKOJ PISANICI I NOVOJ RAČI

Znanjem do sigurnosti na biciklu

Podizanjem prometne kulture u osnovnim školama smanjuje se broj stradalih učenika-biciklista na području Bjelovarsko-bilogorske županije

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR – VELIKO TROJSTVO Već drugu godinu provodi se edukacija učenika trećih i četvrtih razreda osnovnih škola u vožnji na biciklu u organizaciji Udruge »Družba bilogorski kovrtanj«, Postaje prometne policije Bjelovar i Biciklističkog kluba »Bjelovar« uz pomoć sponzora i desetak volontera. Prošle školske godine ovaj je projekt uspješno proveden u svim bjelovarskim osnovnim školama uz sudjelovanje više od 300 učenika, a ove godine u osnovnim školama Kapela, Veliko Trojstvo, Velika Pisanica, Nova Rača i Rovišće uz sudjelovanje više od 250 učenika. Projekt edukacije sastojao se od predavanja s kviz-radionicom i nagradnog kviza znanja. Učenici su se tijekom ožujka i travnja 2016. godine na predavanjima upoznali s prometnim propisima, ponašanjem u prometu i vožnjom na biciklu uz simulaciju nagradnog kviza koji se temeljio na predavanjima i edukativnoj publikaciji »Na dva kotača... sigurno, ugodno, korisno« koju su napisali Renata Horžić učiteljica Prve osnovne škole u Bjelovaru i Tugomir Pemper, bjelovarski novinar.  Slijedio je potom izbor učenika u natjecateljske timove škola i na kraju održavanje završnog kviza učenika svih osnovnih škola 10. svibnja u Velikom Trojstvu. Nagrade i priznanja za pobjednike i njihove učiteljice i učitelje osigurale su bjelovarske tvrtke »Hard-jura«, »Gema-Biciklist«, »DSG« te Biciklistički klub Bjelovar, Policijska uprava Bjelovarsko-bilogorska i nositelj projekta Udruga »Družba bilogorski kovrtanj«. Vrijednost ovog projekta potvrdila je i radna skupina Ministarstva unutarnjih poslova koja je prihvatila projekt »Na dva kotača... sigurno, ugodno, korisno!« i dodijelila potporu za njegovu realizaciju u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Završni kviz održao se ove godine u Osnovnoj školi u Velikom Trojstvu, a prethodio je okrugli stol u kojem su sudjelovali Josip Vincelj i Andrea Lugarić, zamjenik načelnika i voditeljica prometne preventive Postaje prometne policije Bjelovar, zatim Renata Horžić, učiteljica u Prvoj osnovnoj školi Bjelovar i autorica Prometnog kviza, Goran Iličić, poznati bjelovarski biciklist i predsjednik Biciklističkog kluba »Bjelovar«, Valna Bastijančić-Erjavec ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo i voditelj projekta Tugomir Pemper, predsjednik Udruge »Družba bilogorski kovrtanj«.

ZAVRŠNICA ZA PAMĆENJE

Drugi dio projekta edukacije učenika biciklista i završnica s kviz-natjecanjem ove je godine bio posebno dojmljiv zahvaljujući dobroj organizaciji i naporima koje je uložio domaćin nagradnog kviz-natjecanja, Osnovna škola Veliko Trojstvo.  Ugodan prostor u općinskoj dvorani i opuštena atmosfera koju su stvorili voditeljica kviza Renata Horžić i poznati bjelovarski mađioničar Timoteo Crnković bio je okruženje u kojem su svi uživali. U scenskim nastupima i čarolijama čarobnjaka Timija tijekom kviza aktivno su sudjelovali i natjecatelji i publika. U takvom raspoloženju i ozbiljan prometni kviz bio je ugodna zabava koju će još dugo pamtiti svi sudionici.

DOPUNSKA PITANJA ODLUČIVALA O POBJEDNIKU

Početak Kviza dao je naslutiti da će se teško doći do pobjednika. Većina ekipa točno je odgovarala na kviz-pitanja. Nakon svake skupine pitanja bodovna je razlika između ekipa bila vrlo mala, a na prvom mjestu izmjenjivale su se sve ekipe. O najboljoj ekipi odlučivale su, kako se to obično kaže, nijanse. Na kraju su presudila dopunska pitanja i odluka Prosudbene komisije kojoj se moralo vjerovati obzirom na njezin respektabilan sastav: Andrea Lugarić, voditeljica prometne preventive u Postaji prometne policije u Bjelovaru bila je predsjednica Prosudbene komisije, a članovi Josip Vincelj, zamjenik načelnika Postaje prometne policije Bjelovar, Goran Iličić, poznati bjelovarski biciklist i predsjednik Biciklističkog kluba Bjelovar te predstavnici osnovnih škola Ivana Ružman Faletar, učiteljica iz Kapele i Viktor Breškić, učitelj iz Velike Pisanice.

POBJEDNICI KVIZA UČENICI OSNOVNE ŠKOLE VELIKA PISANICA!

Konačni su rezultati slijedeći: U kategoriji učenika trećih razreda pobijedila je ekipa Osnovne škole Velika Pisanica. Na drugom mjestu su učenici Osnovne škole Veliko Trojstvo, a treće mjesto su osvojili učenici  Osnovne škole Mirka Pereša iz Kapele. Četvrto i peto mjesto pripalo je učenicima osnovnih škola Nova Rača  i Rovišće. Kada je riječ o natjecateljskim ekipama četvrtih razreda, najbolje znanje i prvo mjesto osvojila je opet ekipa osnovne škole iz Velike Pisanice. Druga je ekipa osnovne škole Rovišće, a treća ekipa osnovne škole Veliko Trojstvo. Četvrto i peto mjesto pripalo je ekipama Osnovne škole Mirka Pereša Kapela i Osnovne škole Nova Rača.

ZA SVAKOGA PONEŠTO!

Svi su natjecatelji, njih ukupno 50 učenika trećih i četvrtih razreda, kao i petnaestak njihovih voditelja, učiteljica i učitelja iz pet osnovnih škola s obronaka Bilogore, primili su za sudjelovanje pismena priznanja i poklon-vrećice. Sadržaj poklon-vrećica, posebno za one s najviše znanja, ukupne vrijednosti veće od 5.000 kuna pripremili su organizatori  projekta i bjelovarske tvrtke: »Gema Biciklist« , »DSG« i »Hard-Jura«.

U SKLOPU EDUKACIJE UČENIKA-BICIKLISTA ODRŽAN OKRUGLI STOL O PROMETNOJ KULTURI U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Edukacija smanjuje broj stradalih učenika!

Edukacija učenika biciklista pokrenuta je na inicijativu učiteljica Prve osnovne škole Bjelovar još prije tri godine u suradnji s Bjelovarskim sajmom. Tada je na sajamskom prostoru izgrađen i opremljen terenski poligon za vožnju bicikla, a održavane su svake godine za vrijeme sajamskih manifestacija biciklijade od Grada do Sajma. Nažalost edukativne biciklističke aktivnosti su naprasno prekinute dolaskom novog direktora koji je ukinuo sajmove u sklopu kojih se održavao edukativni dan i prometni kviz učenika te biciklijada za građane. Novi direktor sajma nije prepoznao vrijednost projekta afirmacije biciklizma i sigurnosti djece u prometu, ali obzirom da su se pokazali vrlo dobri početni rezultati, projekt edukacije učenika je prošle godine nastavljen u suradnji s gradskim osnovnim školama, a ove godine i sa školama općina u okruženju oko Grada Bjelovara. Pritom je posebno bila značajna potpora u organizaciji i provođenju edukacije malih biciklista od strane djelatnika Postaje prometne policije Bjelovar i Biciklističkog kluba Bjelovar, ali i više sponzora i volontera.

Polazište za projekt je od početka do danas bilo nepostojanje edukativnih prometnih sadržaja u školama i ugrožena sigurnost najmlađe kategorije biciklista. Činjenica je da je posljednjih godina biciklizam na uzlaznoj liniji i sve je više onih koji se koriste vozilom na dva kotača bez obzira na starosnu dob. Biciklom se sve više ide u školu, na posao, šoping, izlete, koristi se za aktivni odmor i rekreaciju... Istovremeno posljednjih godina jačaju inicijative za uvođenje prometne kulture i biciklizma u školske programe, uvođenje polaganja ispita za bicikl učenika počevši od petog razreda osnovne škole...  Međutim, još uvijek nema cjelovitih, sustavnih, osmišljenih i konkretnih rješenja, kao ni odluke o nadležnostima, a ni kontrole provođenja edukativnih sadržaja. Očekuje se do kraja godine uspostavljanje cjelovitog sustava edukacije učenika, a projekt poput »Na dva kotača... sigurno, ugodno i korisno«  ima svoje mjesto u njemu i nastavit će se provoditi u drugim školama na području županije. Sudionici u projektu posebno su pohvalili na Okruglom stolu suradnju sa školama koje su i uz svoj natrpani školski program osigurale dobre uvjete za edukaciju uz angažman ravnateljica i učiteljica trećih i četvrtih razreda. Ukratko, što je rečeno na Okruglom stolu?

PROMETNU KULTURU UGRADITI U NASTAVU


Renata Horžić, učiteljica – autorica i voditeljica prometnog kviza: Sve je više djece koja koristi bicikl kao sredstvo prijevoza i u školu i u slobodno vrijeme, posebno učenici prigradskih naselja. Nisu u školama do sada bili dovoljno ni sustavno obavještavani o pravilima ponašanja. To me je činilo nezadovoljnom i potaklo da se aktivno uključim u projekt edukacije, ciljano prema učenicima-biciklistima. Dodatni razlog je što u školskom programu nije bila obveza bilo kakve prometne edukacije i koja je prepuštena volji učitelja i njihovom afinitetu za takvu vrstu nastave. Do pokretanja projekta »Na dva kotača...« učenicima su održavana tek sporadično predavanja o prometnim propisima i ponašanju, i to više kao pješacima, a ne kao biciklistima. Nadam se da će se pronaći mjesto u novim školskim programima i za prometnu kulturu kako bi se i na taj način povećala sigurnost učenika.

DOBRA KOMUNIKACIJA POLICIJE I ŠKOLA


Josip Vincelj – zamjenik načelnika Postaje prometne policije Bjelovar: U 27 prometnih nesreća na bjelovarskom području 2014. godine je sudjelovalo 14 djece od 7 do 14 godina. Teško je ozlijeđen jedan, a lakše dva biciklista. Što se tiče pješaka, dvoje je lakše ozlijeđeno, a kao putnici jedno je dijete teško, a osam lakše ozlijeđeno. U 2015. godini je situacija bila slična. Troje djece biciklista lakše je ozlijeđeno, a kao pješaci jedan je zadobio teške i jedan lakše ozljede, dok su kao putnici dvoje teže, a četvero lakše ozlijeđeni. Broj stradale djece u prometu posljednjih se godina smanjuje. Ove godine situacija je stvarno povoljna. U pet mjeseci samo je jedno dijete teže ozlijeđeno, ali bez ozljeda opasnih po život. I to je stradali bio pješak, a ne biciklist. Sezona je biciklizma tek krenula, ali se nadamo da će broj stradalih biti još manji nego lani. Procjenjujemo da je komunikacija policije sa školama i udrugama civilnog društva po pitanju edukacije i sigurnosti učenika sve bolja i da su pojačane aktivnosti na području edukacija učenika posljednjih godina utjecale na smanjenje broja stradale djece.

PROMETNI KVIZ – MOTIVACIJA UČENIKA I UČITELJA


Valna Bastijančić-Erjavec, prof – ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo: Zadovoljstvo mi je da je Osnovna škola Veliko Trojstvo bila domaćin događaja u kojem su učenici pokazali vrlo dobro poznavanje prometnih propisa i koliko se znaju ponašati na cesti kao biciklisti.  Povratna informacija od učenika je bila da su održana edukativna predavanja bila vrlo zanimljiva i poučna, a nagradni kviz kao završnica, velika motivacija. Nadalje, pohvalno je da se netko sjetio tiskati jedan prometni poučnik namijenjen i djeci i odraslima koji govori i o propisima i o prometnoj kulturi. Lijepo je vidjeti da sve veći broj roditelja s djecom, kao cijela obitelj, voze našim prometnicama i to propisno označeni reflektirajućim prslucima i sa zaštitnim kacigama na glavi. Uz to se voze u koloni.

Dobro je da se biciklizam sve više razvija i zbog zaštite okoliša od zagađivanja i zbog zdravlja jer vožnja biciklom koristi za održavanje psiho-fizičke kondicije i jedna je od aktivnosti koja oslobađa od stresa kojemu su danas ljudi izloženi.  Afirmaciji biciklizma svakako pomažu projekti edukacije u školama. Zbog toga vjerujem da će škole i dalje biti otvorene prema takvim korisnim projektima, a učiteljice motivirane za tu vrstu sadržaja.

TEORETSKU NASTAVU OPLEMENITI VJEŠTINOM VOŽNJE


Goran Iličić, biciklist – predsjednik Biciklističkog kluba Bjelovar: Teoretska znanja koja su se sticala na predavanjima i kvizu, uz korištenje zanimljive literature, treba proširiti i na praktična znanja i edukaciju u vožnji biciklom na poligonu, a potom i prometnicama. Biciklistički klub Bjelovar, kao suradnik projekta od početka pripremio je od ove sezone prvu biciklističku školu u Bjelovaru kao  neku vrstu biciklističkog tečaja. Sastojat će se od tehnika i vještina koje su potrebne za vožnju prometnicama, ali koje koriste biciklisti i na natjecanjima. Vjerujem da će učenici biti zainteresirani i da će biti dovoljan broj polaznika. Bit će to također i doprinos razvoju biciklističkog turizma na županiji koji se počeo sve  brže razvijati obzirom na dolazak sve većeg broja turista koji vole vožnju na dva kotača.

PREKO UČENIKA POVEĆAVA SE I PROMETNA KULTURA RODITELJA


Andrea Lugarić, voditeljica prometne preventive Postaje prometne policije Bjelovar: S obzirom na podatke o smanjivanju broja stradale djece u prometu vidimo da je potrebno do kraja osmisliti edukaciju učenika o prometnoj kulturi i uvesti je u školske programe. Uočili smo na predavanjima da su djeca zainteresirana, što je najvažnije. Na predavanjima su aktivno uključeni i postavljaju razna pitanja iz svojih svakodnevnih iskustava u prometu. Mislim da je edukacija učenika o vožnji bicikla dobar način da se uključuju i roditelji i na taj način se kod njih također podiže prometna kultura.

EDUKACIJU UČENIKA-BICIKLISTA PROVESTI U SVIM ŠKOLAMA


Tugomir Pemper, novinar – voditelj projekta »Na dva kotača... sigurno, ugodno, korisno«: Vrlo dobro je prihvaćena kod malih i velikih biciklista edukativna knjižica pod nazivom „Na dva kotača... sigurno, udobno i korisno“  u kojoj se svi biciklisti mogu upoznati s prometnim propisima i ponašanjem, ali i mnogim zanimljivostima koje su povezane s biciklizmom. U pripremi je njezino drugo i dopunjeno izdanje. Obzirom da se projekt pokazao korisnim za opće stanje sigurnosti u prometu, planira se nastavak edukacije učenika biciklista u slijedećoj školskoj godini i to u svim osnovim školama na području županije, ali će ovisiti o uključivanju ne samo subjekata koji su do sada sudjelovali, nego i široj potpori lokalnih zajednica, kao i o novim školskim programima i rješenjima koja se očekuju u cjelovitom i sustavnom reguliranju edukacije i polaganja ispita za najmlađu kategoriju biciklista kako bi se točno znalo tko je i za što nadležan i odgovoran.

POBJEDNIČKE EKIPE

Pobjedničke ekipe u nagradnom prometnom kvizu za treće razrede:

1. mjesto – Osnovna škola Velika Pisanica

Katarina Car, Valentina Cocut, Ines Lalić, Hrvoje Jozukić, Karlo Ječminek

2. mjesto – Osnovna škola Veliko Trojstvo

Luka Kovač, Mirela Kikaš, Laura Šarkanj, Irma Miličević, Richard Tkalčec

3. mjesto – Osnovna škola Mirka Pereša Kapela

Sara Špoljar, Ema Kušter, Ema Punčikar, Jan Feletar, Patrick Miletić

4. mjesto – Osnovna škola Nova Rača

Petra Butorac, Mateo Habalija, Luka Maršić, Iva Pogledić, Leon Tominac

5. mjesto – Osnovna škola Rovišće

Nika Kilić, Emanuel Djordjević, Marko Ćorić, Branko Kelava, Antun Slunjski

Pobjedničke ekipe u nagradnom prometnom kvizu za četvrte razrede:

1. mjesto – Osnovna škola Velika Pisanica

Stella Križan, Petra Bračko, Samuel Bućaj, Josip Dinjar, Leonardo Lleshdedaj

2. mjesto – Osnovna škola Rovišće

Lovro Tanjić, Iva Vladić, Petra Grežina, Lukrecija Ćuk, Alojzije Matić

3. mjesto – Osnovna škola Veliko Trojstvo

Dorotea Žorat, Šimun Horvat, Antonio Bosanac, Dora Gazica, Tina Bazić

4. mjesto – Osnovna škola Mirka Pereša Kapela

Filip Kovač, Lorena Horvat, Matija Odorčić, Mateo Krivanek, Filip Dačnik

5. mjesto – Osnovna škola Nova Rača

Luka Gluščić, Nicol Oslovar, Leon Raljić, Dorotea Sabolović, Ivan Starčević

Ažurirano ( Subota, 14 Svibanj 2016 17:55 )