• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


O STARIM OBIČAJIMA KRATKI TEKST, PUNO FOTOGRAFIJA I VIDEO PRILOG POSLAO NAM JE NAŠ VJERNI ČITATELJ TONI

Proslava Adventa u Babotoku

Udruga napredna žena iz Babotoka priredila je stari običaj s kojim je prikazala kako se na Badnjak nosila slama u kuću

E-mail Ispis PDF

BABOTOK O starim običajima i o proslavi Adventa u Babotoku, 13. prosinca, kratki tekst i puno fotografija poslao nam je naš vjerni čitatelj Toni.

Udruga napredna žena iz Babotoka priredila je stari običaj s kojim je prikazala kako se na Badnjak nosila slama u kuću. Na pozornici je bila napravljena starinska soba baš kao nekada. Starinski ormar, stol, postelja (krevet) na kojoj je bila naslagana starinska posteljina, a pokraj kreveta je bila zipka, dječji krevetac, a u njoj lutka koja je predstavljala bebu. Zidovi su bili ukrašeni starinskim predmetima kao i stol na kojemu se nalazilo starinsko posuđe. Naravno sobu je krasio i prava božićna jelka, koja je bila okićena nakitom koje su izrađivale članice udruga žena.

Nakon što su se okupili gosti, među kojima je bio i načelnik Općine Kapela Danijel Kovaćec, te udruge žena iz okoline i drugi gosti, domaćica Barica Gregurić iz sobe je pozvala domaćina Mladena Veličana, koji se nalazio napolju, da unese slamu u sobu. Domaćin nije dobro čuo, pa ga je domaćica morala ga je zvati nekoliko puta dok konačno nije došao. Na leđima je nosio ponjavu punu slame, a pritom je na ulazu je upalio svijeću. Pozdravio je sve prisutne te zaželio sretne blagdane, a onda se uputio do sobe gdje je slamu odložio pokraj stola. Kleknuo je pored stola i svi zajedno su molili Oče naš. Nakon toga domaćica je slagala blagdanski stol. Najprije je posipala po stolu pšenicu u obliku križa i na to stavljala otavu i prekrila blagdanskim stolnjakom. Na stol je poslagala starinsko suđe iz kojeg se jelo. Osim suđa na stolu je bila upaljena svijeća i jedna starinska drvena struganjka posudica u kojoj se nalazilo sve vrsta sjemenja, zatim luk jabuke i novac. Domaćica je bacila punu šaku sjemenja i pozvala kokoši neka dođu i jedu. Nakon toga su prostirali slama pod stolna kojoj su se valjala djeca, ali i dorasli. Nekada se na toj slami i spavalo.

Za tu priliku udruga Napredna žena Babotoka priredila je sitne kolačiće koji su se nekada slagali odnosno pripremali za božićne blagdane. Bilo je tu i raznih božićnih figurica koje su pravile od papira. Prije odlaska predsjednica udruge Zrinskog Topolovca čestitala je svima Sretne blagdane i zapjevala jednu božićnu pjesmu. Nažalost trebalo je biti više pjesama za tu predbožićnu prigodu, piše naš čitatelj, Toni Jakovov, koji je sve to zabilježio i na videu.

Ažurirano ( Petak, 25 Prosinac 2015 11:14 )