• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BEŽIVOTNE DVIJE BJELOVARSKE RIJEKE – BJELOVATCKA I PLAVNICA

Čitatelj Dragutin Franković poslao nam je fotografije dviju bjelovarskih rijeka te tekst u kojem upozorava na njihovo zagađivanje, tekst prenosimo u cijelosti

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Budući da se grad Bjelovar proširio zadnjih godina i sve se više prostorno širi s punim pravom i ponosom bi mogli reći kako je grad na dvije rijeke, jer kroz njega teku rijeka Bjelovacka i Plavnica, da ovakav vodostaj ili nešto niži bude cijele godine.

Na žalost taj prizor možemo vidjeti samo u vrijeme velikih kiša kao ovih dana a onda kroz veći dio godine se pretvore u male potoke, u kojima za ljetnih vrućina ne smiješ ni noge smočiti, a ne da se čovjek umije, nema u njima života, ni žabama, a kamoli ribama.

Sve to zahvaljujući nesavjesnim pojedincima koji te potočiće pretvaraju u kaljuže u koje ispuštaju fekalije iz cisterni koje pune prazneći privatne septičke jame, a sve to uz blagoslov vodoprivredne inspekcije i gradske komunalne službe, a koji se kunu da im je stalo do ekologije i nezagađene prirode ali da za takove slučajeve zagađivanja tih naših rijeka nemaju zakonsku osnovu za kaznu već da mogu postupati samo po prijavi.

Ne znam hoće li ovo pročitati itko od mjerodavnih i nešto poduzeti po navedenom, a za početak bi mogli postaviti ploče s imenom rijeke da i oni koji prolaze ili dođu u Bjelovar znaju da je naš Bjelovar grad na dvije rijeke.

Fotografije su snimljene 16. svibnja oko 13 sati kod mosta Plavnica na Zagrebačkoj ulici i mosta preko Bjelovacke na Slavonskoj cesti.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 19 Svibanj 2014 09:44 )