• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OD ČETVRTKA U BJELOVARSKOM KINU IGRA ODLIČNA BIOGRAFSKA ROMANTIČNA DRAMA O STEPHENU HAWKINGU, JEDNOM OD NAJVEĆIH UMOVA DANAŠNJICE

Film o »teoriji svega« – za svakoga

Film Jamesa Marsha nominiran je za osam Oscara, a među ostalima za najbolji film, najbolju glavnu mušku ulogu Eddieja Redmaynea i najbolju žensku glavnu ulogu Felicity Jones

E-mail Ispis PDF

Ne morate znati da je Stephen Hawking jedan od najvećih umova današnjice, a još manje da je jedan od pionira koji je fiziku podatomskih čestica povezao sa svemirskim pojavama i objasnio mnoge o kojima raspravljamo otkako je je Gene Roddenberry 1966. godine kreirao Zvjezdane staze. Ne morate znati ni da je taj iznimno duhovit čovjek, za nas ostale, napisao bestseler »Kratka povijest svemira« u kojoj je na razumljiv način objasnio svoju znanost.

Ali Stephena Hawkinga ne možete izbjeći ni ako vas ništa od toga ni najmanje ne zanima: u medijima ima tretman superzvijezde. Zapamtit će ga i posljednja neznalica po prizoru kako nemoćno leži u pokretnom stolcu, a izražava se računalnim glasom kojega kreira laptop čije kamere prate trzaj njegova oka – posljednjega dijela tijela kojim može upravljati. Dakako, osim mozga, koji još fenomenalno radi, a svemu čime istupi u javnost i dandanas još uspijeva dodati i crticu humora.

Film »Teorija svega« biografija je o Stephenu Hawkingu za kojega sam, stvarni lik, ne štedi pohvale. Teško je zamisliti, ali bilo bi baš dobro da ama baš ništa ne znate i nikada niste čuli za fizičara koji je naslijedio kabinet Isaaca Newtona na Cambridgeu! Toliko je dobar taj film o njegovoj mladosti i sazrijevanju, kako kao muškarca tako i kao briljantnoga uma, koji se suočava sa strašnom neizlječivom degradirajućom bolešću zbog koje su mu liječnici nakon dijagnoze dali tek nekoliko mjeseci, ili najviše tek par godina života.

Pogledajte film koji se prikazuje od četvrtka, a kojemu nisu potrebni spektakularni specijalni efekti da bi se u njemu uživalo. U filmu je prvenstveno riječ o doživljaju svijeta oko sebe, najbliže okoline, kao i dalekih svjetova na rubu svemira i titanskih nevolja kojima se glavni protagonist može suprotstaviti jedino svojim duhom. Ako znate ponešto više o doprinosu Hawkinga u razumijevanju naravi svega što postoji, tim bolje, to je dodana vrijednost filma. Na neki zakučasti način sam taj britanski film pokušava kroz život iznimnog pojedinca objasniti i »sve« što može zanimati nas, obične smrtnike. Pa i o tome kako je moguća duboka ljubavna veza između geeka, znanstvenika i bezvjerca s duboko religiozno odgojenom mladom ženom.

Film Jamesa Marsha nominiran je za osam Oscara koji će biti podijeljeni u ožujku, a među ostalima za najbolji film, najbolju glavnu mušku ulogu Eddieja Redmaynea i najbolju žensku glavnu ulogu Felicity Jones. Od premijere lanjskoga rujna na festialu u Torontu film je već ovjenčan naramkom važnih nagrada i ovacijama kritike.

Ažurirano ( Srijeda, 21 Siječanj 2015 14:24 )