• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


FRANCOIS GISSY NA JUGU FRANCUSKE, NA STAZI LE CATALLET, SRUŠIO VLASTITI REKORD

NA BICIKLU U SAMO 4,8 SEKUNDI POSTIGAO BRZINU OD 333 KM/H

Gissy upozorava da se radi o mnogo opasnijem pothvatu no što to možda izgleda

E-mail Ispis PDF

Francois Gissy čovjek je koji već godinama vozi vrlo neobične bicikle i to na - raketni pogon. U petak je pak na jugu Francuske, na stazi Le Catallet odlučio rušiti vlastiti rekord te u tome i uspio.

Naime, njegov je bicikl na raketni pogon u samo 4,8 sekundi postigao brzinu od čak 333 km/h i - kao što je vidljivo na priloženoj snimci – daleko iza sebe ostavio čak iFerrari, piše 24sata.hr.

Raketni pogon za njegove bicikle radi švicarska tvrtka Exotic Thermal Engineering, a na ovom je rušenju rekorda imao čak tri. Prije nego je srušio rekord, Gissy je isprobao ispravnost opreme. U prvom je pokušaju došao do brzine od 166 km/h, u drugom 260 km/h i u trećem se više nije štedio.

Gissy upozorava da se radi o mnogo opasnijem pothvatu no što to možda izgleda. Osim same činjenice da mora doslovno potrbuške ležati na raketnom pogonu pri suludoj brzini, Gissy kaže da staza mora biti savršeno ravna jer bi ga i najmanja nepravilnost mogla odbaciti u zrak.

Svoj bicikl izradio je sam s prijateljima, a gume mu je izradio Michelin. Svaka od njih testirana je na brzinu od 300km uz opterećenje od 100kg na sat vremena.

Ovim je pothvatom Gissy srušio vlastiti rekord –  krajem prošle je godine dostigao brzinu od 285 km/h. No, kaže da će u najkraćem mogućem roku opet probati srušiti i ovaj rekord. Tvrdi da je moguće postići brzinu od 400 km/h i to za samo dvije sekunde, no za to mu treba snažniji bicikl što bi moglo biti vrlo skupo.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 10 Studeni 2014 19:30 )