• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U ČASOPISU BRITISH JOURNAL OF UROLOGY OSVANULA STUDIJA NASLOVLJENA »JESAM LI NORMALAN?«

Konačno otkrivena prosječna dužina penisa!

Cilj projekta, govori vođa tima dr. David Veale, bio je stvoriti grafički prikaz mjera penisa koji se odnosi na sve rase i starosne skupine

E-mail Ispis PDF

Mediji diljem svijeta još su jednu studiju o dužini penisa pretvorili u pravi spektakl iako smo o sličnim dimenzijama već nebrojeno puta pisali. No, muškarci očito vole da ih znanost u ovom kontekstu tješi pa zašto ne ponoviti gradivo, piše Index.hr.

Uglavnom, u časopisu British Journal of Urology osvanula studija naslovljena »Jesam li normalan?«, a studija je pokazala kako je prosječna dužina spuštenog penisa devet, a penisa u erekciji nešto malo više od 13 centimetara.

Kako bi došli do ovih brojki, britanski su istraživači u svoje proučavanje uključili čak 96 prije objavljenih radova na istu temu. Dio ih je odbačen (jer istraživanja su se bavila erektilnom disfunkcijom) dok je na kraju preostalo samo 20 pa tako možemo govoriti o uzorku od više od 15 tisuća muškaraca.

Cilj projekta, govori vođa tima dr. David Veale, bio je stvoriti grafički prikaz mjera penisa koji se odnosi na sve rase i starosne skupine.

– Za većinu žena, jedina mjera koja je bitna najčešće je opseg penisa (prosjek je 11,65 cm) jer vagina je najosjetljivija upravo na vanjskim dijelovima – govori Veale.

– Mnogi su muškarci, u razgovoru s urolozima, zabrinuti veličinom penisa iako spadaju u prosjek. Ovaj tip zabrinutosti inače nazivamo »sindrom malog penisa« – pišu autori i dodaju da bi ovakvi »konačni« nomogrami mogli pomoći ne samo zabrinutim muškarcima već i proizvođačima kondoma.

Dodaju i da su istraživanja pokazala kako je čak 85% žena zadovoljno veličinom penisa svojih partnera, ali samo 55% muškarca bilo je zadovoljno onim čime raspolažu.

No, istraživači za kraj dodaju i da puke brojke nemaju previše veze sa zadovoljavanjem partnera.

– Neki muškarci s manjim penisima daleko su sigurniji u krevetu, pronalaze drukčije poze i tehnike koje daleko više stimuliraju žene. Potrebno je puno više od anatomije – govori dr. Madeleine Castellanos, njujorška psihijatrica specijalizirana za seksualnu terapiju.

– U društvu kolaju mnoge ideje o tome što je bitno u krevetu, a malo je njih znanstveno utemeljeno – zaključuje Castellanos.

Ažurirano ( Srijeda, 04 Ožujak 2015 18:52 )