• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TRIKOVI ZA LIJENČINE: Ovako možete imati čisti dom bez previše truda

Aparate koje imate u kućanstvu izvana možete namazati voskom za auto. Na taj ćete način izbjeći otiske prstiju i nakupljanje prašine, a to znači i manje čišćenja.

E-mail Ispis PDF

Izvor: Večernji.hr • Foto: Shutterstoc

Rijetko tko zaista uživa u višesatnom ribanju kućanskih površina kako bi dom ostao čist i uredan.

I dok neki odgađaju što duže mogu neke stvari, poput uklanjanja kamenca ili čišćenja četke za wc školjku, neki ne mogu gledati u prašinu na površinama u svom domu niti jedan dan. Ako ste među onima koji bi se mogli spojiti i u jednu i u drugu skupinu, odnosno želite čisti dom, ali bez previše truda, ovo je za vas.

S ovih nekoliko trikova uštedjet ćete vrijeme, a neki živce i novac.

1. Kamenac na tušu

Ne trebate provesti cijelo popodne u pokušaju da s nekim sredstvom za čišćenje uklonite svaku mrvicu kamenca s tuša. Uzmite običnu vrećicu za zamrzavanje, napunite je jabučnim octom i u nju uronite glavu tuša i vežite kuhinjskom gumicom da se ne prolijeva. Ostavite preko noći i samo isperite. Dok ste vi spavali, kamenac se »sam otopio«, a tuš je opet čist i uredan. Niste se baš previše napatili, zar ne?

2. Četka za wc

Četku za wc morate uvijek održavati čistom da njome ne raznosite bakterije po wc školjci. Uvijek u posudi ostavite na dnu malo deterdženta ili nekog dezinfekcijskog sredstva i neka četka stoji u tome. Naravno, nemojte zaboraviti zamijeniti odstajalu tekućinu i isprati posudu po potrebi.

3. Mikrovalna pećnica

Već od samo jedne uporabe vaša mikrovalna pećnica može postati masna i zaprljana. Ako vam se dogodilo da niste odmah očistili unutrašnjost, ne brinite, niste jedini. Ali ne odgađajte predugo s čišćenjem mikrovalne pećnice. Iako vam se čini da je pred vama ogroman posao koji zahtjeva puno vremena i energije, razuvjerit ćemo vas. Stavite u posudu malo vode, jabučnog octa i sode bikarbone, zagrijte mikrovalnu. Posudu s vrućom mješavinom izvadite, a unutrašnjost pobrišite čistom krpom. Najbolje s mikrofiber vlaknima. Para koja je nastala zagrijavanjem omekšat će masnoću, a vi ćete je jednostavno samo obrisati.

4. Vosak za auto

Aparate koje imate u kućanstvu izvana možete namazati voskom za auto. Na taj ćete način izbjeći otiske prstiju i nakupljanje prašine, a to znači i manje čišćenja.

5. Prije pečenja stavite foliju

Ako pečete nešto za što znate da će pustiti mnogo masnoće, poslužite se ovim trikom. Posudu za pečenje obložite aluminijskom folijom i dalje pripremajte jelo uobičajeno. Imat ćete puno manje posla za čišćenje posuđa nakon što je jelo gotovo.

6. Očistite noćne lampe od prašine

Ako muku mučite s lampama, evo ideje. Poslužite se valjkom za skidanje dlačica. Jednostavno prijeđite s njim preko lampe. Ipak, napravite to temeljito.

Ažurirano ( Utorak, 23 Lipanj 2015 11:21 )